Julens priskrig er skudt i gang - men mad har aldrig været dyrere
På tre år er fødevarer blevet 25 procent dyrere – og stort set ingen butikker forventer at sænke deres priser lige foreløbig.
Julen nærmer sig, så traditionen tro er der for længst udbrudt priskrig mellem landets supermarkeder.
Lader man sine øjne glide ned over tilbudsaviserne, bliver man derfor i disse dage mødt af slagtilbud på alt lige fra smør og fløde til flæskestege og sodavand.
Men man må ikke lade sig narre.
Priserne på mad og drikke har aldrig været højere – og intet tyder på, at de kommer ned igen lige foreløbigt.
Så vil supermarkederne trække kunder i butikken med slagtilbud på julens varer, skal pengene formentlig tjenes et andet sted. Det fortæller forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby.
- Vi skal passe på, at vi ikke bliver forblændet af priskrigen. For det kan godt være, at smørret er billigere, men hvis de andre varer i kurven er dyrere, så er det slet ikke sikkert, at man sparer noget, advarer hun.
Prisen på mad stiger stadig
Det er formentlig de færreste, som ikke har opdaget, at priserne på stort set alt pludseligt skød i vejret for tre år siden.
Men siden er prisstigningerne – også kaldet inflationen – faldet til ro. Så nu stiger forbrugerpriserne faktisk med mindre end de to procent om året, man normalt sigter efter.
Men fokuserer man på fødevarepriserne, er historien noget anderledes.
Her er priserne nemlig fortsat i vejret – så på trods af et fald sidste efterår er priserne på mad og drikkevarer i danske supermarkeder nu 25 procent højere end for tre år siden.
- Hvor de andre forbrugerpriser er faldet til ro igen, ser vi stadig, at fødevarepriserne stiger meget. Og forventningen er heller ikke, at de kommer ned igen, siger Ida Marie Moesby.
Dårligt vejr og usikkerhed
For at finde forklaringen på de stadigt stigende priser på mad, skal man først og fremmest vide, at meget mad skal gennem mange mellemmænd på vejen fra jord til bord.
Det kunne være producenter, grossister og supermarkeder, som alle skal tjene penge undervejs.
Og de mange stop på vejen betyder, at prisændringer sker langsomt og lidt ad gangen.
- Prisen er steget i alle de her led de seneste år. Og der kan være en hel del forsinkelse, for typisk køber leverandørerne ind på nogle meget lange kontrakter, fortæller Ida Marie Moesby.
På Københavns Universitet kommer seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Henning Otte Hansen frem til samme forklaring.
Men han peger også på andre årsager – særligt uden for de danske grænser.
For i år er de globale fødevarepriser stort set kun gået opad. Og det smitter også af på danske råvarer som korn, kød og mælk.
- Usikkerhed er gift for markedet. Så situationen i Mellemøsten og valget af Trump giver sammen med krigen i Ukraine en større nervøsitet og derfor dyrere fødevarer, fortæller Henning Otte Hansen.
Sidst, men ikke mindst, har en håndfuld specifikke fødevarer været ramt af enten tørke eller for meget regn i løbet af året.
Det har skubbet priserne på blandt andet kaffe, kakao og olivenolie i vejret.
- Sådan noget som svinekød producerer vi jo en masse af herhjemme, men med kaffe er vi helt afhængige af, hvad det koster på verdensmarkedet, siger Ida Marie Moesby
Fødevarer falder "aldrig" i pris
Går man stadig og venter på, at maden i køledisken bliver billigere igen, bliver man nok skuffet.
Hvert år opgør Danmarks Statistik nemlig, om butikker, der sælger mad, drikke og tobak selv forventer at hæve eller sænke deres priser i de kommende tre måneder.
I november svarede 92 procent, at de ikke forventer at rykke ved deres priser frem mod februar.
Syv procent forventer ligefrem højere priser, og kun sølle en procent forventer at sænke deres priser.
Der er altså ikke noget, der tyder på, at fødevarepriserne vil falde lige foreløbigt – hvis de da overhovedet kommer til det.
Det hører til sjældenhederne, at priser for alvor falder over en længere periode – særligt når det gælder fødevarer, fortæller Henning Otte Hansen.
Sidste efterår faldt priserne på mad godt nok fem måneder i træk. Men i dag har de for længst indhentet det tabte.
- Jeg plejer at sige, at fødevarer aldrig rigtig falder i pris. Det skyldes nok godt købmandskab, for vi vænner os jo til de højere priser, og så er der ingen grund til, at butikkerne sænker dem igen, siger seniorrådgiveren.