Politiet gjorde vilde fund: Bandemedlemmer lå inde med våben til brug i krig

Retssagen mod de tre mænd, der er tiltalt i sagen, ventes først at slutte til november.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Det var meget langt fra almindelige fund som "hyggehash" og håndvåben, politiet fandt frem til i forbindelse med nogle anholdelser, der blev lavet i februar og juni 2023.

På adresser i flere østjyske byer som Aarhus, Hasselager, Gl. Rye, Harlev, Odder, Gjern og Silkeborg blev der fundet store mængder kokain og våben, man normalt forbinder med soldater og krig, da det er, hvad de er fremstillet til.

Der er tale om håndgranater, en fuldautomatisk riffel med kikkertsigte, panserværnsraketter, geværgranater og et halvt kilo formbart sprængstof.

Læg dertil konfiskation af ting som diamanter, halskæder, Rolex-ure, skarp ammunition, pistoler, telefoner, mere end en halv million kroner i kontanter og en Sea Ray 29-motorbåd.

Det siger noget om, hvad det er for en bemærkelsesværdig sag, der for tiden bliver behandlet ved Retten i Aarhus.

Effekterne blev handlet eller forsøgt handlet via de krypterede kommunikationsplatforme EncroChat og Sky ECC, som politiet i udlandet på et tidspunkt i forbindelse med en større efterforskning fik knækket og dermed adgang til.

På den måde pegede nogle pile pludselig mod kriminelle i Østjylland, hvorfor betjente blev sat på sagen og siden lykkedes med at skride til anholdelser.

Det fortæller Lise Hebsgaard, der er specialanklager ved National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, til TV2 Østjylland.

Med de våben, der er fundet, er det forbrydelser, som vi ser med meget stor alvor på
Lise Hebsgaard, specialanklager, NSK

- Vi har rejst tiltale mod de her tre mænd med henblik på at få dem idømt en straf, hvor straffen fordobles med henvisning til straffelovens paragraf 81a. Altså mener vi, at de har brudt loven i relation til en bandekonflikt, og med de våben, der er fundet, er det forbrydelser, som vi ser med meget stor alvor på, siger Lise Hebsgaard.

Hun kan af hensyn til sagens behandling i retssystemet ikke gå mere i detaljer omkring, hvad politiet præcist har foretaget sig i forbindelse med efterforskningen, og hvordan det er lykkedes at få de tiltalte mænd anholdt, men TV2 Østjylland er i besiddelse af sagens anklageskrift, hvoraf det fremgår, hvad mændene er fundet i besiddelse af.

Og det er altså som nævnt ting, man ikke normalt støder på selv i hårde, kriminelle miljøer.

Specialanklager Lise Hebsgaard konstaterer da også, at der er tale om "særdeles farlige våben".

Af anklageskriftet fremgår det, at det er politiets opfattelse, at våbnene skulle bruges i en verserende konflikt, som involverede de aarhusianske bandegrupperinger Trillegårdsgruppen, Brabrandgruppen, Sort på Sort og Rosenhøjgruppen.

Der er afsat i alt 20 retsdage til at behandle sagen, hvor der ventes at falde dom i starten af november.

Rome, Malibu, Montreal

Flere større retssager har været omtalt i medierne de senere år, hvor mænd er blevet sendt mange år i fængsel.

Det er uvist, hvordan de dømte præcist, kender hinanden eller har samarbejdet, men det er politiets opfattelse, at der på forskellig vis kan trækkes tråde mellem en længere række af personer.

Helt aktuelt blev 36-årige Halil Sayli fra Odder i fredags idømt 14 års fængsel i en tilståelsessag om handel med kokain og våben. Her beslaglagde politiet mere end 300.000 kroner fra en bankkonto og hans Audi S6.

I november 2023 blev 46-årige Bo Mikkelsen sendt 12 år i fængsel for sin rolle i indsmugling af 52 kilo kokain. Også her blev handlen koordineret og arrangeret via beskedtjenesten Sky ECC, og sagen indgik i et kompleks, der af politiet er blevet døbt 'Operation Malibu', hvis bagmand, Mads Aarup Møller Jegindø, i september 2023 blev idømt 17 års fængsel.

I en anden sag døbt 'Operation Rome', som også handler om salg af narko og våben med østjyske kriminelle, er der givet straffe på mellem 4,5 og 17 års fængsel.

Og i en tredje sag, 'Operation Montreal', blev der givet straffe på 14 til 16 års fængsel i december 2023. Den sag handlede om indsmugling og videresalg af cirka 81 kilo kokain og 121,5 kilo amfetamin.

TV2 Østjylland har lavet en podcast om en stor narkosag, der også trak tråde til udlandet og involverede beskedtjenesten EncroChat. Du kan høre 'Narkofabrikken' her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her