Milliardærfamilie ser ud til at gå fri: Står ikke på liste
Konkursadvokat mener, at dagens udmelding om erstatningskrav i sagen om jordskreddet i Ølst kommer til at frifinde familien Østergaard-Nielsen.
Meldingen om, at konkursboet efter Nordic Waste kræver en halv milliard kroner fra ledelse og bestyrelsesmedlemmer i det nu konkursramte firma samt søsterselskabet DSH Recycling kan få betydning for ellers udskældt milliardærfamilie.
I lang tid har manges øjne nemlig været rettet mod den reelle ejer af Nordic Waste, Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre, Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer.
Men måske er det slut nu.
For familien er ikke blandt den ledelse og de bestyrelsesmedlemmer, der rejses det millionhøje erstatningskrav imod.
- Det her betyder, at der er udsigt til, at Torben Østergaard-Nielsen og døtre kommer til at gå fri for erstatningskrav. Hvis konkursboet ville inddrage dem i en sag, så ville de formentlig have gjort det nu. Teoretisk set kan der selvfølgelig dukke noget nyt op, men det anser jeg for helt usandsynligt, siger Morten Bjerregaard, der er advokat med speciale i ledelsesansvar og konkurser til TV2 Østjylland.
- Det vil kræve, at der kommer dokumentation frem, hvor de er blevet meget konkret advaret om jordskred, og som reaktion har givet aktivt besked om, at der ikke skulle gøres noget for at standse skaderne, forklarer han.
Hvem er personerne?
TV2 Østjylland har rakt ud til den tidligere ledelse i Nordic Waste og datterselskabet DSH Recycling gennem kommunikationsansvarlig Søren Møgelvang Nielsen.
Han bekræfter, at der ganske rigtigt ikke er tale om erstatningskrav mod Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre.
I stedet er der ifølge ham tale om Lene Lange, David York, Søren Jan Gran Hansen, Henrik Klausen, Kim Lange samt Christian Ørnholm Nielsen.
De seks personer har i løbet af de seneste to år frem mod Nordic Waste-konkursen i januar 2024 alle bestredet forskellige poster i bestyrelse og/eller direktion i virksomhederne.
På vegne af de seks tidligere chefer afviser Søren Møgelvang Nielsen i et skriftligt svar til TV2 Østjylland, at de vil acceptere kravene.
- Medlemmerne af den tidligere ledelse i Nordic Waste bekræfter at have modtaget en påkravsskrivelse fra kuratorerne i Nordic Waste og DSH Recycling. Vi mener, at de rejste krav er ubegrundede, og har derudover ikke yderligere bemærkninger, lyder det fra ham.
'Meget special sag'
At netop ejerne går fri, er faktisk ikke usædvanligt, forklarer advokaten.
I langt de fleste konkurssager, hvor der stilles personlige erstatningskrav, er de rettet mod ledelse og bestyrelse.
- Ejerne kan som helt overvejende udgangspunkt ikke drages til ansvar. Ejerne er holdt udenfor, fordi de ikke har siddet i ledelsen. Hvis ejere kunne drages til ansvar, ville ingen turde tage initiativ til store foretagender i Danmark, mener Morten Bjerregaard.
Beløbet og kravenes udformning i denne sag er dog ikke hverdagskost, forklarer han videre.
- Det er usædvanligt, at der fremsættes krav, som vedrører skade på miljø og omgivelser. Normalt vedrører krav fra kurator penge, som har været brugt forkert, eller krav, fordi virksomheden er blevet drevet for længe. Så sagen er meget speciel, lyder det fra Morten Bjerregaard.
- Det sker nogle gange hvert år i Danmark, at et konkursbo rejser krav for trecifrede millionbeløb eller mere. Det, som er usædvanligt, er skadernes karakter. Det vil alt andet lige gøre sagen svær at vinde for konkursboet.
Tror på frifindelse
Advokatens umiddelbare vurdering er derfor, at konkursboet kan få meget svært ved at opnå dom for kravene.
Han tror altså på en frifindelse af de seks personer fra daværende ledelser og bestyrelser i Nordic Waste og DSH Recycling.
Helt konkret er det konkursboet efter Nordic Waste, som onsdag har rejst erstatningskravet på en halv milliard kroner mod ledelsesmedlemmerne.
Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.
- Sagen om Nordic Waste har haft og har stadig store økonomiske og miljømæssige konsekvenser. Det er helt afgørende, at vi fortsætter med at forfølge princippet og ambitionen om, at forureneren skal betale regningen for at afværge de alvorlige skader på miljøet i Ølst, siger Heunicke.
Borgmester: - Helt på sin plads
Randers Kommune har udsendt en kortfattet pressemeddelelse, hvor borgmester Torben Hansen (S) udtaler, at der er "helt på sin plads" med erstatningskravet på en halv milliard kroner.
- Det er, som miljøminister Magnus Heunicke siger, en sag med enorme økonomiske og miljømæssige konsekvenser. Vi har et lovfæstet princip om, at forureneren betaler, og det skal forfølges, siger Torben Hansen.
- Vi har i Randers Kommune indtil videre lagt cirka 300 millioner kroner ud for at afværge forurenerens miljøkatastrofe, og det ville være urimeligt, hvis borgerne her står tilbage med den regning.
Nordic Waste gik konkurs i januar i år. I november led DSH Recycling samme skæbne.