Overfaldsalarm skal gøre kvinder trygge: - Jeg er en af dem, der altid går med nøglerne mellem fingrene, når jeg går hjem

Hele verden snakker lige nu om kvinders utryghed ved at gå alene i natten. Nu skal en lille alarm ifølge fire kvinder være en løsning på det store problem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ideen om en overfaldsalarm opstod for et år siden, da de fire kvinder stadig var studerende. Overfaldsalarmen er formentlig på markedet i slutningen af i år.

’Text me when you get home’.

De seks korte ord er nået langt sammen. Faktisk er de nået verden rundt på Instagram, efter den 33-årige Sarah Everald blev dræbt, da hun gik alene hjem i London.

Det er influenceren Lucy Mountain, der har udløst hashtagget i et opslag, der i skrivende stund har rundet 2,7 millioner likes på bare fem dage.

I opslaget skriver hun, at det er standard procedure blandt kvinder at give besked, når de er kommet sikkert hjem. Hun håber, at mænd vil forstå, at kvinder føler sig nødt til at tage en masse forholdsregler for at føle sig mere trygge ved at gå alene i natten.

- A woman should have been allowed to walk home, skriver hun blandt andet i opslaget.

Det er tusindvis af mennesker verden over tilsyneladende enige i, og det har fået dem til at dele hashtagget. 

54 procent af kvinder undgår helst at færdes alene i nattelivet

At føle sig utryg i nattelivet er også en generel tendens blandt kvinder i Danmark. I en megafonmåling fra 2019 svarer 54 procent af kvinderne, at de helst undgår at færdes alene i byen om aftenen eller natten.

Den statistik vil fire unge kvinder fra Aarhus lave om på. De har alle haft utrygge oplevelser alene på gaden og har derfor lavet en såkaldt Cedi Alert, som er en overfaldsalarm, som bud på en løsning på et af tidens mest debatterede problemer.

Det er den her lille alarm, der skal løse det store problem.

- Jeg er en af dem, der altid går med nøglerne mellem fingrene, når jeg går hjem, og der synes jeg, det kunne være rart at have den her (Cedi Alert, red.) i hånden i stedet for, siger Camilla Dalsgaard Sonne, som er medstifter af Cedi Alert Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der har altid været overgreb, overfald og slåskampe, alle de her ting. Men det er, som om det her tabu om at snakke om det er blevet brudt en lille smule nu.
Caroline Louise Lilleør, medstifter af Cedi Alert Aarhus

Den lille alarm kan sidde i en BH-strop eller en buksekant.

- Hvis man forestiller sig, at man er utryg i en situation, måske en aften, så ville jeg tage fat i den, og så ville jeg trykke på den, siger medstifter Camilla Dalsgaard Sonne til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der kommer en mand kørende i en bil, snakker til mig og vil gerne have mig til at sætte mig ind i bilen, fortæller medstifter Kristine Skovgaard her sammen med medstifter Camilla Dalsgaard Sonne.

Løbere skal komme til undsætning

Fremmede såkaldte Cedi Runners kan se på en app, at man har trykket på alarmen og har brug for hjælp, og så kan de tilmeldte løbere trykke ja eller nej til at løbe hen for at hjælpe.

- Meningen er så, at du undervejs netop bare skal agere vidne og så ringe til politiet, hvis der er behov for det, siger medstifter Kristine Skovgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

'Cecilia-Ditte har brug for hjælp. Vil du løbe?' kan der stå på skærmen hos en tilmeldt Cedi Runner, når alarmen aktiveres et sted.

Kan du udelukke, at I ikke kommer til at øge utrygheden med den her alarm?

- Ja, for det kommer hundrede procent an på, hvordan vi kommunikerer det ud. Vi vil ikke kommunikere ud, at overgreb sker på hvert evig eneste hjørne, du går på. Men vi vil kommunikere ud, at vi skal stå sammen som samfund, siger medstifter Caroline Louise Lilleør til TV2 ØSTJYLLAND.

- Cedi Alert skal virke præventivt, så potentielle gerningsmænd ikke skal turde angribe i frygten for, at dig, mig, ham eller hende derovre har en Cedi Alert på sig, siger medstifter Camilla Højbjerg Pedersen.

De fire kvinder mener, at problemet er blevet fejet ind under gulvtæppet alt for længe.

- Der har altid været overgreb, overfald og slåskampe, alle de her ting. Men det er, som om det her tabu om at snakke om det er blevet brudt en lille smule nu, siger Caroline Louise Lilleør.

Stifterne har allerede modtaget omkring 1.000 tilmeldinger fra borgere, der vil være Cedi Runners.

Ikke en løsning for alle

Ifølge instruktør i selvforsvar Iben Steensbæk Andersen vil den lille alarm ikke hjælpe alle kvinder af med utrygheden.

- Hvis problemet er utryghed, kan det her være en løsning for nogle. Ikke for alle, vil jeg vove at tro. For mig at se er problemet ikke, at kvinder er utrygge. Problemet er, at kvinder ikke ved, hvordan de skal agere og handle i situationer, og hvordan de kan skabe mere og bedre tryghed, når de færdes i det offentlige rum, siger Iben Steensbæk Andersen.

Uanset hvad er der ingen garantier i den her verden. En overfaldsalarm vil heller ikke være nogen garanti for, at der ikke kan komme en mand og hive en ind i en hvid varevogn.
Iben Steensbæk Andersen, instruktør i selvforsvar

Hun forklarer, at man i selvforsvar kigger på det personlige mindset i optakten før et overfald, personlige ressourcer og styrker og forskellige strategier til at handle. 

Men er ens personlige mindset ikke fuldstændig underordnet, hvis der kommer en mand kørende i en hvid varevogn, hiver en ind og kører en mange kilometer væk?

- Jo, og man kan sige, at uanset hvad er der ingen garantier i den her verden. En overfaldsalarm vil heller ikke være nogen garanti for, at der ikke kan komme en mand og hive en ind i en hvid varevogn. Vi har så utrolig meget viden omkring vold mod kvinder, og vi ved, at det at handle gør en forskel. Over halvdelen af alle anmeldte sager, der er, er faktisk kvinder, der har handlet sig ud af at blive udsat for et fuldbyrdet overgreb eller voldtægt og så videre, siger hun.

- Den der bevidsthed om, hvad der er på spil, gør noget for ens tryghed, siger instruktør i selvforsvar Iben Steensbæk Andersen.

Før han får fat på dig

Ifølge Iben Steensbæk Andersen er følelsen af utryghed meget diffus blandt kvinder. 

- Man er ikke gået nærmere ind i, hvad der egentlig er på spil, og hvad det er, man er bange for. Hvis det er en mand i en hvid varevogn, har vi nogle steps, før han når at få fat på dig og får hevet dig derind. Og det er i det handlingsrum, at jeg synes, det er væsentligt, at kvinder lærer at agere.

Derfor lyder opfordringen fra instruktøren på, at man ikke skal gå rundt og være utryg.

- Det er helt vildt nemt at sige, men der er så utrolig meget, man kan gøre, og det kommer an på, hvem du er, siger hun.

Hun forklarer, at for nogle vil den rigtige løsning være at tage et selvforsvarskursus, og for andre vil det være at lære at løbe utroligt stærkt. For andre igen vil det være at vende sig om og kigge på personen, der følger efter en og konfrontere personen med det.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her