Børnefamilierne flygter: Nu skal der diskuteres flere penge til ø-færge
Nu skal politikerne have færgen op at vende igen, for Tunøs udvikling går den forkerte vej. Men er det for sent at gøre noget?
Flere flytter fra Tunø end til Tunø, og en af årsagerne til det er manglende færgeforbindelser.
Derfor har forvaltningen i Odder anbefalet kommunalbestyrelsen at kigge nærmere på færgedriften til Tunø i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger for 2023.
Det fortæller Jette Lorenzen, der er direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse i kommunen.
- Vi har været i dialog med ø-udvalget og beboere, der ikke kan få livet til at hænge sammen på Tunø.
- Vi er nødt til at gøre et eller andet, og færgen er en væsentlig faktor, siger hun.
Tunøfærgen
Færgen har normalvis fire afgange om dagen. To fra Hou Havn og to fra Tunø Havn – en til formiddag og en eftermiddag.
Børnefamilierne flygter
TV2 ØSTJYLLAND har i den seneste tid kunnet fortælle om den ene børnefamilie efter den anden, der har valgt at smide håndklædet i ringen og flytte fra øen, fordi hverdagen ikke har kunnet gå op.
En af dem, der har truffet det svære valg, er Michala Theilgaard Olesen. Hun er vokset op på øen, men nu flytter hun fra den for sit barns skyld.
- Kommunen er for sent ude. Det her er resultatet af, at de har hængt i bremsen, siger hun.
Derfor tror hun ikke på, at politikerne får gjort noget ved færgen, for det er ikke første gang, at hun hører forslaget om bedre færgedrift.
- Hvis du sammenligner os med de andre danske småøer, så har du ikke en værre færgefart.
Og det gør ondt på hende at se, hvordan øen har udviklet sig. På ganske få år er Tunø gået fra at have 111 indbyggere til 89, og hun tør ikke gætte på, hvad det ender med, hvis det forsætter som nu.
- Det gør ondt at se, hvor Tunø er i dag.
Nøglen er færgen
En politiker, der gerne vil Tunø og færgen, er Finn Thranum (V). Han sidder i kommunalbestyrelsen og er medlem af ø-udvalget, og han er klar til at tage diskussionen op angående fartplanen.
- Der er ingen tvivl om, at hvis man vil bosætning, turisme og erhverv, så vil nøglen altid være færgen.
Læs også:
Derfor byder han forvaltningens anbefaling varm velkommen til budgetforhandlingerne og fortæller, at man lige nu kigger på tre løsningsmodeller.
Enten at øge antallet af afgange med den nuværende færge, eller også kan kommunen leje en motorbåd, der skal sejles af færgens personale. En tredje mulighed vil være at leje både motorbåd og personale.
Hvor skal pengene komme fra?
Det kræver dog, at der kan findes nogle penge til de ekstra ruter.
- Man kan da godt forestille sig, at vi vil være fortaler for det. Det er bare ikke det samme, som at man i en budgetforhandling kan få den hele vejen hjem.
- Lysten er der, spørgsmålet er økonomien.
Han har ikke lyst til at pege direkte på et område, hvor han mener, at man skal tage penge fra i budgetforhandlingerne til at kunne imødekomme færgedriften.
Er det ikke lidt for sent først at handle på det nu, hvor flere familier enten er flyttet eller har valgt at flytte fra øen?
- Sådan er livet. Dagen i dag er første dag i resten af livet. Vi har gjort rigtig mange gode ting for Tunø, siger han.