Udsolgte færgebilletter presser virksomheder: - Øen er afhængig af, at her er mennesker

Det er umuligt at komme til Anholt i påsken, da alle færgebilletter er udsolgte. Det udfordrer øens erhvervsdrivende, der kritiserer færgefarten for at være for restriktive og sælge for få billetter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Grenaa-Anholt Færgefart sejler med under 50 procent belægning, der ellers er Transportministeriets anbefaling. Øens erhvervsdrivende håber, at færgen vil ændre restriktionerne.

Anja Søndergaard lejer værelser ud på Anholt. Hun har sammen med sin mand Pakhuset Anholt. Det er en sæsonvirksomhed, der er afhængig af ferier som påske, pinse og sommerferie – og af færgen, der sejler gæsterne over på øen.

I øjeblikket er hun udfordret af begge dele. Gæsterne vil egentligt gerne booke værelser hos Anja Søndergaard i ferierne, men de kan ikke få færgebilletter, og så er det svært at planlægge en ferie på Anholt.

Øen lever af turisme. Det er vores hovedindtægtskilde.
Jacob Garde, formand for SæsonErhverv Anholt

Grenaa-Anholt Færgefart er den eneste færgeforbindelse til øen. De sejler i øjeblikket med et begrænset antal passagerer for at sikre god plads på færgen grundet corona-situationen.

Færgebilletterne er allerede revet væk i påskeferien på trods af ekstra indsatte afgange. Det efterlader igen Anja Søndergaard med gæster, der ikke kan komme til øen.

- I stedet for at have udsolgt, står vi med tomme værelser. Det betyder mindre indtjening og går udover min forretning, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Oplever aflysninger

Selvom hun i første omgang ikke frygter konkurs, har det alligevel stor betydning for hendes omsætning.

- Jeg har fået et afbud så sent som i går. Selvom jeg tilbød at hjælpe med færgebilletterne, synes han det var for besværligt og usikkert, siger Anja Søndergaard.

Hun er ikke den eneste erhvervsdrivende på øen, der mærker konsekvenserne af de færre passagerer på færgen.

Pakhuset Anholt blev oprindeligt bygget som et sømandshjem i starten af 1900-tallet. I dag drives og ejes stedet af parret Klaus og Anja. Foto: Privatfoto

SæsonErhverv Anholt, der repræsenterer 18 virksomheder på Anholt, er bekymrede for øens indtægtskilde.

- Øen lever af turisme. Det er vores hovedindtægtskilde, siger formand for SæsonErhverv Anholt, Jacob Garde, til TV2 ØSTJYLLAND, der selv driver en strandbar på øen i højsæsonerne.

Planlægger sommerferie andre steder

Normalt kan færgen ifølge deres hjemmeside medtage mellem 95 – 244 afhængigt af sæsonen, fordi der om sommeren er flere udendørspladser. I øjeblikket tager den 41 passagerer med. Til sommer påtænker færgefarten at tage 61 passagerer med.

Transportministeriet har tidligere oplyst til TV2 ØSTJYLLAND, at der ikke er afstandskrav eller formelle retningslinjer om antal passagerer på færgerne, men der er en forventning og anbefaling om, at de sejler med 50 procent belægning.

Med færgens nuværende restriktioner svarer det i øjeblikket til en belægning på 43 procent i forhold til færgens minimum på 95 passagerer.

Hvis der kan være 195 passagerer i stedet for 61, vil det betyde alverden til forskel.
Anja Søndergaard, ejer af Pakhuset Anholt

De 61 planlagt passagerer til sommer svarer til en belægning på 25 procent i forhold til færgens maksimale kapacitet på 244 pladser. Færgefartens restriktioner er altså strammere end myndighedernes anbefalinger.

Det ærgrer formand for SæsonErhverv Anholt Jacob Garde. Han oplyser over for TV2 ØSTJYLLAND, at flere vandrehjem, bed & breakfast-steder samt øens kro, allerede oplever aflysninger.

- Jeg er bange for, at folk vælger Anholt fra, fordi de ikke kan få en færgebillet, siger han.

Desuden har Grenaa-Anholt Færgefart ingen udløbsdato for deres begrænsede passagerantal, hvilket står i kontrast til regeringens øvrige corona-restriktioner, der løber indtil 5. april.

Det betyder, at der i eksempelvis sommerferien er sat 61 billetter til salg per afgang. Jacob Garde frygter, at det har betydning for, at færre planlægger at holde ferien på Anholt.

- Folk finder andre steder at holde ferie, når de ser, at de ikke kan få billet til færgen, siger han.

- Vi vil gerne have folk herover. Øen er afhængige af, at her er mennesker.

Håber på nye restriktioner inden sommer

Anja Søndergaard, der driver Pakhuset Anholt, er bange for, at det er for sent at tiltrække flere gæster i påsken. Hun mener dog, at der er håb for sommersæsonen, hvis færgefarten ændrer passagerantallet til 195, som det også var gældende i sommeren 2020.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis restriktionerne bliver sat op til samme niveau som sidste år, vil 99 ud af 100 problemer være løst. Hvis der kan være 195 passagerer i stedet for 61, vil det betyde alverden til forskel, siger hun.

Det bakker formand for SæsonErhverv Anholt, Jacob Garde, op om.

- Hvis færgen sejler som normalt, kan vi få mennesker over på øen og få det hele til at køre rundt. Lige nu er det ikke regeringen, der lukker Anholt, det er færgefarten, siger han.

Tidligere har Iben Wan, der er overfartsleder hos Grenaa-Anholt Færgefart, oplyst til TV2 ØSTJYLLAND, at færgefarten følger retningslinjerne fra Transportministeriet og derfor ikke kan medtage flere passagerer.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar fra Iben Wan i forbindelse med kritikken der rejses af Grenaa-Anholt Færgefart i denne artikel, men det har ikke været muligt forud for artiklens udgivelse.

Mandag skal der være møde i Færgeudvalget i Norddjurs Kommune, hvor man skal drøfte lovgrundlaget for restriktionerne på Grenaa-Anholt Færgefart efter henvendelse fra Anholt Borgerforening. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her