Tvillingeforældre vil have mere barsel: Nu er de tættere på målet
Et borgerforslag om mere barsel til tvillingeforældre har rundet 50.000 underskrifter. Partierne i Folketinget skal derfor nu tage stilling til forslaget.
I Danmark har forældre ret til 52 ugers barsel, når de får et barn. Det samme gør sig gældende, hvis man får tvillinger.
Men det er ikke rimeligt, lyder det fra flere forældre til tvillinger, som derfor har foreslået at ændre reglerne for barsel for de forældre, der får flere børn samtidig.
Og nu har den kamp rundet en milepæl. Borgerforslaget om, at forældre til tvillinger skal have yderligere 26 ugers barsel oveni de nuværende 52 uger, har fået mere end 50.000 underskrifter. Dermed skal folketingspolitikerne nu forholde sig til det.
Anne Mette Dych Olsen og Lars Dych Olsen fra Randers er forældre til tvillingerne Jens og Viggo, og de har skrevet under på borgerforslaget. Dét, at det nu har nået målet for antal underskrifter, glæder forældreparret.
- Det er simpelthen fantastisk. Vi har jo tjekket flere gange om dagen, og nu er vi bare så stolte over, at der er så mange, der støtter op om at det er noget, vi skal arbejde med, så alle børn kan få en lige start på livet og have de samme muligheder, siger Anne Mette Dych Olsen til TV2 ØSTJYLLAND torsdag formiddag.
For mange tvillinger får psykiske diagnoser
Helle Birkholm-Buch er klinisk psykolog og har arbejdet med tvillinger i 20 år. Hun ser store konsekvenser for tvillinger, fordi tvillinger skal deles om én forælders fulde opmærksomhed under barslen.
- Der er uden tvivl konsekvenser. Vi kan se det, i forhold til at tvillinger har større risiko for utryg tilknytning. Dét, vi er allermest optaget af, er, at børn får en tryg tilknytning, fordi det påvirker barnets udvikling på alle områder, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
- Tvillinger som population har en overhyppighed af samtlige psykiske diagnoser, så der er stor risiko.
Hos forældre, der får tvillinger, ser man ifølge Helle Birkholm-Buch også flere stressbelastningsreaktioner, dårligere ægteskabelig trivsel og flere problemer med angst og depressive symptomer, end man gør hos enkeltfødende familier.
- Der ved vi jo, at det er forhold, som påvirker forældre-barn relationen negativt, så når vi ser på, hvordan trives mor og far, så er det jo ikke bare for, at mor og far skal have det godt, så er det, fordi vi ved, at det har en effekt på forældre-barn relationen og på børnenes udvikling, så derfor er det centralt at se på familien som en samlet helhed.
Pengene skal passe
Nu når borgerforslaget har rundet 50.000 underskrifter er folketingspolitikerne altså tvunget til at forholde sig til det, men der er ingen garanti for, at det kommer til at gøre en forskel.
- Vi vil gerne være med til at se på borgerforslaget og være med til at se, hvad det vil koste. Og hvor vi kan finde de penge, hvis det skal blive til virkelighed, har folketingspolitiker Katrine Robsøe (RV) udtalt til TV2 ØSTJYLLAND.
- Men vi skal også have pengene til at passe.
Anne Mette Dych Olsen er indforstået med, at resultatet af borgerforslaget i sig selv ikke ændrer noget, men hun understreger, at de fortsat vil blive ved med at presse på for retten til mere barsel til forældre til tvillinger.
- Det ligger i politikernes hænder nu. Selvfølgelig vil det koste noget, at hæve barslen til forældre til tvillinger. Men hvis man begynder at regne på, hvad det koster at have børn og unge i specialskoler og give ekstra hjælpemidler pga. en diagnose, som flere tvillinger jo ender med at få, som det er i dag, så koster det også en masse penge, siger hun.
- Det må da være billigere at skride ind tidligt - altså ved barslen - i stedet for at skulle følge og hjælpe dem hele livet pga. en diagnose.
I uge 23 vedtog Folketinget nye regler for familier, der får trillinger eller firlinger, så de får udvidet barslen med 26 uger. De nye regler træder i kraft den 1. januar 2023.