Livsfarlig leg på Tiktok: Piger udfordrer biler i fodgængerfelt
En udfordring på sociale medier kunne være endt galt, da to piger lagde sig ned midt på en fodgængerovergang i Odder.
Sådan lød det, da Jonas B. Olsen konfronterede to unge piger, der havde lagt sig midt i et fodgængerfelt i udkanten af Odder for at optage en såkaldt Tiktok-challenge.
Det er en udfordring, som unge opfordres til at lave videoer af, at de tager, for så at lægge videoen op på det sociale medie Tiktok.
Normalt løber Jonas B. Olsen, der selv er far til tre, ikke, men den eftermiddag fik han alligevel bundet løbeskoene og kæmpet sig ud ad døren.
Han løb omkring Vestermarkskolen, hvor han 200-300 meter foran sig ser to piger på cirka 9-12 år oplyst af gadens lygter.
I stedet for at krydse fodgængerfeltet satte de sig først ned. Så lagde de sig ned - og ventede. Når der kom en bil, rejste de sig og løb væk.
Kort tid efter kom de tilbage og gentog det to gange.
Tredje gang kom en håndværker kørende, Jonas B. Olsen satte farten op og styrtede ud på vejen, hvor har fægtede med armene, som en anden sprællemand, for at standse varevognen.
Pigerne rejste sig og fniste. Jonas B. Olsen var rasende.
- Jeg sagde til dem, det var sindssygt respektløst, hvordan ville I have det, hvis I så jeres veninde blive kørt over lige ved siden af jer? Men de stod bare fjoget og grinte. De forstod slet ikke alvoren, fortæller Jonas B. Olsen.
Det var noget af det dummeste, Jonas B. Olsen længe havde set. Han fortalte dem, de skulle gå hjem, og efter en hård kamp forlod de stedet.
- Jeg reagerede måske lidt voldsommere, end jeg havde lyst til, men jeg blev meget påvirket, fortæller han.
Han tog hjem og skrev et opslag på Facebook, hvor han advarede forældrene i Odder.
Via hans egen nabo fandt han frem til forældrene på den ene pige.
Rystende ringede Jonas B. Olsen på dørklokken og konfronterede faren til den ene pige.
- Han blev meget tavs, men jeg vil hellere være en idiot og blande mig end at der ikke bliver gjort noget, fortæller han.
Hurtig reaktion
Og det er han ikke den eneste, der vil. Facebook-opslaget skabte en dominoeffekt af folk, der ville afhjælpe problemet.
Opslaget er blevet delt massivt på byens sociale medier af bekymrede forældre med børn i den målgruppe.
Det så Kristian Kilt, som er SSP-konsulent i Odder, og han har taget situationen meget seriøst.
- Situationen er grebet godt an fra en god forælder, der har grebet ind og fået de implicerede børns forældre orienteret. Det er et godt eksempel på, at det kræver en hel landsby at opdrage en ung, og vi lykkes ved fælles hjælp, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Desuden er der som supplement rundsendt information på skolen i lokalområdet. Det er dog på den allersidste dag inden juleferien, så mange forældre tjekker sikkert først ind på Aula igen til skolestart - derfor er det godt, at byen også har andre informationsplatforme, der kan tages i brug, fortæller Kristian Kilt.
Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik opfordrer forældre til at tage en generel snak om brugen af sociale medier.
- Jeg vil anbefale, at man undgår at sende lange bekymringsmails om enkelte episoder, men at man taler forbyggende om alle sociale medier. Tal med jeres børn om challenges, og hvorfor det er sjovt. Man bliver nødt til at have en forståelse af, at det er den måde, unge mennesker spejler sig i hinanden, siger Jonas Ravn.
Han vurderer nemlig ikke, at det udelukkende er platformen Tiktok, der er problemet, men at det kan ske på alle digitale platforme – såsom Instagram, Facebook og Youtube.