Respektløst! Minkavlere kan ikke bruge politiets undskyldning til noget
Rigspolitiet beklager, at de på ulovlig vis opfordrede til at aflive raske mink. Episoden er dog bare ”endnu et lag oveni alle de umuligheder”, de er blevet budt, lyder svaret. Politikerne kræver uvildig undersøgelse.
Tina Nymark Juul er en af de østjyske minkavlere, der på egen krop har oplevet, hvordan politiet ringede og forsøgte at sætte skub i aflivningen af raske mink. En oplevelse, der blev bekræftet af den redegørelse, der blev offentliggjort for to dage siden.
Her fremgår det nemlig, hvordan Rigspolitiet den 6. november går i gang med at ringe rundt til minkavlere med besked om, at alle mink skal aflives, selvom man dagen før finder ud af, at det ikke er lovligt.
Et forløb Rigspolitichefen nu beklager, men det nytter ikke meget.
- Respektløst. Det er næsten det eneste ord, jeg kan finde for det, siger Tina Nymark Juul fra Ramten, når hun skal beskrive hele forløbet.
Og hun er ikke alene med den oplevelse. Bestyrelsesmedlem hos Dansk Pelsdyravlerforening, Lars Eilertsen, taler i disse dage med mange af sine medlemmer, og ifølge ham, deler de den opfattelse.
- Det er jo endnu et lag oveni alle de umuligheder, vi er blevet budt den seneste måneds tid, siger Lars Eilertsen.
Hvad stod der i Rigspolitiets actioncards?
Medarbejderen skulle spørge, om man måtte komme ind og tælle de aflivede mink i forbindelse med udbetaling af bonus for hurtig aflivning.
Hvis den forespørgsel blev modtaget med et ”nej”, skulle der følges op med:
”Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?”
Politisk vilje til undersøgelse
Et politisk flertal ønsker nu en uvildig undersøgelse af politiets håndtering af mink-sagen, og det bakkes op af justitsminister Nick Hækkerup (S).
- Jeg har forstået, at der er et ønske i Folketinget om en ekstern undersøgelse, og det synes jeg også, er relevant, siger Nick Hækkerup.
Retsordførerne fra Venstre og Dansk Folkeparti mener dog, at ansvaret i sidste ende ligger hos justitsministeren. Det skriver Jyllands-Posten. De blå partier og De Radikale har tidligere meddelt, at de indkalder justitsministeren til et samråd om sagen.
Rigspolitichefen afviser skyld
Rigspolitichefen, Thorkild Fogde, har fredag kommenteret på sin rolle i sagen i en pressemeddelelse. Her beklager han forløbet og forklarer, at Den Nationale Operative Stab har ledet en lang række indsatser – ofte under stort tidspres og med nye, uvante opgaver.
- I den forbindelse er der udstedt mange hundrede actioncards til politiets medarbejdere om vidt forskellige spørgsmål, herunder det nu omdiskuterede actioncard til medarbejdere, som har ydet call-center bistand til Fødevarestyrelsen i minksagen, siger Thorkild Fogde i pressemeddelelsen.
- Jeg har hverken set eller godkendt det pågældende actioncard, og jeg har ikke deltaget i udarbejdelsen eller anvendelsen af det. Det er sædvanlig praksis i en organisation af Rigspolitiets størrelse.
I samme pressemeddelelse siger rigspolitichefen, at den potentielle undersøgelse sætter begrænsninger for, hvad han kan udtale sig om på nuværende tidspunkt.