Skal de automatiske nedlukninger afskaffes helt?

De Konservative mener ikke længere, der er behov for reglen. Socialdemokratiet vil beholde den.

Udgivet Opdateret
Mona Juul (C) og Camilla Fabricius (S). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Da Vor Frue Sogn i Aarhus i går stod til at blive nedlukket på grund af for høj smitte, blev bydelen i sidste øjeblik reddet af Sundhedsministeriet.

Grænseværdien for en automatisk nedlukning blev hævet på landsplan, så der i et sogn nu skal være 1.000 smittede per 100.000 indbyggere over en uge, for at blandt andet kulturaktiviteter- og institutioner bliver tvunget til at lukke.

Før hed det tal 600.

Men selvom for eksempel Aros og Musikhuset nu fortsat kan holde åbent på grund af de nye regler, så er det ikke alle, der er helt tilfredse.

Det var denne del af Aarhus, der nærmede sig en automatisk nedlukning, hvilket ville have fået konsekvenser for bl.a. Aros og Musikhuset.

Det Konservative Folkeparti mener nemlig, at tiden er inde til helt at afskaffe reglen om automatisk nedlukning.

- Vi kunne rigtig godt tænke os at få fjernet den her automatiske nedlukning af sogne og kommuner, fordi den ikke giver mening mere, siger Mona Juul, folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti.

- Når man er i gang med en pandemi, så må man også erkende, at der er nogle faser, og vi er i en fase nu, hvor det går os godt i forhold til at få vaccineret, og så er der ikke behov for de her nedlukninger mere, siger Mona Juul.

Men regeringspartiet er ikke klar til at droppe de automatiske nedlukninger endnu. 

- Vi har hele tiden justeret løbende og både åbnet op og lukket ned, og det har vi gjort på baggrund af de erfaringer, vi har gjort os. Og de nuværende høje smittetal har vist sig at være blandt en del af befolkningen, som ikke er så sårbare, siger Camilla Fabricius, folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

- Derfor giver det også god mening, at Aarhus Kommune sammen med kulturinstitutionerne har meldt ind og sagt, at det her ikke duer. Og så har vi jo justeret, så vi nu står det helt rigtige sted, hvor vi passer på, men også er fleksible. 

Hvornår ser du, at vi kan droppe de her automatiske restriktioner?

- Når vi kan se, at pandemien for alvor er ved at rutsje nedad i hele verden, så kan vi begynde at diskutere det, men der er vi ikke endnu, siger Camilla Fabricius, folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

De hidtidige grænser for minimumsantal smittede og positivprocent fastholdes.

Det vil sige, at der for sogne fortsat skal være mindst 20 smittede personer og en positivprocent på mindst tre, mens der for kommuner fortsat skal være mindst 20 smittetilfælde.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her