Restauranter kritiserer krav om coronapas: Besværligt og tidskrævende
Horestas formand i Region Midtjylland undrer sig over specielle krav til restauranter og frisører, mens andre brancher slipper.
Selvom restauranter og caféer nu igen har udsigt til at byde gæster indenfor, er formanden for brancheorganisationen Horesta i Region Midtjylland, Jakob Beck Wätjen, langt fra begejstret for genåbningsplanen.
Det er specielt beslutningen om, at man skal fremvise et coronapas for at komme på restaurant, der frustrerer formanden.
- Det er sjovt, at det er restauranter og frisører, der skal holde for. Vi kan stadig gå i supermarkedet, og vi kan stadig bruge offentlig transport, og de har cirka samme smitterisiko som restauranter. Jeg er bange for, at det bliver tidskrævende, besværligt og måske også uforståeligt for gæsterne, siger Jakob Beck Wätjen, der i det daglige er hotelchef på Gl. Skovridergaard og Vejlsøhus i Silkeborg.
Coronapasset skal bruges til at dokumentere, at man enten er færdigvaccineret, har en negativ coronatest inden for 72 timer eller har overstået infektionen. Og det bliver så restauranternes opgave at kontrollere, at gæsterne har et gyldigt pas.
Hvor skal du vise coronapas?
- Lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter, herunder museer, teatre, spillesteder og biografer
- Forlystelsesparker, zoologiske anlæg, akvarier og lignende
- Tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, frisører og øvrige lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt til kunder
Kilde: Retsinformation
Udendørs servering
- Det er en ekstra kontrol, som man ikke skal udføre ret mange andre steder i samfundet. Det er en ekstra belastning for vores branche, som vi skal finde ud, hvordan kan håndtere. Og hvordan vil gæsterne opfatte det, at vi lige skal se deres adgangsbillet, spørger Jakob Beck Wätjen.
Han tilføjer, at han ville have mere forståelse for kravet, hvis coronapasset kunne afløse nogle af de andre restriktioner, som caféer og restauranter er underlagt.
Politikernes plan indebærer, at restauranterne kan åbne for udendørs servering fra 21. april og indendørs fra 6. maj - i begge tilfælde er coronapasset en forudsætning.
Udsigten til udendørs servering får heller ikke Horestas regionsformand til at juble.
- Der er måske nogle få restauranter i strøgområderne i storbyerne, der kan få en forretning ud af det, men mange andre vil ikke have nogen effekt af det, siger Jakob Beck Wätjen.
Overblik: Hvad åbner hvornår?
6. april
Elever i 5.-8. klasse, elever på ungdoms- og voksenuddannelser og afgangsstuderende på videregående uddannelser med mange praksiselementer kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Det vil sige hver anden uge.
Alle øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde. Uddannelsesinstitutionerne forudsættes i den forbindelse særligt at prioritere de studerende på første år.
Liberale serviceerhverv kan genåbne.
13. april
Almindelig handel i indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder kan genåbne, med undtagelse af kommuner med særligt højt incidenstal.
21. april
De store indkøbscentre og stormagasiner på over 15.000 kvadratmeter for almindelig handel kan åbne.
Med coronapas åbnes udendørsservering på restauranter og cafeer, museer, kunsthaller samt biblioteker.
Uden coronapas åbnes for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år. Hvilke sportsgrene, der er omfattet, og de nærmere omstændigheder forhandles fortsat.
6. maj
Med coronapas åbnes for indendørs servering på restauranter og cafeer, konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler med kulturaktiviteter.
Med coronapas åbnes der for indendørs idræt for voksne over 18 år. Hvilke sportsgrene, der er omfattet, og de nærmere omstændigheder forhandles fortsat.
21. maj
I sidste omgang åbnes med coronapas resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser.
Desuden åbnes indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo, legelande, daghøjskoler og aftenskoler.
Når vaccinationen af de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er gennemført, er det udgangspunktet, at skoler og uddannelser kan genåbne fuldt ud.