Emma var den yngste kvinde til at bestige Mount Everest: Nu lever hun af at få andre til tops
At bestige Mount Everest som den yngste danske kvinde var ikke bare en personlig sejr for Emma Østergaard fra Aarhus. I dag har hun gjort en karriere ud af at hjælpe andre – særligt kvinder – til at sejre over bjergene.
Forestil dig at have klaret seks fjelde på seks dage. Nu sidder du på toppen af det sjette fjeld i Lofoten i Norge. I horisonten er solen ved at finde sin vej ned. En havørn cirkler over dig. Du er ikke alene, der er 26 andre mennesker med. Men ingen taler. Der er tavshed.
- Da vi endelig sagde noget igen, var det i taknemmelighed. Alle fortalte på skift, hvad de havde fået ud af det.
Sådan forløb det på en af Emma Østergaards kvindeture – eller som hun kalder det: girlpower-ture.
Siden hun i 2023 indtog Mount Everest som den yngste danske kvinde, har hun arrangeret en perlerække af guidede bjergvandringer for andre – og dermed gjort bjergene til sin levevej.
- Lige pludselig er jeg en del af en andens største livsoplevelser. Det er sindssygt fantastisk og givende for mig, siger Emma Østergaard fra Aarhus.
Eventyr er ikke forbeholdt mænd
De fleste af de ture, Emma Østergaard har guidet siden hendes Everest-tur, har været ture udelukkende for kvinder, fordi Emma Østergaard har bidt mærke i, hvor få kvinder der bestiger bjerge.
- På Mount Everest var jeg den yngste danske kvinde – men jeg var jo også kun den fjerde danske kvinde, der nåede toppen.
Til sammenligning havde 20 danskere i alt besteget bjerget.
- Man hører meget om eventyrere og store bedrifter. Men jeg oplever, det altid er mænd, man hører om – også fordi der er så få kvinder. Det mangler der et fokus på, og jeg vil gerne gå forrest.
Menstruation i minus 40 grader
Hun mener, der mangler kvindelige rollemodeller.
- Selvom vi har nogle andre udfordringer end mændene, så skal vi stadig derud, tro på os selv og gøre det.
Nogle andre udfordringer?
- Hygiejne.
Det mest basale for kvinder på toppen er pludselig besværligt.
- Jeg har menstruation oppe i bjergene ligesom herhjemme - det skal jeg håndtere. Hvis jeg skal tisse eller på toilettet oppe i minus 40 grader i en kæmpe dundragt, så har jeg andre forhold, end mændene oplever.
Hvad er dit Everest?
Alle mennesker har et Everest i deres liv, og for dem, hvor drømmen rent faktisk er et bjerg, hjælper Emma Østergaard dem gerne til toppen.
- Så sent som i går skrev en kvinde til mig: ’Hvor er det fantastisk. Du var med til at gøre mig til en bedre version af mig selv.’
Nu er bjergene blevet hendes levevej.
- Vi skal passe på som kvinder – og som mænd – at sætte barrierer op, for det er det, der afholder os fra at nå toppen. Det er en mentalitet, siger Emma Østergaard.
Hun vil ikke fortælle hvor, men hun har sat sine næste mål, hun skal bestige.
- Det er kærlighed til bjergene, til de smukke solnedgange og til isen under mig. Men lige så meget til det, jeg mærker indeni. Jeg vokser af det.