Voldsom vækst: Frank har fanget 40 ton, og den smager fantastisk

Fangsten af den upopulære spisefisk er eksploderet de senere år, men alt for få spiser fisken, selvom den smager fantastisk, mener fiskeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fangsten af fjæsinger i Kattegat er steget markant de senere år.

40 ton fjæsinger.

Så meget har fiskeren Frank Theodorsen landet i Grenå, kun på sine to sidste ture.

Det er ifølge Fiskeristyrelsen mere, end der blev landet i hele 2021.

- Bestanden er eksploderet kraftigt, og fangsten går rigtig godt. Man skal bare passe lidt på nallerne, fordi de stikker jo, siger Frank Theodorsen med et smil.

Frank Theodorsen har på de seneste to ture landet sammenlagt 40 tons fjæsing i Grenå.

Fjæsingen, som også går under navnet "havets hugorm", har nemlig en giftig pig man kan stikke sig på, og derfor har den ifølge Frank Theodorsen været upopulær som spisefisk.

- Folk tror, kødet også er giftigt, så de køber den ikke, men kødet smager fantastisk, siger Frank Theodorsen.

Frank Theodorsen fisker til daglig ombord på skibet SG 92 Gi-Bri sammen med sin bror. De fanger fjæsingen med trawl.

Den 40 tons store fangst blev landet i Grenå, fordi Frank Theodorsen er med i et forsøgsfiskeri i samarbejde med DTU Aqua for at undersøge fjæsinge-fiskeriets indflydelse og bifangster.

- Vi forsøger at forstå fiskeriets bæredygtighed ved at kigge på bifangsten fra forsøgsfiskeriet og ved at estimere den egentlige størrelse af fjæsingebestanden i Kattegat. På den måde kan vi finde ud af, hvor meget fjæsing vi kan fange i Danmark på en bæredygtig måde, siger Tiago da Veiga Malta, forsker ved DTU Aqua

De seneste år er der allerede blevet fanget markant mere fjæsing i Kattegat, og den interesse har man også kunne mærke hos DTU.

- Der har allerede været en større interesse fra fiskerne for at fange fjæsing. Det gik op for dem, at der var et potentiale for et relativt rent og produktivt fiskeri. Men lige nu bliver 90 procent af fjæsing solgt til industrien, selvom det i andre lande anses som en delikatesse, siger Tiago da Veiga Malta.

Vil have flere til at spise fjæsing

På sigt håber fiskeren Frank Theodorsen, at der kan komme et fast fiskeri ud af fjæsingerne.

Men lige nu sælger han de fleste af de fjæsinger, han fanger, til industrien, så de ender ikke på tallerknerne hjemme i stuerne.

For Frank Theodorsen betyder det, at prisen, han kan få for fangsten, er meget lavere.

- Lige nu får vi 3 kroner kiloet, når vi sælger til industri, og 16 kroner kiloet, når vi sælger til menneskeligt konsum, siger Frank Theodorsen.

Frank Theodorsen med en 8 kilo tung pighvar.

Ifølge ham skyldes det, at der ikke er nok, der vil spise fjæsing.

- Problemet er, at når vi fanger så mange, så falder priserne, fordi der ikke er nok til at aftage dem, derfor er vi nødt til at sælge dem til industrien.

Derfor er fjæsing-fiskerens opfordring klar:

- Vi skal have nogen flere til at spise fjæsing, siger Frank Theodorsen.

Sådan spises havets hugorm

Selv elsker fiskeren smagen af den ellers upopulære fisk.

- Den smager fantastisk!

Han spiser den paneret, stegt i smør på et stykke rugbrød med remoulade.

Men det er ikke alle, der ligesom Frank Theodorsen har fået øjnene op for fjæsingen.

I Clausens Fiskehandel på havnen i Aarhus har de normalt et par kilo i butikken, men fjæsingen går ikke som varmt brød, fortæller indehaveren af butikken, Jakob Clausen.

- Folk viger lidt fra fjæsingen, fordi den er giftig, men den kan sagtens spises, siger Jakob Clausen.

Sådan tilbereder du fjæsing

Fiskehandler Jakob Clausen anbefaler, hvordan man kan tilberede fjæsing.

  • Man skal være opmærksom på dens pigge. Få fiskehandleren til at skære fisken ud i fileter.

  • Steg den på panden i smør på skindsiden – man kan vende den inden i et tyndt lag hvedemel eller rugmel

  • Tilføj krydderier eller krydderurter som f.eks. persille eller frisk timian efter eget ønske - men pas på du ikke drukner fisken i smag

  • Tilføj citron eller andet tilbehør efter eget ønske.

OBS: Det er vigtigt, at man steger fjæsingen og ikke bager den i ovnen.

I øvrigt er giften ikke noget at være bange for ifølge fiskehandleren.

- Det er Danmarks giftigste fisk, men det svarer til at sige, at Himmelbjerget er Danmarks højeste bjerg – det gør ondt at stikke sig på den, men man dør ikke af det, siger Jakob Clausen.

Jakob Clausen ejer Clausens Fiskehandel på havnen i Aarhus.

Han ærgrer sig over, at folk bliver bange for fjæsingen og vælger den fra. Fordi ifølge ham er den spisemæssigt på et andet niveau.

- Det er en af de bedste spisefisk, vi har i Danmark, siger Jakob Clausen.

Og det ville, ifølge fiskehandleren, ikke kun være godt for danskernes smagsløg, hvis de lærte at spise fjæsing.

- Det vil være godt for bæredygtigheden i fiskeriet, hvis vi kan lære forbrugerne at spise noget andet end rødspætter og torsk, siger Jakob Clausen.

Herunder kan du se fiskehandleren tilberede fjæsing på grill.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google