Ekspert kalder mundbind i supermarkedet for 'oplagt'
333 nye smittetilfælde i Danmark det seneste døgn - antallet af indlagte stiger.
Det er anden dag i træk, at antallet af daglige smittetilfælde ligger over 300. Lørdag blev der meldt om 341 nye smittetilfælde. Det var det højeste antal i cirka fem måneder.
Antallet af indlagte er steget med fire til 47, og der er registreret yderligere ét coronarelateret dødsfald.
Sammenlignet med i foråret, hvor smitten tog fart, bliver der nu testet flere personer.
Alene hen over det seneste døgn er der blevet testet 27.691 personer. Dermed er i alt 1.998.433 personer nu blevet testet for coronavirus.
Flere restriktioner på tale
De seneste uger har smittetallet været stigende med kommuner som København og Odense som de hårdest ramte.
Derfor er der blevet indført restriktioner både i forhold til forsamlingsforbud og for åbningstiden på beværtninger, der nu skal lukke og slukke klokken 24.
Et af redskaberne for at få dæmpet smittetallene er at regulere på danskerne sociale adfærd og forsamlingsforbuddet, siger Jens Lundgren, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Rigshospitalet.
- Når man skal lave restriktioner, skal man kigge, hvor problemet er. Og det er jo kendt nu, at det er unge mennesker ved offentlige og private fester, siger Jens Lundgren.
Derfor vurderer Jens Lundgren, at øget brug af mundbind - for eksempel i supermarkeder - og lokale stramninger af, hvor mange mennesker man må være samlet, er oplagte værktøjer.
- Det er ikke noget, der kan stå alene. Det skal gøres sammen med de andre ting, vi ved, der virker. For eksempel håndsprit og begrænset nærkontakt, mener Jens Lundgren.
Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, sagde lørdag aften, at der forventes at komme flere restriktioner.
Sundhedsordføreren fra regeringspartiet vil ikke komme ind på, hvilke restriktioner der bliver tale om, "da det er op til sundhedsmyndighederne at beslutte".
Han siger dog, at der kan blive tale om lokale løsninger.
I 84 ud af landets 98 kommuner er der i den seneste tid konstateret nye smittede.
45 af disse er over den såkaldte bekymringsgrænse og har mere end 20 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.
Og dermed tegner der sig et andet billede, end da coronavirussen i sommer nåede et foreløbigt lavpunkt med nul smittede i en lang række kommuner.