Østjysk minkavler om erstatnings-aftale: Det ser fornuftigt ud

Minkavler Lars Eilertsen kalder forløbet omkring aflivningen af landets mink for dybt frustrerende og grimt at være vidne til. Han hilser det derfor velkomment, at regeringen mandag har landet en aftale om erstatning til minkavlerne.

Udgivet Opdateret
Lars Eilertsen var færdig med at aflive sine mink 16. november sidste år. Han har drevet minkfarm ved Lystrup i årtier.

Regeringen har indgået en aftale om erstatning til minkavlerne, som 4. november sidste år blev bedt om at aflive deres dyr.

Aftalen er indgået mellem Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.

Det kommer til at koste et sted mellem cirka 15,6 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen.

Det helt eksakte beløb kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Der har været omkring 1000 minkfarme i Danmark.

Én af de minkavlere, der nu kan se frem til erstatning, er Lars Eilertsen, der gennem mange år har drevet minkfarm ved Lystrup. Han hilser aftalen velkommen:

Dybt frustrerende forløb

- Vi har ventet et par måneder, men vi er rigtig glade for, at det er faldet på plads, siger Lars Eilertsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han er særligt lettet, fordi aftalen kommer i kølvandet på et opsigtsvækkende forløb, hvor regeringen beordrede omkring 17 millioner mink aflivet, fordi man frygtede, at minkene ville sprede muteret coronavirus til mennesker og svække effekten af vacciner mod coronavirus.

Det viste sig senere, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, hvilket kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

- Det har været dybt frustrerende. Først at miste sit erhverv på den måde som det skete, og så det totale kaos, der har været efterfølgende, siger Lars Eilertsen, der endnu ikke har fået penge for de mink, han aflivede.

Kritik: Dyr aftale for samfundet

Lars Eilertsen sidder i bestyrelsen for Kopenhagen Fur og Dansk Pelsdyravlerforening, og han har kendskab til den indgåede aftale. Selvom han ikke kender alle detaljer, er han i udgangspunktet positiv overfor den:

- Jeg synet, det ser fornuftigt ud for erhvervets side. Vi skal dog stadig have regnet på tingene, og se hvordan den rammer ude i hjørnerne, siger Lars Eilertsen.

Hovedpunkter i aftalen om erstatning:

  • Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges.
  • Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.
  • Den forventede restværdi at minkavlernes uudnyttede ting (eksempelvis stalde og bure, red.) erstattes.
  • Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl.
  • Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.
  • Aftalen indeholder en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.

Kilder: Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Jakob Ellemann-Jensen (V).

/ritzau/

Partiet SF er gået med i aftalen selvom partiets ordfører Carl Valentin mener, at aftalen er for dyr, mens De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, kalder den "ordentlig og ansvarlig".

Til kritikken af at aftalen er dyr for samfundet, siger Lars Eilertsen:

- Jeg medgiver, at 16 til 18 milliarder kroner lyder af menge penge, men det er et erhverv der har bidraget til dansk eksport.

- Nu står der 1.000 virksomheder, der havde en værdi, og den skal erstattes. Hvis der var 1.000 mennesker, der skulle aflevere deres huse til staten fordi der skulle bygges en motorvej, så ville de nok også forlange husene betalt, siger Lars Eilertsen.

Vil ikke benytte dvale-ordning

Hvis der er minkavlere, der ønsker at fortsætte, når forbuddet mod hold af mink udløber, bliver det muligt.

Der er sat omkring 60 millioner kroner af til den dvaleordning.

Selvom Lars Eilertsen ikke selv vil benytte dvaleordningen, vurderer han, at den vil være attraktiv for andre avlere:

- Jeg har taget nogen beslutninger om min fremtid, men jeg er sikker på, at der er nogle, der vil gøre brug af ordningen, fordi man ikke på nuværende tidspunkt fraskriver sig retten til at få erstatning senere, siger Lars Eilertsen.

Dvaleordningen gælder i første omgang for 2021, hvorefter forbuddet mod hold af mink udløber.

Hvis forbuddet forlænges, vil aftalepartierne træde sammen og drøfte muligheden for at forlænge ordningen i yderligere et år.

Det er ifølge aftalen ikke muligt at forlænge aftalen med mere end et år. Hvis forbuddet forlænges herefter tilbydes de avlere, der har taget imod dvaleordningen, en fuld erstatning.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her