Flere søer er nu sikre: Disse steder må du gå ud på isen
Tilsammen åbner Aarhus, Skanderborg og Randers Kommune op for leg på isen ti steder. Også Silkeborg Kommune åbner for at færdes på isen to steder i kommunen.
Skøjteglade østjyder får nu en glædelig nyhed at gå på vinterferie på.
Den ekstreme kulde gør nemlig, at Aarhus, Skanderborg og Randers Kommune nu melder om flere søer, hvor det er sikkert at gå ud på.
Onsdag gav Skanderborg Kommune grønt lys til, at man kan færdes på søen ved Skovby Mosegård og den nordlige sø i Låsby Søpark. Fredag formiddag melder kommunen yderligere fire søer som farbare.
- Isen er rigtig god og massiv lige nu, og mange steder er der virkelig tæt panser-is, siger entreprenørchef i Skanderborg Kommune Jens-Erik Dengsøe til TV2 ØSTJYLLAND. Han står for at måle isens tykkelse i kommunen.
Her må du færdes på isen i Skanderborg Kommune:
- Søen ved Skovby Mosegård - isen måler 17-20 centimeter
- Den nordlige del af Låsby Søpark - isen måler 17 centimeter
- Laven ved Julsø - isen måler 18 centimeter
- Søbadet ved Skanderborg Sø - isen måler 15 centimeter
- Mossø ved Vædebro - isen måler 14 centimeter
- Stilling Sø - isen måler 13 centimeter
Kilde: Skanderborg Kommune
Torsdag fortalte vi, hvilke steder Aarhus Kommune undersøger for sikker is.
Fredag fortæller driftschef for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Kim Gulvad Svendsen til TV2 ØSTJYLLAND, at man nu må gå ud på isen på søerne ved Skjoldhøjkilen i Brabrand.
Randers Kommune melder desuden, at isen er sikker på Langå Sø, Vorup Dam og Dammen i Hornbæk på Gl. Kjølvej. Isen er 13-14 centimeter tyk alle tre steder.
Forskel på skiltning i kommunerne
Man skal være opmærksom på, at Skanderborg Kommune har opstillet advarselsskilte ved de søer, hvor det ikke er sikkert at færdes. Hvis en sø bliver sikker, fjerner de advarselsskiltet og melder isens tykkelse ud på deres hjemmeside.
- Vi vil ikke appellere til, at folk forsamles på søerne. Samtidig er det rimelig ansvarspådragende, hvis vi decideret markerer et sted, der er sikkert, siger Jens-Erik Dengsøe.
I Aarhus og Randers Kommune er det omvendt. Her sætter de skilte op, hvis isen er sikker.
Tænker I på, om I har et ansvar for, at folk forsamles?
- Vi er i kontakt med politiet, og de har selv designet skiltet, så jeg tænker, det er okay, siger Tommy Schøler-Troelsen, som står for grønne områder og friluftsliv i Randers Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Han tilføjer, at de hele tiden er i kontakt med Østjyllands Politi, så de kan holde øje.
Tryg ved at åbne for færdsel
Det er ikke kun skiltningen, der adskiller kommunernes tilgang til de frysende søer.
I Aarhus Kommune skal isen være 16 centimeter tyk, før de frigiver for færdsel. I Skanderborg og Randers Kommune skal den kun være 13 centimeter tyk.
Ifølge DMI skal isen som hovedregel være 13-18 centimeter tyk, før den er sikker.
Jens-Erik Dengsøe fra Skanderborg Kommune er dog tryg ved at åbne for færdsel på søer, der har en tykkelse på 13 centimeter, så længe isen er så massiv, som den er lige nu.
- Der findes forskellig slags is. Hvis den er dannet under meget bølgeskvulp, er der mange luftbobler, og så er den ikke god, siger Jens-Erik Dengsøe.
Han understreger, at man altid skal holde øje med, at der ikke er udløb, f.eks. små bække eller pumpestationer, der leder vand ud til søen. Så skal man holde sig væk fra den.
Skanderborg Kommune har målt isen på søerne den seneste 1,5 uge, og i starten var isen kun omkring syv centimeter tyk.
Fredag målte kommunen yderligere tre steder, hvor isen ikke er tyk nok. Ved Byparken i Skanderborg Sø er isen målt til 9 centimeter, og ved Oddervej ved Skanderborg Sø er den målt til 10 centimeter. Den tyndeste is blev målt ved den sydlige del af Låsby Søpark til kun fem centimeter.
Med udsigt til frostdøgn de næste mange dage vil de fortsat foretage målinger.
To steder i Silkeborg vurderes isen også som sikker
Også i Silkeborg er der nu to steder, hvor isen vurderes at være sikker at færdes på:
- Schoubyes Sø og en del af Kalgårdsvig er de eneste steder i kommunen, hvor det er tilladt at færdes på isen. Det skyldes, at isen hurtigere bliver tyk her end på mange andre søer og vandløb. Alle andre steder er der således stadig forbud om at færdes på isen, skriver Silkeborg Kommune på sin hjemmeside.