Ikke alle vaccinerede reagerer ens på coronavirus - forskere giver et bud på hvorfor

7000 danskere deltager i forskningsprojektet Enforce, der observerer voksne borgere vaccineret mod coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nogle mennesker får corona, selvom de har fået deres coronavaccine, mens andre undgår at blive smittet. 

Nu har forskerne et bud på, hvorfor vi reagerer forskelligt.

- Vi kan se, at der er grupper, som i ringere grad danner antistoffer, og dermed ikke er så beskyttede, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Effekten og konsekvensen af det er selvfølgelig, at man skal tilrettelægge nogle vaccinationsprogrammer, sådan at man i bedst muligt omfang også kan sikre, at de, der har den laveste respons på vaccinerne, rent faktisk får et godt respons, sådan at de kan undgå at komme på hospitalerne.

Lars Østergaard er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital. Han er en af forskerne bag forskningsprojektet Enforce, der observerer voksne borgere vaccineret mod coronavirus.

Her deltager 7000 danskere ved at få taget en blodprøve før og efter en vaccination mod covid-19.

Lars Østergaard er en af forskerne bag forskningsprojektet Enforce, der observerer voksne borgere vaccineret mod coronavirus.

Ikke alle er lige beskyttede

Det er nemlig forskelligt fra person til person, hvor godt beskyttet man er efter en vaccine.

- Der er folk, som går rundt og er vaccinerede, og som ikke er så godt beskyttede, som man kunne have håbet på. Der har vi så heldigvis nogle andre behandlinger, vi kan give i dag, nemlig de her antistofbehandlinger, siger Lars Østergaard.

Forskerne ved endnu ikke, om der er nogle særlige kendetegn ved personer, der ikke danner tilstrækkeligt med antistoffer. Det er forskerne bag projektet netop ved at undersøge, og resultaterne er lige på trapperne, oplyser Lars Østergaard.

Forskellige vaccinationsplaner   

Samme forskning kan også betyde, at borgere fremover vil få tilbudt vaccinationerne på en måde, som giver den enkelte borger bedre effekt af den. 

- Det kunne meget vel være et fremtidsscenarie, at man kommer ned og får taget en blodprøve. Så ser man, hvor godt beskyttet man er, og så bliver der tilrettelagt en vaccinationsplan ud fra det, siger Lars Østergaard og uddyber:

- Det bliver ikke sådan, at hver enkelt får sin egen vaccinationsplan. Men det bliver sådan, at forskellige grupper kan få forskellige måder, de får vaccinerne på. Dels hvor ofte man skal give vaccinen, hvilke vacciner man skal give, og måske også hvordan man skal give vaccinerne i en kombination. 

Da sundhedsmyndighederne besluttede at fremrykke tredje stik, skete det på baggrund af forskningen fra projektet Enforce. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her