Voldsom vækst: Frank har fanget 40 ton, og den smager fantastisk
Fangsten af den upopulære spisefisk er eksploderet de senere år, men alt for få spiser fisken, selvom den smager fantastisk, mener fiskeren.
40 ton fjæsinger.
Så meget har fiskeren Frank Theodorsen landet i Grenå, kun på sine to sidste ture.
Det er ifølge Fiskeristyrelsen mere, end der blev landet i hele 2021.
- Bestanden er eksploderet kraftigt, og fangsten går rigtig godt. Man skal bare passe lidt på nallerne, fordi de stikker jo, siger Frank Theodorsen med et smil.
Fjæsingen, som også går under navnet "havets hugorm", har nemlig en giftig pig man kan stikke sig på, og derfor har den ifølge Frank Theodorsen været upopulær som spisefisk.
- Folk tror, kødet også er giftigt, så de køber den ikke, men kødet smager fantastisk, siger Frank Theodorsen.
Den 40 tons store fangst blev landet i Grenå, fordi Frank Theodorsen er med i et forsøgsfiskeri i samarbejde med DTU Aqua for at undersøge fjæsinge-fiskeriets indflydelse og bifangster.
- Vi forsøger at forstå fiskeriets bæredygtighed ved at kigge på bifangsten fra forsøgsfiskeriet og ved at estimere den egentlige størrelse af fjæsingebestanden i Kattegat. På den måde kan vi finde ud af, hvor meget fjæsing vi kan fange i Danmark på en bæredygtig måde, siger Tiago da Veiga Malta, forsker ved DTU Aqua
De seneste år er der allerede blevet fanget markant mere fjæsing i Kattegat, og den interesse har man også kunne mærke hos DTU.
- Der har allerede været en større interesse fra fiskerne for at fange fjæsing. Det gik op for dem, at der var et potentiale for et relativt rent og produktivt fiskeri. Men lige nu bliver 90 procent af fjæsing solgt til industrien, selvom det i andre lande anses som en delikatesse, siger Tiago da Veiga Malta.
Vil have flere til at spise fjæsing
På sigt håber fiskeren Frank Theodorsen, at der kan komme et fast fiskeri ud af fjæsingerne.
Men lige nu sælger han de fleste af de fjæsinger, han fanger, til industrien, så de ender ikke på tallerknerne hjemme i stuerne.
For Frank Theodorsen betyder det, at prisen, han kan få for fangsten, er meget lavere.
- Lige nu får vi 3 kroner kiloet, når vi sælger til industri, og 16 kroner kiloet, når vi sælger til menneskeligt konsum, siger Frank Theodorsen.
Ifølge ham skyldes det, at der ikke er nok, der vil spise fjæsing.
- Problemet er, at når vi fanger så mange, så falder priserne, fordi der ikke er nok til at aftage dem, derfor er vi nødt til at sælge dem til industrien.
Derfor er fjæsing-fiskerens opfordring klar:
- Vi skal have nogen flere til at spise fjæsing, siger Frank Theodorsen.
Sådan spises havets hugorm
Selv elsker fiskeren smagen af den ellers upopulære fisk.
- Den smager fantastisk!
Han spiser den paneret, stegt i smør på et stykke rugbrød med remoulade.
Men det er ikke alle, der ligesom Frank Theodorsen har fået øjnene op for fjæsingen.
I Clausens Fiskehandel på havnen i Aarhus har de normalt et par kilo i butikken, men fjæsingen går ikke som varmt brød, fortæller indehaveren af butikken, Jakob Clausen.
- Folk viger lidt fra fjæsingen, fordi den er giftig, men den kan sagtens spises, siger Jakob Clausen.
Sådan tilbereder du fjæsing
Fiskehandler Jakob Clausen anbefaler, hvordan man kan tilberede fjæsing.
Man skal være opmærksom på dens pigge. Få fiskehandleren til at skære fisken ud i fileter.
Steg den på panden i smør på skindsiden – man kan vende den inden i et tyndt lag hvedemel eller rugmel
Tilføj krydderier eller krydderurter som f.eks. persille eller frisk timian efter eget ønske - men pas på du ikke drukner fisken i smag
Tilføj citron eller andet tilbehør efter eget ønske.
OBS: Det er vigtigt, at man steger fjæsingen og ikke bager den i ovnen.
I øvrigt er giften ikke noget at være bange for ifølge fiskehandleren.
- Det er Danmarks giftigste fisk, men det svarer til at sige, at Himmelbjerget er Danmarks højeste bjerg – det gør ondt at stikke sig på den, men man dør ikke af det, siger Jakob Clausen.
Han ærgrer sig over, at folk bliver bange for fjæsingen og vælger den fra. Fordi ifølge ham er den spisemæssigt på et andet niveau.
- Det er en af de bedste spisefisk, vi har i Danmark, siger Jakob Clausen.
Og det ville, ifølge fiskehandleren, ikke kun være godt for danskernes smagsløg, hvis de lærte at spise fjæsing.
- Det vil være godt for bæredygtigheden i fiskeriet, hvis vi kan lære forbrugerne at spise noget andet end rødspætter og torsk, siger Jakob Clausen.
Herunder kan du se fiskehandleren tilberede fjæsing på grill.