Kæmper med om Landsbyprisen 2021: - Vi kan netop noget, fordi vi er en lille landsby
Tre østjyske landsbyer kæmper om landsbyprisen 2021. Ebdrup i Syddjurs Kommune er en af kandidaterne, fordi landsbyen blandt andet ved en omfattende renovering af forsamlingshuset har vist en aktiv befolkning og et stort sammenhold.
Seks landsbyer eller landsbysammenslutninger er nu indstillet til Region Midtjyllands Landsbypris 2021. Ud af seks er der tre østjyske kandidater, der, udover titlen, kæmper om en præmie på 150.000 kroner.
En af de nu seks finalister er landsbyen Ebdrup i Syddjurs Kommune. Ebdrup er blandt andet nomineret for sin aktive befolkning og store sammenhold. Det ses i en omfattende renovering af byens 200 år gamle forsamlingshus og efterfølgende vedligeholdelse af byens grønne områder.
Frivillighed og sammenhold
Helle Redke er kasserer hos Ebdrup forsamlingshus og tovholder for renoveringen af forsamlingshuset. Hun har indsendt ansøgningen om at vinde landsbyprisen 2021, og ifølge hende er Ebdrup et ret fantastisk bud på en vinder.
- Vi har ikke bygget en havnefront eller et operahus, men vi er bare rigtig gode til at være en god landsby. Sådan en lille landsby kan netop noget, fordi den er lille. Vi er gode til at snakke sammen og hjælpe hinanden, og det smitter af, siger Helle Redke til TV2 ØSTJYLLAND.
De seks kandidater til Region Midtjyllands Landsbypris 2021
- Ebdrup, Syddjurs Kommune, 194 indbyggere
- Hald, Skive Kommune, 421 indbyggere
- Herskind, Skivholme og Herskind Hede, Skanderborg Kommune, 1.264 indbyggere (Skivholme sogn)
- Lindved, Hedensted Kommune, 1.377 indbyggere
- Serup, Lemming, Nisset, Ebstrup og Sejling, Silkeborg Kommune, 910 indbyggere
- Skals, Viborg Kommune, 1.812 indbyggere
Helle Redke er selv fra København, og hun kom hurtigt til at holde af Ebdrup og de mennesker, der bor der, da hun flyttede til.
- Jeg blev hurtigt involveret i byen, for det er nogle enormt søde mennesker. Men det er jo en lillebitte landsby, og sådan en dør ofte ud, hvis der ikke sker noget, siger Helle Redke.
Og ske noget skulle der. Helle Redke kom ind i bestyrelsen og fandt hurtigt ud af, at byens forsamlingshus trængte til en fornyelse.
- Den ene halvdel var ved at falde sammen, og vi var nødt til at binde noget af det 70 år gamle hus sammen med hegnstråd, siger Helle Redke.
Der er 194 indbyggere i Ebdrup, og befolkningen vokser hele tiden. Netop fordi unge mennesker flytter til, har det ifølge Helle Redke været vigtigt, at Ebdrup fortsat er et attraktivt sted for unge at bo.
- Hvis sådan en lille landsby skal overleve, tror jeg, der skal være nogle sociale samlingspunkter, siger hun.
Skal tiltrække de unge
Selvom ordet 'forsamlingshus' skriger på hornmusik og 2. verdenskrig, skal der, ifølge Helle Redke, også være plads til det for de mange ældre i Ebdrup.
- Men ved at modernisere huset, er det også blevet attraktivt for de unge. De skal have et sted, hvor de kan mødes. Ellers går det hele op i arbejde og at sidde hjemme foran tv’et, siger hun.
Helle Redke fortæller, at Ebdrup samlet har modtaget 1,6 millioner kroner og gaver til en værdi af næsten to millioner kroner. Hun har blandt andet søgt pengene gennem fonde, men rygtet om byens planer spredte sig hurtigt, og mange donationer kom af sig selv.
Med hjælp fra fonde og 3000 timer fra frivillige hænder kom det nye forsamlingshus op at stå i løbet af et år. Kun de ydre rammer er lavet af håndværkere efter krav fra kommunen.
- Det er blevet megaflot, siger Helle Redke.
Lokalt engagement
Under renoveringen har de mødt en overvældende nysgerrig- og hjælpsomhed fra byens borgere.
- Folk kom ned i huset hver dag for at få en snak. Nogle skaffede rendegravere og traktorer, og de, der ikke kan skrue skruer i, tilbød at passe børn, og de, der ikke mente, de var gode til at male, tilbød at bage boller, siger Helle Redke.
Der findes en facebookgruppe for Ebdrups borgere, hvor de blandt andet har kunnet følge med i, hvordan renoveringen skred frem. Hver søndag skrev de ind, hvad håndværkerne skulle lave i løbet af ugen.
- Håndværkerne fortalte, de aldrig har haft så mange besøgende. Og de holdt tidsplanen fuldstændig, fordi hele byen vidste, hvad de skulle nå, griner Helle Redke.
Opfordret til at ansøge
Ansøgningen til Landsbyprisen skrev hun efter flere opfordringer fra både Kolind Distriktsråd og forretningerne i Kolind.
- Jeg tænkte ’ej, det har jeg ikke forstand på’. Men jeg ville gerne gøre det for byen, for den er så unik. Og det koster jo ikke noget at søge, siger Helle Redke.
Det resulterede i, at Ebdrup nu repræsenterer Syddjurs Kommune og er indstillet til finalen i Landsbyprisen 2021. Mandag den 8. marts skal de præsentere byen for dommerne på et online-møde. Helle Redke har forberedt et slideshow med billeder fra både hverdag og fest i landsbyen, der gerne skulle inspirere andre landsbyer.
- Det drejer sig ikke om renoveringen af forsamlingshuset, men om landsbyen som helhed, og om hvad vi kan give videre til andre landsbyer, siger Helle Redke.
Efter succesrenoveringen har landsbyen fået blod på tanden. De har blandt andet bygget en sti af træ fra byens kirke og hen til forsamlingshuset, en legeplads til byens cirka 20 børn, en petanquebane til de ældre og et opholdsområde med bålplads og et shelter. I skrivende stund har de indsamlet 400.000 kroner til en naturlegeplads, som de skal i gang med.
Landsbyerne er vigtige
Kriterierne for at vinde Landsbyprisen er blandt andet landsbyens arbejde med og visioner for et attraktivt fysisk miljø, stedbundne ressourcer og potentialer, frivillighed og sociale fællesskaber og bæredygtighed.
- Landsbyprisen er vigtig, fordi den fejrer de lokalsamfund, der finder nye veje til at fastholde og udvikle de ting, der gør landdistrikterne til attraktive steder at bo for rigtig mange mennesker. Som politikere ønsker vi en bæredygtig region, hvor der er et godt samspil mellem land og by. Her har landsbyerne en vigtig rolle at spille, og det er årets seks kandidater alle gode eksempler på, siger formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V) i en pressemeddelelse.
Nu skal kandidaterne vurderes af et panel sammensat af fagfolk fra hele landet, hvoraf regionsrådet i løbet af foråret beslutter, hvem der skal løbe med prisen.
Mens vurderingen finder sted, venter Helle Redke og resten af beboerne i Ebdrup på, at coronakrisen forsvinder, så de kan få lov til at mødes i deres nye forsamlingshus.