Færre brystkræft-screeninger bekymrer minister
Sundhedsminister kalder det "bekymrende", at der ved udgangen af 2020 var færre brystkræftscreeninger.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtrykker på samråd i Folketinget bekymring over, at der fortsat ved udgangen af 2020 var en nedsat aktivitet inden for screeninger for brystkræft.
- Den aktivitetsnedgang er naturligvis bekymrende. Fordi vi ved, at tid er en vigtig faktor, når det handler om udredning af kræft, siger han.
Ministeren var kaldt i samråd, om hvordan sundhedsvæsnet har håndteret kræftområdet, mens coronaepidemien har stået på.
Fortsat lavt niveau
Sundhedsstyrelsen udsender løbende en monitoreringsrapport om aktiviteten i sundhedsvæsnet.
Det er i den seneste rapport, der omfatter sygehusaktiviteter til og med uge 52 sidste år, at man kan læse, at der er en lavere aktivitet inden for brystkræftscreeninger end før coronaepidemien.
- For indikatoren brystkræftscreening ses fortsat nedsat aktivitet sammenlignet med før epidemien, mens screening for livmoderhalskræft er øget til et niveau, der er sammenligneligt med niveauet før covid-19, står der i rapporten.
Senere i rapporten står, at antallet af henvisninger til kræftpakkeforløb siden sommer har været på et niveau fra før epidemien. Men i foråret var der et lavere antal henvisninger til kræftpakkeforløb.
Meget bekymrende
I rapporten betegnes det som "meget bekymrende, fordi der kan være tale om patienter med livstruende sygdom, som ikke har henvendt sig med mulige symptomer."
Fra uge 2 til uge 10 i 2020 - altså før nedlukningen 11. marts - blev mellem 5900 og 7000 screenet for brystkræft hver uge.
I resten af året var der enkelte uger, hvor antallet af screeninger igen nåede op på 6000. Men særligt mod årets slutning lå niveauet lavere.
Uopdagede kræfttilfælde
Et studie baseret på Landspatientregisteret har tidligere vist, at der fra marts til og med maj var omkring 2800 færre kræftdiagnoser.
På samrådet oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke, at der senere i marts vil komme et mere uddybende datamateriale om udviklingen på kræftområdet det seneste år.
Ledende overlæge på Afdeling for Folkeundersøgelser hos Region Midtjylland er bekymret for, at der dermed også blev stillet færre diagnoser.
- Det er bekymrende, at der bliver fundet færre tilfælde af kræft generelt under covid-19. Det er vigtigt at gå ind i, hvad der ligger i det, og hvad vi kan gøre ved det, siger professor og ledende overlæge på Afdeling for Folkeundersøgelser hos Region Midtjylland, Berit Andersen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Bliv screenet hvis muligt
Også Jesper Fisker, som er administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, deler den bekymring.
- Det er skidt. Det betyder, der vil være nogle patienter, som går længere tid med brystkræft, og så bliver prognosen dårligere, siger Jesper Fisker, til TV2 ØSTJYLLAND.
Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at man tager til screening, hvis man er blevet inviteret, og hvis man er uden symptomer. Hvis man har symptomer, skal man kontakte sin læge og blive undersøgt nærmere.