Psykisk lidelse betyder ikke, at man er massemorder

Den tragiske hændelse i Field's får alle til at snakke psykiatri, men narrativet bliver skævt, mener både en tidligere bruger og en tidligere psykiatrisk overlæge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er tragisk, at der skal et massedrab til, at man kigger på psykiatrien.

Sådan lyder det fra Jonathan Løw, der selv er tidligere bruger af psykiatrien og tidligere bestyrelsesmedlem af Depressionsforeningen.

Det sker, efter at det kom frem, at den formodede gerningsmand bag skyderiet i Field's havde været i kontakt med psykiatrien, og fokus på området igen er øget.

Og selvom det øgede fokus er godt, bliver et ærgerligt narrativ ifølge flere sider, at der bliver sat lighedstegn mellem det at have en psykisk lidelse og at være farlig. 

- Jeg frygter, at man kommer til at kigge på psykiatrien på den forkerte måde og sige, at problemet er de her alvorligt syge eventuelt farlige mennesker, når hovedproblemet er, at det også er advokaten, iværksætteren og sygehjælperen, der bliver ramt af svære depressioner og risikerer at tage deres eget liv, hvis de ikke får ordentlig hjælp.

Han har svært ved at se, at et massedrab skal kobles med psykiske lidelser og den udfordring, der er på området generelt. 

- Koblingen er problematisk, dels fordi man ikke ved, hvad drabsmanden måtte lide af, og fordi der er så uendeligt få tilfælde, hvor psykiske lidelser fører til massedrab, siger Jonathan Løw.

Jonathan Low har selv været igennem psykiatrien.

Omtalen kommer i kølvandet på tragedien 

Samme budskab lyder fra Mikkel Rasmussen, der er næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab og tidligere psykiatrisk overlæge.

- Det er med blandede følelser, vi snakker psykiatri lige nu, fordi det kommer i kølvandet på den forfærdelige tragedie, der er sket, siger Mikkel Rasmussen.

Mikkel Rasmussen mener, at det er ærgerligt, at der skal så tragisk en begivenhed til, at man snakker om psykiatrien.

- Det er vigtigt at huske, at det, at man har en psykisk sygdom, betyder ikke, at man er farlig, faktisk langtfra. Det vendes jo ofte indad, så det er selvmord, der er endepunktet for nogle.

Han mener også, at der er snakket psykiatri og 10-årsplan så længe, at bevidstheden om, at der skal ske noget med psykiatrien, er helt klar. 

- Det er bare ærgerligt, at det skal være det her, der skal være startpunktet, for der sker også en stigmatisering af det at have en psykisk sygdom, når det bliver med de overskrifter i medierne, og det er desværre ofte sådan, det er, siger næstformanden. 

Dog er han optimistisk for fremtiden, da der blandt partierne er en historisk enighed om at gøre noget på området. Nu savner han bare, at politikerne sætter sig ned og gør noget.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her