To generationer håber at levere strøm til hele lokalområdet
Der er masser af solceller på vej til Østjylland, viser en ny optælling fra TV2 ØSTJYLLAND. Mange af projektideerne ligger på Djursland.
Frederik Nicolajsen peger ud over marken med græsfrø.
- Dem kan vi høste til næste sommer, siger han.
Sådan har det været i generationer på Kejsegården lidt uden for Ålsrode på Djursland.
Afgrøder er dyrket, korn tærsket, mens vejrguderne og markedspriserne har gjort forskellen på et godt og dårligt år.
- Solceller vil alt andet lige være en mere stabil indtægt end afgrøder, som stiger og falder i takt med efterspørgsel og udbud, siger Frederik Nikolajsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Kan dække samtlige husstande i Norddjurs Kommune
Lige nu er Kejsegården i gang med et generationsskifte, hvor Frederik Nikolajsen og hans hustru overtager gården efter svigerfar, Aage Nicolajsen.
- Vi prøver jo at være innovative og følge tidens trend, og tidens trend er jo for os at dyrke grøn strøm i stedet for almindelige afgrøder, siger svigerfaren.
De har oprindeligt ansøgt om et solcelleanlæg på 230 hektar jord. Projektet er nu indsnævret til 190 hektar – et anlæg som ville kunne levere 190.000 MWh om året.
- Vi forventer at kunne producere cirka til det antal borgere, som er her i Norddjurs Kommune, siger Frederik Nicolajsen.
Det lyder af rigtig meget?
- Det er meget, og når man projekterer de her solcelleanlæg, så er det også vigtigt, at det har en vis størrelse for at det giver mening, så det er et større anlæg.
Mange ansøgninger om solceller
Indtil nu er der tre større solcelleanlæg i Østjylland. Et på Djursland og to i Randers Kommune. Alle er opført af virksomheden Better Energy, og to af anlæggene leverer strøm til Google.
Forventningen er, at der ville komme væsentlige flere solcelleanlæg i fremtiden.
En rundspørge, som TV2 ØSTJYLLAND har lavet til 10 østjyske kommuner, viser nemlig en massiv interesse.
Når alle ansøgninger og en række forespørgsler er talt med, er der lagt billet ind på mindst 3.000 hektar jord.
Det tæller både ansøgninger, som lige nu bliver behandlet, projekter der er skudt til hjørne og løsere henvendelser, som kommunerne har oplyst TV2 ØSTJYLLAND om.
- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se ind i en fremtid med væsentlige mere solcelleenergi – også i Østjylland, siger områdeleder Bjarne Brendstrup fra Energinet.
Energinet: Interesse fordoblet på et år
Energinet ejer og udvikler el- og gasnettet i Danmark. De noterer sig løbende henvendelser fra mulige solcelleanlæg i Danmark – og interessen er eksploderet.
- Vi står i en situation nu, hvor vi har en mangedobling af interessen i forhold til det, vi så for bare et år siden, siger Bjarne Brendstrup til TV2 ØSTJYLLAND.
Han nævner et enormt tal på 17 gigawatt energi. Lige nu er det samlede årlige forbrug af strøm i Danmark på 6-7 gigawatt. Interessen for solcelleenergi er altså tre gange større end det samlede nuværende forbrug.
- Men der er meget forskel på, hvor konkrete de enkelte interesser er. Der er nogen, der er klar til at bygge. Og så er der andre, hvor de mere lægger forespørgsler, understreger Bjarne Brendstrup fra Energinet.
Derfor er det også langtfra alle projekterne, som vil blive til noget. Men de mange henvendelser siger alligevel noget om, at interessen for solceller er hastigt stigende.
Vi forbruger mere og mere el
Selvom det lyder voldsomt, så vil der faktisk bliver brug for mere strøm i Danmark fremadrettet. Dels vil der komme flere el-biler, som skal lades op, og mange kul- og oliefyr bliver erstattet med varmepumper.
Hvor meget de kommende solcelleanlæg i Østjylland vil kunne levere, er svært at sige. Visse steder har en kommune blot noteret, at en lodsejer har henvendt sig med en interesse, men projektet er ikke videre beskrevet.
Men hvis man alene ser på de projekter, hvor der er angivet, hvor meget strøm der forventes, så vil anlæggene kunne levere strøm til 226.000 husstande.
Kejsegården: Stadig et par år til første solcelle
På Kejsegården ved Ålsrode er håbet, at Norddjurs Kommune kan færdigbehandle deres ansøgning om solceller inden udgangen af 2021.
- Og derfra skal vi snakke sammen med Energinet om tilkoblingen til el-nettet, før vi kan gå i gang med at få opført vores solcelleanlæg, siger Frederik Nicolajsen.
Første skridt er et borgermøde den 2. december, hvor Frederik Nicolajsen forventer, at der både vil være lokale beboere, som snakker for og imod projektet.
- Det kan være svært at forestille sig. Vi vil gøre os umage for, at det også bliver kønt at se på, og at der bliver beplantet rundt omkring det. Det er kun i vores interesse, siger han.