Tidligere ansatte: - Det var nærmest en krigszone til sidst
To tidligere ansatte på bostedet Skovstjernen i Grenaa gjorde ledelsen opmærksom på, at de ikke længere kunne passe en meget voldsom beboer.
Efter mere end 20 år som socialpædagog er Mariann Juhl Henningsen ikke i tvivl.
- Det er det vildeste, jeg har oplevet i mit pædagogliv, siger hun.
For godt et år siden gik hun på pension fra bostedet Skovstjernen i Grenaa, som har plads til 38 beboere med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.
- Det var med en knude i maven, hvis man skulle have en vagt ved den borger, siger hun i dag.
Reaktionen kommer, efter TV2 Østjylland i går kunne berette om episoder med vold og trusler om vold fra en udadreagerende beboer mod de andre beboere.
Men det er også gået ud over ansatte på bostedet, fortæller to tidligere ansatte nu.
TV2 Østjylland har kendskab til en episode fra tidligere i år, hvor nattevagterne har været nødt til at låse sig inde og tilkalde politiet.
Til fare for sundhed og sikkerhed
Arbejdstilsynet har givet Skovstjernen et påbud, fordi arbejdet med borgeren kan være til fare for de ansattes sundhed og sikkerhed.
I påbuddet bliver det beskrevet, hvordan "den seksualiserende truende og grænseoverskridende adfærd forekommer flere gange ugentligt."
Det fører blandt andet til, at "de ansatte dagligt skal skjule og undertrykke negative følelser, fx irritation, antipati og skyldfølelse." Det sker for eksempel, når "borger X kommer råbende ind til de andre beboere under morgenpleje og den ansatte skal guide borger X ud og evt. forlade den anden borger for at få borger X ud."
Mariann Juhl Henningsen understreger, at det er synd for den udadreagerende person.
- Det er uværdigt for ham at være der, siger hun.
Sammen med hendes tidligere kollega Birgitte Saltofte har hun flere gange gjort ledelsen opmærksom på problemet.
- Vi havde ikke kompetencerne og de fysiske rammer til at magte den her opgave, siger Birgitte Saltofte, som også stoppede ved årsskiftet.
Oprindeligt skulle forholdene forbedres inden 1. oktober, men Arbejdstilsynet har givet fristforlængelse indtil udgangen af 2023.
Socialchef ved Norddjurs Kommune, Marie-Louise Eskerod, mener, at Skovstjernen har ressourcerne til at håndtere udadreagerende personer.
- Seneste tilsynsrapport viser, at vi har en kompetent og erfaren personalegruppe, men selvfølgelig er vi optaget af at udvikle de kompetencer, medarbejderne har, siger hun.
Fagforening: - Meget alvorlig situation
Hos socialpædagogernes fagforening SL kalder den østjyske formand, Gert Landergren Due, situationen "meget alvorlig".
- Det er ikke rimeligt overfor den enkelte borger, det er ikke rimeligt overfor de andre borgere, og det er heller ikke rimeligt overfor de ansatte, som faktisk prøver på at gøre det så godt, som de overhovedet kan, siger han.
Efter hans forståelse ønsker Norddjurs Kommune at kunne placere den udadreagerende borger i et andet tilbud.
- Men man kan ikke bare vente på, at man eventuelt kan flytte vedkommende et andet sted hen. Der sker jo noget i dag, i morgen og i overmorgen, siger han.
For ham kan en af årsagerne til den alvorlige situation være, at der mangler socialpædagoger på bostedet.
- Man skal se på, om man har den rette faglighed til at løse et komplekst problem. Hvis der ikke er det, skal der investeres - enten på Skovstjernen eller et andet sted. Men man er nødt til at gøre noget nu.
Udvalgsformand: - De nødvendige tiltag bliver taget
Den konservative Mads Jensen er formand for voksen- og plejeudvalget, hvor de har set påbuddet.
- Jeg er sikker på, at de nødvendige tiltag bliver taget, siger Mads Jensen.
- Hvordan kan I fremadrettet garantere for jeres ansattes sundhed og sikkerhed?
- Nu ser jeg det ikke som et generelt problem. Vi godkender de her tilsynsrapporter, og det er sjældent, at der kommer påbud.
Han genkender ikke fagforeningen SL's vurdering af, at der mangler faglærte socialpædagoger på stedet.
- Vi har også andre fagområder på vores bosteder. Der er også et stort sundhedsmæssigt behov, og derfor er der social- og sundhedsassistenter, og der er også pædagogiske assistenter. Der er faglighed på stedet, siger Mads Jensen.
Han har sendt en oversigt, hvor 16 ud af 50 ansatte er socialpædagoger, hvilket svarer til 32 procent.
Hos fagforeningen SL tæller de også vikarer og ansatte med få timer med, og Gert Due Landergren får det i stedet til, at der kun 21 procent socialpædagoger på Skovstjernen.
- Og uanset om tallet er det ene eller andet, er det i mine øjne for lidt, når det er socialpædagogiske bosteder. Det burde været oppe i nærheden af 80 procent, siger Gert Landergren Due.
Hvornår sker ulykken?
Både Mariann Juhl Henningsen og Birgitte Saltofte er bekymrede for, at der sker en alvorlig ulykke, før der bliver ændret på forholdene på Skovstjernen.
- Er det lige pludselig på forsiden, at der er en, som er stukket ned, eller en som er slået ned og slået til lirekassemand? Er det først der, hvor der bliver reageret? spørger Birgitte Saltofte.
Hos Norddjurs Kommune vil socialchef Marie-Louise Eskerod ikke kommentere den konkrete borgers sag. Dog kan hun godt sige, at der er situationer, hvor det ikke er lige til for kommunen at finde et nyt bosted eller lignende til en udadreagerende person.
- Det kræver nogle gange, at der bliver lavet et værgemål, så et familiemedlem eller lignende kan være med til at beslutte, at vedkommende skal videre. Men der kan være op til 4-5 måneders ventetid på at få lavet et værgemål, siger Marie-Louise Eskerod.