Derfor overvåger Jens Peder nu din afføring

Flere renseanlæg i Østjylland tester fra i dag spildevandet for COVID-19.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
tre renseanlæg i Østjylland skal i den kommende måned teste spildevandet for COVID-19.

Fra i dag er test af afføring et vigtigt redskab i kampen mod COVID-19.

Ifølge Statens Serums Institut udskilles der nemlig også virus, når man er på toilettet. Derfor har de i en længere periode undersøgt muligheden for at teste spildevandet for corona.

Overvågningen af spildevandet skal være med til at opspore eventuelle smitteudbrud i lokalområder i hele landet.

20 renseanlæg er derfor blevet udvalgt, for at undersøge effekten af spildevandsovervågningen. Deriblandt er tre renseanlæg fra Østjylland.

Det drejer sig om følgende renseanlæg:

  • Marselisborg Renseanlæg i Aarhus

  • Egå Renseanlæg i Aarhus

  • Horsens Centralrenseanlæg


Blot en enkelt prøve kan ifølge SSI tegne et billede af, hvor meget smitte der er i et område, og det er derfor et meget effektivt supplement til PCR-prøver og Antigen-tests.

Personer kan ikke identificeres

Målet med spildevandsovervågningen er ikke at finde ud af hvem der er smittede, men hvor der er størst smitterisiko. Det er derfor heller ikke muligt at identificere enkelte personer i forbindelse med overvågningen.

Derudover håber Statens Serums Institut at kunne undersøge, hvor god en sammenhæng der er, mellem den mængde af positive PCR-prøver og Antigen-tests der er i et område, og mængden af virus i spildevandet.

Ifølge Jens Peder Wonsbeck Hansen, der er driftschef hos Horsens Centralrenseanlæg, tages der nu dagligt flere prøver af spildevandet.

- Vi tester spildevandet cirka en gang i timen afhængig af belastningen på renseanlægget, siger han.

Testningen af spildevandet foregår med et apparat der suger spildevand op, og levere det i en beholder. Lige nu tager Horsens Centralrenseanlæg prøver svarende til cirka fem liter om dagen.

Efterfølgende sender de det videre til et bioanalytisk testcenter, hvor prøverne bliver undersøgt.

Ifølge Jens Peder Wonsbeck Hansen har det ikke været svært at omdanne renseanlægget, så det er klar til de nye undersøgelser.

- Vi har i forvejen et apparat, der undersøger spildevandet, så det er bare at indstille apparatet anderledes, siger driftschefen.

Overvågningen bliver løbende opskaleret, og Statens Serums Institut håber, at den til sidst bliver landsdækkende.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her