Fra historisk bygning til moderne spillested: Østjysk tendens breder sig
Flere østjyske byer forvandler historiske bygninger til nye kulturinstitutioner. Og det giver god mening, lyder det fra Realdania.
Midt i Ry tårner en historisk bygning sig op.
Senest har den fungeret som varmeværk for byen, men under Anden Verdenskrig blev den brugt som skole og senere som elværk.
For nyligt blev den dog sat til salg, da Ry skulle have nyt varmeværk.
Og det fik tømrermester Jens Ole Børgesen til at slå til. For bygningen var for speciel til at skulle rives ned.
- Jeg havde gået og luret på den, fordi den var interessant med dens historie. Den har været meget central i byen og er også meget centralt beliggende, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:
- Og den skorsten er den første, man ser, når man kommer fra Skanderborgvej og kigger hen mod Himmelbjerget. Det ville være synd, hvis den forsvandt.
Unge er ikke problemet - det er os voksne
Han har en ide om at lave et "folkets hus," hvor blandt andre de udskældte unge kan komme og øve musik.
- I bund og grund er der så meget palaver om de unge mennesker, og de er ikke ønsket nogle steder. Men de unge er ikke problemet. Det er os voksne, der ikke anerkender, at de unge skal have lov at være unge, siger Jens Ole Børgesen.
Han har allieret sig med den nystartede forening, Musikværket Ry, om at lave et kulturhus i det gamle varmeværk.
Foreningen består af musikinteresserede, der også har en drøm om at lave et kultursted i Ry, hvor for eksempel musikere og kor kan øve, og hvor der samtidig kan holdes koncerter og andre arrangementer.
De er enige i, at den historiske bygning vil være et rigtig godt samlingssted, da byen ikke har noget forsamlingshus.
- Stedet er særligt, fordi det er den her rigtig flotte og stemningsfyldte industribygning med hvælvinger og en enormt flot skorsten. Og bygningen ligger genialt nede i byen, siger formand for Musikværket Ry, Birgitte Højland, til TV2 ØSTJYLLAND.
Historie skaber fællesskab i byen
Netop det med at forvandle gamle industribygninger og historiske huse til nye moderne forsamlingshuse er ifølge foreningen Realdania en trend i Østjylland.
De får flere ansøgninger om støtte til sådanne projekter, og de har blandt andet støttet byggeriet af Maltfabrikken i Ebeltoft, Nimtofte Kulturhus, Kulbroen og Godsbanen i Aarhus.
- Der er mange historier, der knytter sig til sådan nogle steder. Nogle har familie, der har arbejdet de steder. Og de historier lever videre, men får en ny form, fortæller programchef i Realdania, Stine Jacobi til TV2 ØSTJYLLAND.
De har lavet en undersøgelse, der viser, at de historiske bygninger skaber et fællesskab i lokalområdet.
- Der er mange, der siger, at de historiske steder giver en forståelse af fortiden og hvor man kommer fra, siger Stine Jacobi.
De vælger generelt at støtte projekter, som er stærkt lokalt forankret, som kan sikre, at visionerne lever videre mange år frem. De har især været imponeret over folkene bag Maltfabrikken i Ebeltoft og ser mange fordele ved netop det projekt.
- Der er en social fordel ved det fællesskab, der er i bygningen, som folk har kærlighed til.
- Og så er der en økonomisk fordel i det. Det har en positiv afsmitning på hele byen ved, at der kommer flere gæster og mere omsætning. Og så er der hele bæredygtighedsaspektet. Et helt nyt hus er dyrere at opføre, siger programchef Stine Jacobi.
Vil ikke blæse naboer ud af deres huse
I Ry var det ikke et alternativ at bygge et helt nyt forsamlingshus, og de bruger også genbrugsmaterialer til at renovere bygningen.
På nuværende tidspunkt er de i opstartsfasen, og de arbejder på at lave en testkoncert for at se, om det overhovedet er muligt at lave koncerter i den gamle bygning.
Kommunen, skolen og naboerne er dog indviet i deres ide om at lave et nyt kulturhus i byen.
- Vi har fået lov at lave en testkoncert, hvor vi kan teste lydforholdene omkring bygningen, så vi ikke blæser nogle ud af deres huse og folk bliver irriteret. Vi vil gerne have, at alle kan blive glade for det, siger formand for Musikværket Ry, Birgitte Højland.