Flest unge kører for stærkt: Kører man for langsomt, bliver man kaldt bedstemor
For høj fart har store konsekvenser for alle involverede og pårørende, alligevel kører mange unge for stærkt. Det er et kulturproblem, mener gymnasieelever.
Det er de unge, der har de tungeste fødder på speederen på de østjyske landeveje, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Wilke.
Og det overrasker ikke de unge selv.
- Jeg tror ikke, man tænker over konsekvenserne, mens man kører. Der har man det mere bare sjovt, skal køre hurtigt og ikke være den kedelige type blandt gutterne, siger Mikael Lehrmann, der går i 3.Z på Aarhus Gymnasium i Viby.
- Mange tænker nok, at de er unge og har gode reflekser, så de godt kan nå at bremse, siger klassekammeraten Ida Thomassen.
Den kedelige tendens har fået Rådet for Sikker Trafik til at iværksætte en ny kampagne, der med budskabet "Sænk farten - Bare lidt" netop skal få unge til at sænke farten.
Ifølge Ida Thomassen er det dog ikke så simpelt at ændre statistikken. Hun mener, problemet skal findes i kulturen blandt unge bilister.
Peger fingre ad 'bedstemorbilister'
Undersøgelsen viser, at hver sjette bilist kører med noget, der minder om motorvejshastigheder på landevejene. Men værst ser det altså ud blandt de 17-34-årige, hvor det er hver fjerde.
- Når hver fjerde af de yngste bilister kører med de her hastigheder, så har vi alle en udfordring. For ulykkerne rammer jo ikke kun den enkelte. De rammer også de involveredes kærester, ægtefæller, børn, kolleger og venner, siger Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Både Ida Thomassen og Mikael Lehrmann mener, at en af årsagerne kan findes i en kultur blandt unge bilister, hvor der bliver peget fingre ad det, de kalder 'bedstemorkørsel'.
- Jeg ved ikke, om der er en tendens til, at man skal køre for hurtigt. Men der er meget en tendens til, at man ikke skal køre for langsomt. Så bliver man kaldt bedstemor, hvis man kører fem kilometer i timen under fartgrænsen. Så der er måske en lille smule pres på den måde, siger Ida Thomassen.
- Man bliver mere presset af vennerne. Hvis man ikke kører stærkt, er man ikke sej, siger Mikael Lehrmann.
Fart giver sug i maven
Gymnasieeleverne kan da også godt selv få et sug i maven, hvis farten bliver sat lidt op.
- Det er G-kræfterne, hvor du kan mærke, at du bliver trykket lidt tilbage i sædet og tingene suser forbi, siger Mikael Lehrmann.
I den nye kampagnevideo fra Rådet for Sikker Trafik er der fokus på, hvad selv de mindre fartoverskridelser kan gøre. Man vil gerne gøre op med de mange dårlige undskyldninger for at køre for stærk - for eksempel den klassiske med at man er forsinket.
Mikael Lehrmann indrømmer, at han er blandt dem, der er kommet til at sætte hastigheden lidt op, hvis han har haft travlt. Men han er ikke sikker på, at det er dét fokus, der skal få ham til at sænke farten.
- Jeg tror ikke, at videoen vil hjælpe. Det er mere tanken om, hvad der kan ske, og hvem man egentlig rammer, hvis man kører galt, der kan få en til at køre langsommere, siger han.