Danmark åbner når alle over 50 år er vaccineret
De fleste restriktioner vil blive ophævet, når alle over 50 år er vaccineret. Det ventes at ske i maj måned.
Med få undtagelser skal det danske samfund åbnes helt, når alle over 50 år er vaccineret.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S), efter at et bredt flertal blandt Folketingets partier mandag aften indgik en aftale om en langsigtet genåbningsplan.
Læs også:
- Vi er enige om, at der er et meget, meget vigtigt fikspunkt, når alle over 50 år er vaccineret. Det hviler dog på nogle forudsætninger om, at vi kan holde smitten nede, og at vi bruger coronapas, siger Mette Frederiksen.
Dermed kan danskerne med mandagens aftale nu se en ende på hovedparten af de restriktioner, der har præget hverdagen de seneste måneder.
Risikoen for dødsfald vurderes at falde markant
I aftalen står der konkret, at fikspunktet indtræder, "når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik".
Det vil ifølge aftaleteksten være en "milepæl" i epidemihåndteringen i Danmark:
Frisører kan igen tage imod kunder efter påske
Læs her, hvad der forventes at åbne fra 6. april:
- I grundskolen åbnes der for, at 5. – 8.-klasse kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Det vil sige hver anden uge.
- På ungdoms- og voksenuddannelser åbnes der for, at eleverne kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.
- På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.
- Alle øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde. Uddannelsesinstitutionerne forudsættes i den forbindelse særligt at prioritere de studerende på første år.
- Liberale serviceerhverv som frisører kan genåbne. Der vil gælde krav om anvendelse af mundbind eller visir samt retningslinjer for smitteforebyggelse. Der vil endvidere være krav om anvendelse af coronapas.
- Almindelig handel i blandt andet indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder kan genåbne - dog først fra 13. april. Genåbningen gælder ikke for de biografer, restauranter, caféer og lignende, som er lokaliseret i eksempelvis indkøbscentret.
- Der vil gælde arealkrav og krav om mundbind eller visir samt retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne og tiltag, der skal modvirke ophold i blandt andet fællesarealer, herunder afskærmning af bænke og stole.
- De tiltag og restriktioner, der ikke lempes 6. april og 13. april, forlænges til og med 20. april.
Kilde: Regeringen.
- Risikoen for dødsfald og overbelastningen af sundhedsvæsenet som følge af corona vil falde meget markant, og samfundet kan genåbnes.
- Dog vil der forventelig stadig gælde restriktioner i forhold til arrangementer med risiko for superspredning, herunder større arrangementer og natteliv, rejserestriktioner samt generelle smitteforebyggende tiltag, står der i aftalen.
Venstre er glad for at der er sat dato på
De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, fremhæver, at aftalen dermed vil betyde, at Danmark i vidt omfang er åbent igen i maj måned:
- Danmark kigger nu ind i en åbning, hvor andre ude i Europa kigger ind i en nedlukning, siger Søren Pape Poulsen.
Genåbning skal ske i faser med to ugers intervaller
Genåbningen kommer til at finde sted i faser med 14 dages intervaller. Læs her, hvad der forventes at kunne åbne i forlængelse af den genåbning, der finder sted efter påske 6. april:
* Fra 21. april åbnes:
- De store indkøbscentre og stormagasiner for almindelig handel med videre.
- Desuden åbnes – med coronapas – udendørsservering på restauranter og caféer med videre, museer, kunsthaller samt biblioteker.
- Desuden åbnes uden coronapas for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år.
* Fra 6. maj åbnes (med coronapas):
- Indendørs servering på restauranter og caféer med videre, konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter.
- Desuden åbnes – med coronapas – for indendørs idræt for voksne over 18 år.
- Sundhedsmyndighederne skal desuden overveje, om anbefalingerne vedrørende hjemmearbejde kan lempes.
* Fra 21. maj åbnes (med coronapas):
- Resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser. Desuden åbnes indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoo med videre og legelande. Desuden daghøjskoler og aftenskoler.
* Når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, har fået første stik med vaccination mod coronavirus:
- Risikoen for dødsfald og overbelastningen af sundhedsvæsnet som følge af corona vil falde meget markant, og samfundet kan genåbnes.
- Dog vil der forventeligt stadig gælde restriktioner i forhold til arrangementer med risiko for superspredning, herunder større arrangementer og natteliv, rejserestriktioner samt generelle smitteforebyggende tiltag.
Kilde: Regeringen.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, glæder sig over, at der nu bliver sat datoer på de vigtige dele af genåbningen:
- Vi havde gerne set en hurtigere genåbning. Men det er vigtigt, at vi nu får et perspektiv på, hvad vi kan vente os, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Vil kunne gå på restaurant fra 6. maj
Konkret vil danskerne eksempelvis fra 6. maj igen kunne gå på restaurant og café eller i teatret og biografen som før corona. Det kræver dog, at de husker coronapas.
Fra 21. maj åbnes der derefter for de sidste idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke allerede er åbnet.
App skal være coronapas
Fra 6. april er det igen er muligt at gå til eksempelvis frisør eller tatovør.
Det kræver dog et coronapas, som du kan læse mere om her:
- Coronapasset skal vise, om borgeren er færdigvaccineret, har været smittet eller er blevet testet negativ for corona inden for 72 timer. Testen kan både være en PCR- og antigentest (kviktest).
- Børn under 15 år kommer til at være undtaget af reglerne om coronapasset.
- Implementeringen af kravet om coronapasset skal drøftes med de forskellige sektorer.
- Fra ultimo marts vil appen "MinSundhed" fungere som et funktionelt, men simpelt coronapas.
- Ultimo maj forventes en mere avanceret og brugervenlig app at blive lanceret. Der skal i den forbindelse tages højde for fælles europæiske standarder.
- Borgere, der ikke har en smartphone, skal kunne have en let løsning, hvorpå de kan dokumentere deres vaccination eller den negative test. Det kan for eksempel tilsendes med fysisk post.
- Aftalepartierne vil i maj og juni drøfte erfaringerne med anvendelsen af coronapasset og tage stilling til dets fortsatte omfang og brug.
- Ligeledes skal der i august tages stilling til, hvilke konsekvenser det skal have for coronapasset, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccineret.
- Aftalepartierne er enige om, at anvendelse af coronapasset har en ophørsdato for andre aktiviteter end turisme og rejse.
Kilde: Statsministeriet.
Desuden åbnes indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo og legelande. Samtidig vil daghøjskoler og aftenskoler igen være åbnet for alle med coronapas.
Det vil i vidt omfang betyde et normaliseret Danmark i slutningen af maj. Den store forårsåbning kræver dog, at vaccinerne bliver leveret i det forventede tempo.
Solnedgangsklausul på coronapasset
Samtidig skal smittetallene udvikle sig som forventet, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.
Enhedslisten har været det parti, der har været mest tilbageholdende i forhold til at åbne. Men det er lykkedes at finde den rigtige balance, mener Mai Villadsen:
- Aftalen giver borgerne i Danmark tryghed og håb. Tryghed, fordi vi stadig følger myndighedernes anbefalinger. Og håb, fordi man nu kan se, hvornår de forskellige områder åbner, siger Mai Villadsen.
Hun fremhæver samtidig, at der er indført en solnedgangsklausul for coronapasset. Det betyder, at kravet om coronapas formentlig vil forsvinde til august, når alle er blevet tilbud vaccine.
/ritzau/