Forslag: Kommuner skal kunne straffes ved ny domstol
Alternativet vil oprette en forvaltningsdomstol, så kommunerne kan blive dømt for at begå ulovligheder i sagsbehandlingen. Ved at oprette en domstol, mener de, at PTSD-sagen fra Randers kunne være undgået.
Alternativet er klar til at reformere det system, der skal holde hånden over os alle sammen, når vi har sager hos kommunen.
Partiet mener ikke, at den nuværende retssikkerhed er god nok, og der er for mange tilfælde, hvor borgere står magtesløse tilbage uden reelle klagemuligheder.
Derfor skal der oprettes en forvaltningsdomstol.
- Vi ønsker, at en retsinstans skal kunne dømme en kommune, hvis de laver ulovligheder. Det skal være nogen, der har forstand på området, og det skal ikke bare være generalister. Hvis en borger oplever at blive dømt ude eller få sin sag behandlet om en ulovlig måde, kan borgeren lægge sag an mod staten, forklarer Torsten Gejl, der er medlem af Folketinget for Alternativet.
Som det er nu, har man mulighed for at klage over kommunens afgørelser til Ankestyrelsen, Ombudsmanden og Borgerrådgivningen, men fælles for dem er, at de helt bliver nedlagt, hvis Alternativet får sin vilje.
Ankestyrelsen er også sat i verden for at styrke retssikkerheden – hvordan vil en domstol kunne løfte den opgave bedre?
- Det er den samme ambition, men problemet er, at det ikke sker i det nuværende system. Folk i beskæftigelsesindsatser bliver sendt ud i aktiveringer og får deres liv ødelagt af det, siger Torsten Gejl.
Hvorfor ikke bare justere det nuværende system, hvis det ikke virker optimalt?
- Vi tror ikke på, at det kan forløses i Ankestyrelsen. Lige nu er der en mulighed for, at kommunerne laver kasseløsninger og gør borgerne dårligere. Samtidig er der ingen tillid til systemet, og du kan genskabe mange ting, men det er svært at genskabe tilliden til sådan et system.
PTSD-sagen var aldrig sket
Alternativet vil gennem et beslutningsforslag pålægge regeringen at begynde arbejdet med etableringen af en forfatningsdomstol.
Domstolen er ifølge partiet nødvendig, da der mangler en domstol med særlig ekspertise på området, som man kender det fra Sø-og Handelsretten, Familieretten, Tinglysningsretten, Skifteretten og Fogedretten.
- Det gode ved en domstol er, at den ikke tager hensyn til nogen. Det handler om retssikkerhed, men for borgeren er det en fordel, at sagen bliver belyst rigtigt, og at det ikke skal koste penge for dem, siger Torsten Gejl.
Forslaget har været undervejs i mere end to år, men er senest blevet aktualiseret af sagen fra Randers, hvor Rasmus Dalgaard har fået PTSD efter syv år i jobcentrets hænder. Her har familien følt sig retsløse.
- Jeg kan ikke klage over sagsbehandlingen nogen steder. Jeg har klaget til borgmesteren for flere måneder siden, men jeg har ikke hørt noget, siger Karin Dalgaard, der er mor til Rasmus Dalgaard.
Og det er sager som den, en forvaltningsdomstol ifølge Alternativet kan håndtere. Ifølge Torsten Gejl har det nuværende system en indbygget risiko for, at kommunen træffer afgørelser på baggrund af økonomi og ikke borgerens bedste.
- Den sag var knap nok startet, hvis vi havde en domstol. Det vil betyde, at man har en stopknap. Sagen blive gennemlyst, og det vil være klart for enhver, at kommunen vil blive stoppet. Man må ikke udsætte borgerne for noget, der forværrer deres helbred, siger Torsten Gejl.
Alternativet forventer, at forslaget skal behandles i efteråret.
FAKTA
Alternativet ønsker, at opgaver flyttes fra Ankestyrelsen, Ombudsmanden og Borgerrådgivningen, således at forslaget om oprettelse af en forvaltningsdomstol ikke medfører en væsentlig påvirkning af udgifterne til domstolen.
Samtidig foreslår de en model, hvor Ankestyrelsen og Ombudsmanden samt Borgerrådgivningen erstattes af Retsrådgivningen. Det vil være forvaltningsdomstolens forkontor, som også kan indeholde en opsøgende funktion, hvor ens sag kan behandles mundtligt.
Partiet foreslår, at borgerne skal have fri proces i deres kontakt med domstolen, så der er lettere adgang til at få prøvet sin sag.