Ministerie foreslår nye naturnationalparker – men ikke alle borgmestre bakker op
Miljøministeriet har udsendt en bruttoliste over 23 mulige naturnationalparker rundt om i landet.
Vilde blomster, et summende insektliv og genskabte vandhuller på store sammenhængende statsejede naturområder, hvor store pattedyr fremover kan græsse året rundt.
Sådan lød efterlysningen fra miljøminister Lea Wermelin, da hun i maj efterlyste forslag til ti nye naturnationalparker i Danmark. Onsdag udkom en bruttoliste på 23 bud efter knap 200 konkrete forslag fra borgere, organisationer og kommuner.
Tre af budene ligger placeret i Østjylland, herunder i Silkeborg Kommune. Men det vækker ikke begejstring hos kommunens borgmester, Steen Vindum (V), som afviser miljøministeriets forslag om at gøre Søhøjlandet til en naturnationalpark.
Det siger han til Jyllands-Posten.
Debat inden vedtagelse
Foruden Søhøjlandet er miljøministeriets bud på østjyske naturnationalparker Kaløskovene og Mols Bjerge.
Kriterier for de ti naturnationalparker
- Størrelse.
- Biodiversitetsindhold.
- Natura 2000-arealer.
- Heterogenitet.
- Egnethed til helårsgræsning.
- En overordnet vurdering af om der er en hensigtsmæssig afgrænsning af det statsejede område.
- Infrastruktur.
- Hensyn til fortidsminder.
Kilde: Miljøministeriet
Om valget falder på netop dem, skal udvalgte forskere, interessenter, kommuner og aftalekredsen bag Natur- og biodiversitetspakken beslutte. Ligeledes er det planen ifølge Miljøministeriet at afholde lokale arrangementer i mulige naturnationalparker for at inddrage de lokale synspunkter.
- Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker. Nu starter processen så for alvor med udvælgelsen af de ti sidste nationalparker på statens arealer, hvor der bliver offentlige møder alle 23 potentielle steder og plads til debat, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.
Endelig beslutning til december
Valget af de ti nationalparker er en del af en beslutning om op til 15 naturnationalparker rundt om i landet, hvor naturen får lov til at gro mere vildt og udvikle sig på mere naturlige præmisser.
De første fem naturnationalparker, som er besluttet, kommer til at ligge i Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.
Forventningen er, at den endelige beslutning om, hvor de ti naturnationalparker skal ligge, træffes til december.