Nyeste tal: Unge vælger Aarhus-uddannelser til og andre byer fra

De unge vælger fortsat Aarhus til og mindre byer fra, når de vælger uddannelser. Det viser årets kvote 1-ansøgning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag klokken 12 var der ansøgningsfrist for årets kvote 1-ansøgere.

På tværs af kvote 1 og kvote 2 har i alt 93.388 søgt ind på en videregående uddannelse. Det er et lille fald på 1.216 personer fra rekordåret 2020.

VIA University College har modtaget i alt 14.257 ansøgninger til deres uddannelser i Østjylland. En tilbagegang på 320 ansøgere svarende til 2,2 procent fra 2020.

Vi ser de mere positive tal i Aarhus og de mere negative i byerne uden for.
- Harald Mikkelsen, rektor, VIA

Alt i alt er rektor Harald Mikkelsen nogenlunde tilfreds.

- Sidste år var et godt år for os, og derfor sammenligner vi jo nu med et år, hvor der var mange ansøgere. Det skal man huske. Så en uændret ansøgning, ganske vist med fald på nogle studier, er totalt set tilfredsstillende, siger VIAs rektor til TV2 ØSTJYLLAND.

Men han er straks mere bekymret, når han ser på ansøgertallene til VIAs velfærdsuddannelser, som er socialrådgiver-, pædagog-, sygeplejerske- og læreruddannelserne.

- Det er temmelig store fald, siger han.

VIA oplever, hvad de betegner som en markant tilbagegang på langt de fleste uddannelser uden for Aarhus.

- Min bekymring går på, om vi kan få uddannet nok. Vi står i en situation, hvor vi ved, der bliver markant mere behov for blandt andet pædagoger og sygeplejersker, siger han.

På Grenaas professionsbachelor som pædagog er der en fremgang på 23 procent. Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens går tilbage med 29 procent, mens pædagoguddannelsen er steget med 2 procent. Pædagoguddannelsen i Randers går tilbage med 11 procent, og sygeplejerskeuddannelsen i Silkeborg går tilbage med 19 procent.

- Det, man kan sige, når man kigger på de her tal, er, at de studerende i endnu højere grad i år er rykket imod Aarhus i forhold til byerne uden for Aarhus. Vi ser de mere positive tal i Aarhus og de mere negative i byerne uden for, siger han.

Ifølge VIAs rektor hjælper det ikke regeringens ambition om at flytte flere velfærdsuddannelser uden for landets store byer.

- Den ambition, som er den rigtige ambition, er bestemt ikke understøttet af de tal, vi ser i år. Der skal mere til, siger han.

Harald Mikkelsen mener også, man er nødt til at arbejde politisk med at gøre velfærdsuddannelserne uden for de store byer mere attraktive. Ifølge ham kan VIA også blive bedre til at løfte den store opgave.

- Vi kan gøre det tydeligt, at der er et godt studiemiljø. Nogle kan godt lide det her mere nære studiemiljø, der er, og det kan vi arbejde med at fortælle tydeligere og sørge for, at vejlederne gør det klart, siger han.

Erhvervsakademi Aarhus’ 28 uddannelser oplever fremgang i ansøgertallene for 12. år i træk. Aarhus’ tredjestørste uddannelsesinstitution har fået 7.141 ansøgninger, hvilket er 240 flere end sidste år. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Der er især stor fremgang på uddannelser som professionsbachelor i økonomi og it, der går frem med 34 procent i førsteprioritetsansøgninger, ligesom finansbachelor har fået 25 procent flere førsteprioritetsansøgninger.

Alle ansøgere får svar på, om de er optaget på deres ønskede uddannelse onsdag den 28. juli.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her