Hospital søger gravide til test af ny vaccine mod RS-virus

Forsøget er en del af et større internationalt forskningsprojekt mellem et medicinalfirma og en række andre hospitaler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Er man gravid mellem 24. og 36. graviditetsuge med et enkelt sundt barn, kan man deltage i testen, så længe man planlægger at føde på et hospital i enten Aarhus, Odense, Hvidovre eller Hillerød. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Aarhus Universitetshospital gør en gang til opmærksom på, at gravide kan deltage i en test af en ny vaccine mod RS-virus. Det oplyser hospitalet i en pressemeddelelse.

Hospitalet vælger at gøre opmærksom på testen igen, fordi der er ekstraordinært mange indlagte og smittede med virussen. Alene i år er der allerede flere smittede en tidligere års højeste antal smittede.

- En epidemi med RS-virus er normalt noget vi ser fra november til marts, men i år har vi en atypisk situation med ekstra mange smittede, da der sidste år ikke var et eneste tilfælde, fordi samfundet var lukket ned I forbindelse med COVID-19, siger Mette Holm, som er overlæge ved Afdeling for Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital i pressemeddelelsen.

- Derfor har vi nu flere årgange af børn, der ikke har mødt RS-virus før, hvilket giver det voldsomme forløb, vi oplever lige nu, siger hun.

Som det er nu, er der ingen effektiv vaccine mod RS-virus for børn. Derfor er håbet for hospitalet at flere gravide vil deltage i testen for at finde ud af, om vaccinen virker.

- Projektet skal kort fortalt undersøge, om spædbørn kan beskyttes mod RS-virus ved at moderen tager en vaccine for sit barn som på den måde får en fødselsgave i form af antistoffer mod RS-virus på linje med de øvrige antistoffer den nyfødte får med fra moderen, siger Mette Holm.

Vaccine eller placebo

Er man gravid mellem 24. og 36. graviditetsuge med et enkelt sundt barn, kan man deltage i testen, så længe man planlægger at føde på et hospital i enten Aarhus, Odense, Hvidovre eller Hillerød.

I forsøget er det vilkårligt, om man får et vaccinestik eller såkaldt placebo, som ligner forsøgsvaccinen. Derfor vil det kun være studiepersonalet, som ved, hvem der får hvad. 

Hvad er RS-virus?

Hos de fleste små børn er RS-virus et mildt forløb med hvæsende vejrtrækning, hoste, nysen og løbende næse, men for nogle børn særligt under seks måneder opstår der problemer med at spise og trække vejret i en grad, som kræver indlæggelse. 


Kilde: Aarhus Universitetshospital 

En uge efter forsøgets deltagere har født, vil barnet blive tilset af en børnelæge. Barnet vil derefter blive fulgt i et år for at undersøge eventuelle symptomer med RS-virus i form af forkølelse eller lignende. 

Testen er en del af et internationalt forskningsprojekt sammen med en række andre hospitaler. Bag forsøgsvaccinen står medicinalfirmaet Pfizer. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her