Pushere har kastet sig over Snapchat – så let er det at skaffe stoffer
Det er ifølge en række pushere, som TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med, nu nemmere end nogensinde før at købe og sælge stoffer.
Med et simpelt søgeord på det sociale medie Snapchat finder vores journalist Milan Ganesan hurtigt frem til adskillige pushere rundt om i Østjylland.
Han har sat sig for at undersøge, hvor let det egentlig er i dag – med medier som Snapchat – at skaffe stoffer.
Ved at søge på bestemte ord i mediet finder han frem til pushere, og flere af dem fortæller, hvorfor de bruger netop Snapchat som salgskanal.
- Jeg gjorde det, fordi det var nemt at oprette en bruger. Og jeg følte, det var meget sikkert. Beskederne bliver jo slettet bagefter, fortæller en af dealerne til TV2 ØSTJYLLAND.
Sådan gjorde vi
- Gennem en bekendt fik vores journalist Milan Ganesan kendskab til Snapchat som platform for salg af stoffer.
- Han søgte derfor efter brugere med hjælp fra kodeord for stoffer og fandt på én time frem til omkring 30 pushere.
- Milan Ganesan skrev med flere af dem på Snapchat. Fem af dem var klar på at stille anonymt op til interviews.
- Han fik lov til at følge én af dem på 'job', hvor han kørte rundt og solgte stoffer og fortalte om fremgangsmåden med salg gennem Snapchat.
Frygter ikke politiet
Ifølge en anden af de pushere, TV2 ØSTJYLLAND kommer i kontakt med, kan politiet ikke følge med, da han efter eget udsagn hele tiden er 10 skridt foran.
- Jeg har to venner, som har gjort det her uafbrudt de seneste tre-fire år, og de har aldrig nogensinde haft besøg af politiet, lyder det fra ham.
Flere af de pushere, vi skriver med på Snapchat, stiller gerne op til interview – hvis de må være anonyme. De ønsker ikke, at deres familier og politiet får kendskab til deres "bijob".
En af dem kalder vi 'Lars'. Han er studerende og tjener hver måned 5.000 kroner på at sælge stoffer via Snapchat.
Er tryg på Snapchat
Han kan slet ikke forestille sig at køre sin forretning uden det sociale medie.
- Jeg føler mig tryg ved at bruge Snapchat. Det er hurtigt, nemt og simpelt.
- Det er sikkert, fordi beskederne bliver slettet, og jeg kan se, hvis de gemmer dem, forklarer han.
Reklamerer for stoffer
På Snapchat er han og andre dealere med til at lægge deciderede reklamer ud for deres produkter. Med hjælp fra de rette søgeord og venner på mediet kan interesserede købere så se, hvad der er på lager.
Ifølge flere eksperter når tilbud om stoffer dermed ud til et større antal unge, og det er nyt, at dealerne er blevet proaktive i deres markedsføring.
- Jeg kommer rundt til alle dele af samfundet, men det er for det meste ikke den lavere del af samfundet. Det er det ikke. Det er helt normale folk, fortæller en pusher.
Langt de fleste brugere af Snapchat er mellem 15 og 25 år. Men der er også tilfælde hvor børn helt ned til 10-årsalderen har fået fuld adgang til Snapchat.
'Kan friste flere'
Og det bekymrer en rusmiddelbehandler, at helt unge bliver eksponeret for stoffer gennem Snapchat og mødes med en aggressiv markedsføring.
- Det er uheldigt. Jo mere der bliver skubbet på i den retning, og jo mere tilgængelige de her rusmidler er, jo flere vil måske blive fristet til at prøve det, siger rusmiddelbehandler i Aarhus Kommune Søren Holm til TV2 ØSTJYLLAND.
Han har selv en datter på 16 år, som én gang er blevet kontaktet af nogen, som ville sælge hende stoffer på Snapchat.
- Som forælder bliver man da nervøs. Man føler en form for afmagt i forhold til, at det ikke er noget, vi har kontrol over som forælder. Det næste skridt er, at man tænker, der er nogle, som burde gøre noget ved det her, siger Søren Holm.
Politiet kender til problemet
Helt naturligt ligger opgaven at gøre noget ved problemet hos Østjyllands Politi.
Herfra lyder det, at man skam er bekendt med det, der foregår på Snapchat.
- Vi prøver at gøre noget ved det, og vi bruger de muligheder, vi har, for at få fat i dem, der sælger, siger vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi Lennart Glerup til TV2 ØSTJYLLAND.
Politiet er til stede på mediet og holder øje med sælgerne, men vicepolitiinspektøren ønsker ikke at gå i detaljer i forhold til indsatsen over for pusherne.
Går efter bagmændene
Fokusset er dog oftest rettet mod de større fisk end de pushere, som sælger via Snapchat.
- Vi går efter bagmændene til de her ting. Der føler vi, at vi kan ramme mest muligt, forklarer Lennart Glerup.
Han opfordrer dog folk til at henvende sig hos politiet, hvis de oplever brugere på mediet, som forsøger at sælge stoffer.
Redaktionel note
Vi har i forbindelse med afdækningen af dette emne haft med i vores overvejelser, om vi ville få flere til at købe stoffer på Snapchat ved at vise, hvor let det er.
Vi er nået frem til, at det er vigtigt at skildre virkeligheden. Hvis politiet og andre myndigheder skal få øjnene op for, hvor stort problemet er, mener vi, at det er vigtigt at vise.
Det har også været vigtigt at belyse problemet for at oplyse forældre om, hvad der sker på de sociale medier, som deres børn bruger.