Gymnastiksale kaldes levn fra fortiden: Nu står slidt sal overfor stor forvandling

Hou Skoles gymnastiksal er som den eneste i Jylland udvalgt til at være med i et moderniseringsprojekt, som skal gøre gymnastiksale mere tidssvarende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ifølge visualisering fra det aarhusianske arkitektfirma TRANSFORM kan Hou Skoles gymnastiksal ende med at se sådan her ud.

Ståtrold, spring over buk, høvdingebold og hockey.

Mange husker sikkert tiden i de gamle gymnastiksale med slidte, optegnede gulve, ribber langs væggene og tove hængende ned fra loftet.

De blev bygget i 50’erne og 60’erne, og de fleste har ikke forandret sig meget siden.

- Hvis man tænker over det, er det lidt vildt, at der er nogle, der har gået her for 30 år siden, og det er stadig den samme gymnastiksal, siger 10-årige Toby Pennington, der går på Hou Skole. 

VIDEO: Brødrene Eske og Toby Pennington går på Hou Skole, og de håber, projektet bliver til virkelighed.

Nu står den gamle gymnastiksal på netop Hou Skole dog muligvis over for en stor forvandling.

På skolens og forældrenes initiativ er den nemlig som den eneste i Jylland kommet med i et projekt, som skal gøre i alt fem gymnastiksale mere tidssvarende, så de lever op til de krav, der er til idrætsundervisningen i dag.

- Det er jo en gammel gymnastiksal, som appellerer til, at man leger med bold, og der synes vi, det kunne være spændende, hvis man kan nogle andre ting og bruge nogle andre former for bevægelse, siger Lise Pennington, som er med i skolebestyrelsen på Hou Skole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Planen er, at der skal laves hyggekroge i gymnastiksalen samtidig med, at den bliver åbnet mere op. Visualisering: TRANSFORM

”Et levn fra fortiden”

Det er Dansk Idrætsforbund, Dansk Skoleidræt og Lokale- og Anlægsfonden, der har søsat projektet ”Gamle gymnastiksale – nye muligheder”, som Hou Skoles Gymnastiksal er blevet udvalgt til.

- Vi vil gerne have fem gymnastiksale, som ligger i byer, der repræsenterer noget forskelligt. Heriblandt et landdistrikt, og her er Hou et godt eksempel. Det er en lille by, og det er afgørende for dem, at borgerne har steder, de kan samles, og der er det oplagt at tage gymnastiksalen i brug, men det kræver, at den bliver mere indbydende og up to date, siger Casper Lindemann.

Gymnastiksalene er forældet og er blevet levn fra fortiden.
Casper Lindemann, PA-konsulent, Dansk Idrætsforbund

De tre organisationer har søsat projektet, fordi de mener, at de gamle, slidte gymnastiksale ikke kan leve op til de krav, der er til idrætsundervisningen i dag.

- Skoleidræt er blevet et eksamensfag, hvor man skal igennem flere forskellige former for idræt, og det har gymnastiksalene på folkeskolerne svært ved at leve op til. Gymnastiksalene er forældet og er blevet levn fra fortiden, siger Casper Lindemann, der er PA-konsulent hos Dansk Idrætsforbund.

Hou Skoles gymnastiksal fik en klat maling og nye gulve i 2003.

Ifølge Casper Lindemann er det ikke nok, at gymnastiksalene bliver renoveret.

- Kommunerne er typisk meget optaget af at vedligeholde, men når man er inde og renovere, bør man også modernisere og opgradere, så det bliver mere up to date, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Projektets formål

Formålet med projektet er at udvikle og vise konkrete bud på omdannelse af klassiske gymnastiksale, så de i højere grad kan imødekomme nutidens behov. Helt konkret skal projektet udvikle, vise og formidle konkrete fysiske eksempler på:

• At klassiske gymnastiksale kan understøtte idræt som prøvefag gennem ny indretning, ombygning og/eller tilbygning.

• At klassiske gymnastiksale kan fremme åben skole samarbejde gennem ny indretning, ombygning og/eller tilbygning.

• At en mere attraktiv og funktionel indretning af de klassiske gymnastiksale kan sikre bedre udnyttelse af ledige tider i gymnastiksalene, især efter skoletid.

• At skolernes gymnastiksale kan omdannes til attraktive mødesteder for idrætsforeninger og resten af lokalsamfundet uden for skoletid.

• At klassiske gymnastiksale gennem ny indretning, ombygning og/eller tilbygning kan sikre bedre muligheder for 45 minutters daglig bevægelse i boglige fag.

Kilde: Dansk Idrætsforening

Til gavn for lokalsamfundet og idrætsforeninger

Formålet med projektet er også, at det skal blive mere attraktivt for lokalsamfundene og for de lokale idrætsforeninger at bruge gymnastiksalene.

- Efter klokken 16 står mange gymnastiksale tomme, mens der bygges nye store haller for mange millioner, men ved at renovere gymnastiksalene for et par millioner, kan de blive attraktive for idrætsforeningerne og samtidig blive et mødested for borgerne, siger Casper Lindemann.

I dag bruger den lokale idrætsforening i Hou stort set ikke gymnastiksalen, men det håber de på, de kan komme til i fremtiden.

Idrætsforeningen i Hou bruger kun gymnastiksalen til bordtennis, men hvis den bliver moderniseret, vil det være mere attraktivt for dem at bruge den.

- Det er ikke så attraktivt for os at bruge den, som den er nu, men hvis den bliver moderniseret, kan det være, der dukker nogle nye hold op, som gerne vil bruge den, siger Anna Marie Christensen, der er med i Hou og Omegns Idrætsforenings bestyrelse, til TV2 ØSTJYLLAND.

Dansk Idrætsforbund, Dansk Skoleidræt og Lokale- og Anlægsfonden financierer en tredjedel, og skolen skal selv finde de resterende penge, før den mordene gymnastiksal på Hou Skole kan blive en realitet. 

Visualisering: TRANSFORM

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her