Nedslående klimarapport rejser debat: CO2-afgifter, landbrug eller vindmøller?

En ny klimarapport fra FN med nedslående konklusioner skaber debat blandt østjyske folketingspolitikere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klimaforandringerne skyldes ’utvetydigt’ mennesker, og det kommer til at blive varmere, hurtigere end vi troede.

Sådan lyder det blandt andet i en klimarapport fra FN, som kom frem mandag.

Ud over at bekymre og skræmme skoleelever, har det endnu engang sat skub i klimadebatten på Christiansborg.

Tre østjyske folketingspolitikere kommer her med deres bud på, hvor det politiske fokus bør ligge for at dæmme op for klimakrisen.

Regulér erhvervslivet

Mona Juul, klimaordfører for De Konservative, vil for eksempel regulere erhvervslivet - blandt andet med CO2-afgifter.

- Vi skal sikre os, at vi beskatter det, vi vil have mindre af og sørge for at smide skatten tilbage i samfundet, i forhold til det vi gerne vil have mere af. Og der venter vi jo rent faktisk på, at Regeringen kommer med et udspil, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Reducer landbrugsarealet

Hos Enhedslisten peger medlem af Klima-, Energi- og forsyningsudvalget Søren Egge Rasmussen på, at det allerede er lykkedes at lave både klimalov og reduktionsmål i Danmark. Og står det til ham, er det næste, der skal tages fat på, landbruget.

- Vi skal reducere landbrugsarealet. Vi skal have mere skov og natur, og der er nogle lavtliggende arealer, der skal tages ud af landbrugsarealet og laves til naturområder. Det vil medføre, at vi vil have færre husdyr, og det er nødvendigt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvordan skal det her så finansieres?

- Vi står overfor, at vi skal forhandle, hvordan landbrugsstøtten skal være fremadrettet. Der kan man modellere på landbrugsstøtten, så vi giver tilskud til det, vi gerne vil have, at landmændene gør. Vi har 6 milliarder, vi kan modellere på, og så kan landmændene i fremtiden få flere penge for at dyrke græs i stedet for at dyrke svinefoder.

Bliv bedre til det, vi allerede er gode til

Jens Joel (S), medlem af Klima-, Energi- og forsyningsudvalget, henviser til de kommende forhandlinger om en landbrugsaftale til efteråret, hvor regeringen vil lytte til forslag til CO2-reduktion.

Og i forhold til klimaet generelt mener han, at Danmark allerede nu har verdens mest ambitiøse mål. Men han vil gerne optimere der, hvor vi, ifølge ham, allerede er gode.

- Vi skal udnytte nogle af vores østjyske og danske styrkepositioner. Vi har allerede et rigtig stærkt landbrug, men vi kan også blive verdensførerende på plantebaseret, så vi kan skifte noget af kødet ud med noget plantebaseret, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi kan også sikre, at vi som verdens vindhovedstad ikke bare laver vindmøller, sætter dem op og får grøn strøm, men også at vi kan gemme det til de dage, hvor der er vindstille. Og så skal vi sælge nogle flere af de energibesparende produkter, som østjyske virksomheder er rigtig gode til.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her