Lettelse og lidt utryghed efter farvel til mundbind og coronaregler
Mens mange nok er lettede over udsigten til at smide mundbindet og coronarestriktioner, er andre mere forbeholdne. I kulturlivet glæder man sig til gengæld til at holde fest på fest til sommer.
På tirsdag er mundbind og coronarestriktioner fortid. Det står klart, efter statsminister Mette Frederiksen (S) netop her til aften på et pressemøde har offentliggjort, at de nuværende restriktioner ikke forlænges efter den 31. januar.
Udsigten til mundbindsfri letbaneture og færre ture i testcentret vækker både glæde og let bekymring.
Blandt andet i Aarhus Letbane, hvor passagererne i månedsvis har båret mundbind. Nu kan de snart tage det af, og det glæder Maja Ejby fra Hjortshøj sig til.
- Det lyder virkelig dejligt. Det glæder jeg mig da til, hvis det kan lade sig gøre, for nu har vi gået rundt med dem her i lang tid, og det er mildt sagt træls. Det er besværligt, og man skal huske at have dem med, siger Maja Ejby.
Andre af hendes medpassagerer er knap så trætte af mulebindet, mundbleen og hvad de blå stykker med elastikken ellers har fået af øgenavne.
- Det er fint, at vi må komme af med dem, men jeg har ikke syntes, det har været så voldsomt. Det har ikke generet mig særligt meget at køre med mundbind, mener Lene Hansen fra Aarhus.
Læs også:
Lignende toner lyder fra Søren Vestergaard, ligeledes fra Aarhus, som dog alligevel lyder lettet over udsigten til ikke længere at skulle iføre sig mundbindet.
- Det synes jeg da er dejligt. Jeg synes ikke, det har været så generende, og det har jo haft et fornuftigt formål, men det er rart nok at komme af med det igen, for det er jo en lille smule generende at sidde med, hvis man skal langt. Det bliver varmt og træls at have på.
Elisabeth Zornig fra Aarhus, som også kører med letbanen onsdag eftermiddag, er dog ikke kun tryg ved udsigten til et samfund uden mundbind.
- Jeg synes, det er en lidt mærkelig fornemmelse. Det bliver jo dejligt, men man har egentlig også vænnet sig til det, så jeg tror egentlig godt, at jeg kunne finde på at tage det på de første par gange. Det er jo nok det her med, at det er fra den ene dag til den anden, at restriktionerne pludselig bliver fjernet, og det kan godt føles lidt utrygt, fordi smittetallene også vil gå op af den grund. Men man stoler jo på, at de har styr på det.
Hun er egentlig tryg nok ved letbanen.
- Det er mere det her med, at vi nu kan stimle sammen rundt i byerne og større forsamlinger, at jeg tænker, der er en risiko, siger Elisabeth Zornig.
Test eller ej?
Også i et af de aarhusianske testcentre er der ambivalente følelser hos flere af de fremmødte omkring udsigten til, at det snart måske ikke er nødvendigt at blive testet så ofte.
- Det tænker jeg er en fin idé, fordi der er mange, der bare tager sådan nogle test for en sikkerheds skyld, og det bliver der brugt virkelig mange af samfundets penge på som måske kan bruges nogle andres steder, mener Rikke Sahlholdt fra Aarhus, og nogenlunde samme holdning har Maja Krogsgaard, ligeledes fra Aarhus.
- Det har jeg det egentlig fint nok med, for jeg bliver alligevel ikke testet meget tit, men jeg synes stadig, det er en god idé at blive testet en gang imellem. Ja det vil jeg. Jeg ser rigtig mange mennesker i forbindelse med mit arbejde, og jeg har en stor familie, og nogle af dem er måske lidt udsatte, så af hensyn til dem vil jeg, siger Maja Krogsgaard.
For Casper Nørgaard Hagensen, Aarhus, betyder det ikke det store, om man skal testes eller ej.
- Det rører mig ikke det store. Jeg bliver kun testet, når jeg skal til arrangementer, og når der er behov for det. Ellers bliver jeg ikke testet. Folk i min omgangskreds er meget forsigtige om det, og skal jeg mødes med mennesker, der stiller krav om det, gør jeg det selvfølgelig.
Nogle har dog tænkt sig fortsat at blive testet, og Husain Yussufi fra Aarhus er en af dem.
- Jeg synes, vi skal fortsætte med at blive testet. Lige nu er der meget smitte, så det er helt fint med mig at skulle testes, siger Husain Yussufi.
Lettelse i kulturlivet
De seneste par år har været hårde for det østjyske kulturliv, og meldingerne om afsked med restriktioner og mundbind vækker derfor stor lettelse hos flere af dem, der står bag festuger og festivaler. Blandt andre Rikke Øxner, der er direktør for Aarhus Festuge.
- Først og fremmest er det jo glædeligt for os alle sammen, men det er klart, at Aarhus Festuge, som er en del af kulturlivet, betyder det formentlig, at vi kan planlægge frem mod en festuge, hvor der ikke er nogen restriktioner, og det er glædeligt for alle, for så bliver det en tryg oplevelse for alle – også for publikum, siger festugedirektøren.
Også hos Randers Festuge er der glæde over de snart fortidige restriktioner.
- Det er jo faktisk en stor glæde, for vi føler jo, at vi har levet i et vakuum, at det vi skal gøre er at skabe store oplevelser for publikum, og det har vi ikke kunnet. Så at det går den her vej, det er vi rigtig glade for, siger Mette Bertelsen, event- og festugechef i Randers, der har blus under ambitionerne for årets festuge.
- Planlægningsmæssigt har det været svært med de to seneste, men nu går vi altså efter, at vi får en normal festuge for at bruge det udtryk, og det vil vi rigtig gerne. Når man skal booke de helt store navne, er vi lidt på bagkant, for det gør man allerede året før, men vi får en festuge, der bliver en rigtig god uge, siger Mette Bertelsen.
Også i Silkeborg glæder de sig til sommer. I hvert fald Mads Rubholm, næstformand i Regatta Silkeborg.
- Det er jo klart, at når man står med en stor festival, hvor vi forventer over 300.000 mennesker over fire dage, er det et stort logistisk apparat med tusindvis af frivillige, med kunstnere og med koncertarrangementer med en hel masse sponsorer, vi skal have overtalt til at gå ind i det her, så det giver en helt anden tryghed i maven at kunne sige, at nu kan vi planlægge det her uden at frygte, at der kommer alle muligt interventioner, lyder det fra næstformanden og fortsætter:
- Vi udsatte regattafesten Silkeborg fra 2021 til 2022, og det er vi meget glade for, for nu kan vi give den fuld gas. Der bliver store koncertarrangementer, store kunstneriske begivenheder, bevægelsesaktiviteter, og der bliver nogle helt fantastiske fyrværkerievents i Silkeborg til august.