Maja besvimede gang på gang: Uventet operation hjalp hende
Lægerne mente, at alt var i den skønneste orden, indtil de så nærmere på den dengang 22-årige kvindes hjerte.
Helt uventet og uden varsel bliver alt sort, og hun falder.
Sådan var virkeligheden for Maja Sülau fra Hørning tilbage i 2016, hvor hun begyndte at besvime oftere og oftere. Men årsagen var et mysterie.
Det begyndte allerede som barn, og da hun som 20-årig flyttede til Aarhus for at studere, tog det til og skete også ude blandt andre mennesker.
- Jeg er besvimet i Fakta, og da jeg var i praktik som pædagog, besvimede jeg blandt børnene. Det var meget ubehageligt, siger Maja Sülau til TV2 Østjylland.
Spørgsmålene og bekymringerne voksede i Majas hoved. Både til årsagen, men også de mulige konsekvenser.
- Det var altid noget, jeg var bekymret for. Jeg havde stadig mit kørekort, men var det sikkert at køre bil? Kunne jeg cykle? Kunne jeg tage til fest? Hvornår sker det næste gang, spurgte Maja sig selv.
Når Maja Sülau tog til lægen og fik tjekket sit hoved, var der umiddelbart ikke noget galt. Med flytningen til Aarhus kom hun imidlertid i kontakt med en læge, der tog det alvorligt og sendte hende videre i systemet.
Efter flere undersøgelser viste det sig, at det var hjertet, den var gal med hos den unge kvinde.
En uventet besked
Fordi der ingen tegn var, inden besvimelserne, slog Maja Sülau sig, når hun faldt. Det skete blandt andet på et toilet i folkeskolen, og mens hun var på vej ned fra en hems.
Hun har fået to hjernerystelser som følge af fald, og det gjorde kun situationen mere frustrerende for hende. Da gik det for alvor op for Maja, at det ikke kunne fortsætte sådan.
- Jeg blev sygemeldt fra studiet flere gange, og jeg var bekymret for, at det skulle ske, når jeg var ude blandt andre mennesker, siger hun.
Maja Sülau kom til en neurolog, som henviste hende til hospitalet, så hun kunne få tjekket sit hjerte. Her kom en uventet besked fra lægerne. De anbefalede den 22-årige at få en pacemaker.
Er jeg ikke for ung til det?
Lægens besked kom som lidt af et chok for Maja Sülau, fordi det slet ikke var noget, hun kunne se sig selv i.
- Jeg tænkte, at jeg da slet ikke var gammel nok til det. Det er kun for gamle mennesker, og jeg var stadig ung, siger hun.
- Det gjorde mig også bekymret for, hvor alvorligt det var. Især når det er noget med hjertet.
Hun kendte heller ingen på sin egen alder med en pacemaker, og hendes første tanke var, at sådan én skulle hun ikke have.
Men det syntes både lægerne og hendes mor ville være en god idé.
- Jeg blev også ret hurtigt overbevist om, at det kun var et spørgsmål om tid, før jeg ville komme alvorligt til skade, siger hun.
Hvad er en pacemaker?
Pacemakeren er en lille, batteridrevet elektronisk enhed, som registrerer hjertets elektriske aktivitet.
Hvis man har en unormalt langsom hjerterytme, sørger pacemakeren for, at pulsen bliver med normal hastighed – dette foregår ubemærket ved, at pacemakeren giver små elektriske impulser til hjertet. Operationen varer typisk en-tre timer, og patienten er vågen imens.
I lokalbedøvelse lægges et snit i huden, hvor pacemakeren skal ligge, oftest lige under huden fem til ti centimeter nedenfor det venstre kraveben. Pacemakerledningerne bliver ført til hjertet via en stor blodåre.
Maja Sulaus har en såkaldt ICD, der er en mere avanceret pacemaker. Omkring 1200 danskere får hvert år indopereret en ICD
Kilde: Hjerteforeningen
Undersøgelserne havde nemlig vist, at Maja Sülaus hjerte sommetider springer et slag over, og det var årsagen til, at hun blev ved med at besvime. Pacemakeren kan give hende et stød, når det sker, og hun vil på den måde undgå at falde om.
Derfor blev beslutningen også, at Maja Sülaus hjerte skulle have lidt hjælp fra det lille, flade apparat, der måler tre gange tre centimer. Der er tale om en såkaldt ICD, der er en mere avanceret pacemaker.
Trods sin beskedne størrelse har den gjort en stor forskel i hendes liv.
Et lille ar
I dag er det kun et lille hvidt ar ved venstre kraveben, der vidner om, hvad der gemmer sig under huden på Maja Sülau. Trykker hun med fingrene, kan hun mærke den.
I tiden efter indgrebet fyldte det en del for hende, men nu tænker hun ikke længere over, at den er der. Pacemakeren er i Maja Sülaus tilfælde ikke livsnødvendig, men siden den kom under huden på hende, er hun ikke besvimet en eneste gang.
- Så jeg vil ikke undvære den, siger hun.
Nu fylder den kun, når hun hvert andet år skal til kontrol og efter ti år, når batteriet skal skiftes. Og hun har da heller ikke fortrudt.
Det er derimod vigtigt for Maja Sülau at være åben om sin historie, fordi der kan sidde andre unge mennesker i en lignende situation.
- For mig har det betydet, at jeg ikke længere skal være bekymret for at besvime eller komme til skade, siger hun.