Overlæge: - Vi kan godt begynde at overveje lokal genåbning

Ifølge overlæge Lars Østergaard er smitten nu så lav, at vi kan begynde at indhente viden til brug ved en regional eller lokal genåbning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det relativt lave smittetryk i Østjylland giver anledning til optimisme hos Lars Østergaard.

Set fra en sundhedsfaglig betragtning er der ifølge Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, et glimt af lys at skimte for enden af tunnellen.

Smittetallene for Covid-19 er nemlig nu så lave i Østjylland, at han mener, at man kan begynde at overveje en regional eller lokal genåbning.

- Det ser rigtig godt ud i det østjyske område. Det er nogle virkelig flotte smittetal, der er kommet efterhånden. 

- Ud fra en sundhedsfaglig betragtning kan det give god mening at indhente ny viden om, hvad der sker, hvis man begynder at åbne ting op rent lokalt eller regionalt. Også hvis man har den britiske variant B117 omkring sig, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Coronavarianten B117 er ellers i vækst og kontakttallet for den britiske variant er beregnet til 1,25. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag på Twitter.

På landsplan er B117 fundet i 45 procent af de analyserede prøver i uge 6, skriver han.

Flere kommuner under bekymringsgrænse

Men kontakttallet - der tidligere blev kaldt smittetrykket - for coronavirus generelt - inklusive varianter - er beregnet til 0,9 og er altså faldende. I forrige uge blev det opgjort til 1,0.

Og i flere østjyske kommuner falder smitten. Fire kommuner – Aarhus, Samsø, Syddjurs og Odder - er under sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse på 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Det relativt lave smittetryk i Østjylland giver anledning til optimisme hos Lars Østergaard:

- Den britiske variant er mere smitsom, end den vi oprindeligt har kendt, og det skal vi selvfølgelig tage højde for, når man laver sine restriktioner. Omvendt skal den britiske variant også være til stede før, at den kan smitte nogen.

- Så det kan give god mening, hvis man har meget lav forekomst af den britiske variant også at begynde at se på, om vi kan begynde at åbne noget mere op, siger Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsafdeling på Aarhus Universitetshospital.

Incidenstal per 100.000 indbyggere den 16. februar 2021

Sundhedsmyndighederne har sat deres bekymringsgrænse ved et incidenstal per 100.000 indbyggere på 20. 

  • Skanderborg: 28,7
  • Syddjurs: 18,7
  • Favrskov: 22,8
  • Samsø: 0
  • Randers:37,9
  • Norddjurs: 32,4
  • Aarhus: 18, 1
  • Odder: 8,8
  • Horsens:90,4
  • Silkeborg:73,5

 Kilde: Statens Serum Institut

Genåbning skal følges løbende

En lokal eller regional genåbning vil dog kræve fuld kontrol og forberedelse på forhånd, fortæller Lars Østergaard:

- Det man skal sørge for, når man åbner op lokalt eller indenfor specifikke områder, det er, hvor mange nye smittede kommer der. Derfor er det vigtigt, at man på forhånd har etableret et repræsentativt udsnit af de mennesker, der nu må være omfattet af en ny åbning.

- Hvis man har det og følger det løbende, så har man en god kontrol og mulighed for at vende igen, hvis pandemien skulle komme ud af kontrol igen, siger Lars Østergaard.

Færre end 300 coronasmittede er nu indlagt på hospitalet, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Det er første gang siden 5. december, at der er færre end 300 personer indlagt med covid-19 i Danmark.

Aktuelt er 298 bekræftede smittede indlagt, hvilket er 17 færre end i mandagens opgørelse. Antallet af indlagte var på sit højeste for knap halvanden måned siden - 4. januar - hvor 964 var indlagt.

Derudover er syv personer bekræftet smittet med covid-19 afgået ved døden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her