Øboere får deres vilje - men frygter det er for sent

- Det måtte gerne være sket noget før. Det er i sidste øjeblik, siger formand for Tunø-fonden.

Udgivet Opdateret
Fra 1. april kommer der til at være dobbelt så mange afgange mellem Hou og Tunø. Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix

Beboerne på Tunø har længe kæmpet for at få flere daglige afgange mellem øen og fastlandet i Hou.

Det handler for dem om fastholdelse af beboere og tiltrækning af nye.

Som TV2 Østjylland kunne fortælle fredag, er det nu besluttet, at der fra den 1. april endelig kommer til at være dobbelt så mange afgange mellem Hou og Tunø som tidligere. Det vil sige en ekstra afgang om morgenen og en ekstra om aftenen.

Det er lidt et kunstigt initiativ for kunstigt at holde noget i live. Det kan ikke lade sig gøre længere
Jan Rørosgaard Heitmann, kroejer og beboer på Tunø

- Det er det første, store skridt mod at udmønte vores udviklingsplan for øen, når vi nu sørger for flere færgeafgange, siger Odder Kommunes borgmester, Lone Jakobi (S).

Næste skridt er at få bygget nogle lejeboliger, oplyser Leif Gjørtz Christensen, der er medlem af økonomiudvalget for Enhedslisten.

Der er kun 70 personer, der har fast adresse på den lille Kattegat-ø.

Den glædelige nyhed kommer dog med en vis portion ærgrelse, for der har været decideret beboerflugt fra øen over en længere periode, og derfor er der nu kun 70 beboere med fast adresse på Kattegat-øen. Nogle mener derfor, at den ekstra færgeafgang kommer for sent. 

- Hvis man isoleret ser på det, er det klart positivt, men det er lidt et kunstigt initiativ for kunstigt at holde noget i live. Det kan ikke lade sig gøre længere, og det er sindssygt trist, siger kroejer Jan Rørosgaard Heitmann.

Samme melding kommer fra Jørgen Hastrup, der er formand for Tunø-fonden.

- Det måtte gerne være sket noget før. Det er i sidste øjeblik. Vi har jo allerede lukket købmanden og skolen, mens børnefamilierne er rejst, siger Jørgen Hastrup.

Jørgen Hastrup er formand for Tunø-fonden.

Borgmester: Lad nu kritikken forstumme

Til det siger Leif Gjørtz Christensen, at det er tankevækkende, at folk stiller de slags spørgsmål som det første, når de har fået, hvad de beder om.

- Det er ikke for sent. Hvis alle er med til at arbejde i samme retning på samme tid, så har vi et andet Tunø om to-tre år, fastslår byrådspolitikeren.

Borgmester Lone Jakobi siger ligeledes, at der er brug for, at beboerne nu medvirker til at fortælle de gode historier om øen og lader kritikken forstumme.

De ekstra færgeafgange gælder som minimum frem til november, hvor en sejlplan for vinteren træder i kraft.

VIDEO: Der har været en decideret beboerflugt fra Tunø over en længere periode.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her