Nu samler ja-siden også underskrifter ind for højhuse

Først samlede modstanderne underskrifter ind mod højhuse i Hou, og nu går tilhængerne også i aktion med samme værktøj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er disse huse, som flere borgere i Hou er nervøse for skal blive bygget på Søndergade 2 og 4. Nogle er dog glade for planerne, og det skal tilkendegives gennem underskrifter.

I Hou har debatten længe raset om, hvorvidt der skal bygges højhuse lige ved siden af Alexandra Plads tæt ved havnen.

Et første forslag med 28 lejligheder blev forkastet. Det aktuelle forslag indeholder nu 18 lejligheder, men til gengæld efter et ønske fra borgerne høj rejsning, hvilket betyder bygninger i op til 15,1 meters højde.

Nej-sigerne har længe indsamlet underskrifter mod lokalplanen, der lige nu er i offentlig høring, men nu rører en anden gruppe på sig.

Jeg tror ikke, du kan finde en person hernede, der ikke vil have de to gamle rønner væk. Vi er bare ikke enige om, hvad der så skal ske.
Lars Møller, Hou

En gruppe som daværende borgmester Uffe Jensen (V) på et tidspunkt identificerede som det tavse flertal.

Et prik på skulderen

Det er ja-sigerne, der er glade for udsigten til nye boliger på grundene i Søndergade, og blandt dem er Lars Møller. Han og flere andre har nu startet en underskriftindsamling for projektet.

- Det er egentlig bare for at være sikre på, at byrådet vil stå ved det, de sagde i december og give dem et prik på skulderen, så de ser, at vi også er her, siger Lars Møller.

I december 2021 vedtog et flertal i Odder Byråd at sende lokalplanen for ”et bolig- og parkeringsområde ved Søndergade og Strandgade i Hou” i Høring i 10 uger. Dermed udløber høringsfristen om et par uger, den 23. februar.

Nye byrødder skal høre ja-siden

Af referatet fra byrådets møde i december fremgår det, at 12 stemte for at vedtage lokalplanen og sende den i offentlig høring, mens fem stemte imod.

Ja-siden talte Venstre, Socialdemokratiet og De Radikale, mens Konservative, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti stemte imod.

Siden har byrådets sammensætning ændret sig en smule, da det i november valgte byråd er tiltrådt pr. 1. januar.

- Der er skiftet ud i kommunalbestyrelsen siden byrådsmødet i december, og vi er nødt til at gøre opmærksom på, at vi er mange, der gerne vil have, at vi udvikler Hou.

Af referatet kan man også læse, at kommunen allerede i december havde modtaget en underskriftindsamling mod projektet, og at kommunen vil medtage det som et høringssvar i den aktuelle høring.

Ifølge udvalgsformand for klima og plan i Odder Kommune, Kresten Bjerre (B), er noget lignende aldrig oplevet før.

- Der er ingen tvivl om, at der er engagerede borgere i Hou. Og det byggeri, der kommer, skal jo stå der i 50 eller 100 år, og det er en markant fremtrædende placering, det har sig i Hou, og det er så vigtigt, at det er det helt rigtige byggeri, der skal komme der. 

Tiltrængt fornyelse

For Lars Møller, der har kommet i Hou siden barneårene og har boet i byen hele sit voksne liv, blev havnen længe anskuet som en industrihavn - og siden som et område under afvikling.

Nu er der udsigt til fornyelse, og det er der egentlig bred stemning for, mener han.

- Vi vil gerne have, at byen udvikler sig, og jeg tror ikke, du kan finde en person hernede, der ikke vil have de to gamle rønner væk. Vi er bare ikke enige om, hvad der så skal ske, siger han om ejendommene Søndergade 2 og 4, der altså skal lade livet for højhusene, hvis lokalplanen bliver gennemført.

HFE Byg og Ejendomme købte disse to huse for 15 år siden. Nu vil de rive dem ned og bygge et etagebyggeri på 15,1 meter.

Han har dog hørt stemmerne, der kæmper imod den plan, og det er han ikke ene om.

- Da høringen kom ud (i december, red.), var vi nogle, der stak hovederne sammen, om vi ikke kunne gøre en indsats og være modpol mod det her, siger Lars Møller.

Det er nu blevet til en underskriftindsamling, som skal vise, at der også er bred opbakning lokalt til projektet. Vil man skrive under, er man velkommen til at opsøge Lars Møller eller en af de andre ja-sigere i byen, bemærker Lars Møller

- Vi stemmer ikke dørklokker, for der skal ikke være nogen, der skriver under, fordi de føler sig under pres.

Stilhed om Færgebyen undrer

Underskrifterne bliver afleveret på rådhuset, inden høringsfristens udløb, lover Lars Møller.

Han undrer sig i øvrigt over, at det ikke gav mere ballade, da lokalplanen for Færgebyen, en ny bydel på havnen blev vedtaget.

I lokalplan 5040 er markeret området for Færgebyen, den nye bydel i Hou. Foto: Odder Kommune

Færgebyen ligger ikke mange meter fra Alexandra Plads, og lokalplanen som blev endeligt godkendt i november 2020 indeholder blandt andet mulighed for at bygge boliger i ”op til fire etagers højde med udnyttelige tagetager”, fremgår det.

- Vi er glade for, at der sker noget hernede, og vi er oprigtigt glade for Hou Færgeby, understreger Lars Møller.

Sådan kan havnepromenaden langs lystbådehavnen blive anlagt, fremgår det af lokalplanen. Foto: Flæks Arkitekter (illustration)

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her