Video: Chauffør overfaldes af vred bilist
Det kan være med livet som indsats at arbejde som følgebilschauffør på de danske veje. Det viser en video, hvor en vred bilist overfalder en følgebilschauffør.
- Står du og pander mig en, råber en følgebilschauffør til en bilist.
Bilisten tager kvælertag på chaufføren. De kaster sig op ad bilistens bil midt på landevejen. Følgebilschaufføren kæmper imod det kraftfulde greb og udstøder et højt skrig. Så lyder der et endnu højere, panisk skrig.
Videoen øverst i artiklen vidner om overfaldet.
Følgebilschaufføren i videoen har ikke ønsket at medvirke i et interview.
Men ifølge ham ville manden, der tog kvælertag, ikke vente på, at følgebilschaufførens særtransport kørte forbi.
Sygemeldinger på grund af vold
En følgebilschaufførs arbejde er at guide store transporter rundt på vejene. De har politiets tilladelse til at stoppe trafikken, fordi transporten fylder to vejbaner.
Og det er, når de stopper trafikken, at de oplever både vrede, vold og chikane fra bilister, de beordrer til at køre til siden og vente.
- Det sidste stykke tid har vi haft mange ubehagelige oplevelser, siger følgebilschauffør Poul Hansen, der kører for transportfirmaet Mammoet A/S.
Han er kollega til følgebilschaufføren i videoen. De har ruter til blandt andet Grenaa Havn, og chaufførerne har efterhånden oplevet meget vrede og vold i trafikken.
Bare i år er to kollegaer blevet sygemeldt på grund af overfald eller påkørsler fra vrede bilister.
Gerningsmanden fra overfaldet i videoen blev efterfølgende idømt 80 dages fængsel.
Episoderne vækker harme blandt kollegaerne.
- Det er jo fuldstændig grotesk at tænke på, at der er folk, der kan finde på at påkøre personer med fuldt overlæg, siger følgebilschauffør og kollega Poul Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
- De har sgu for travlt, supplerer følgebilschauffør og kollega Steffen Larsen.
Fuckfingre og tilråb er hverdag
De fortæller, at de dagligt oplever at få fuckfingre og tilråb fra bilister. De har også oplevet, at bilister finder en lommelygte frem og lyser dem i hovedet.
Det sker ofte, når de stopper trafikken.
- Det må man ikke tage til sig, for hvis man tager sådan nogle ting til sig, kan man ikke være i branchen, siger Poul Hansen.
Følgebilschaufførerne mener, at vreden på de danske veje er blevet værre med tiden. Og det er de langtfra de eneste, der mener.
Flere transportfirmaer, TV2 ØSTJYLLAND har talt med, oplever en forværring af trafikkulturen.
Simon Fagter er vognmand hos Morten Nørgaard ApS, der blandt andet opsætter værn, der spærrer vejen i forbindelse med vejarbejde. Han kører ofte i Aarhus i myldretiden og fortæller om en rådden trafikkultur.
- Det er mig, mig, mig. Kun mig først, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han oplever, at folk har for travlt især i morgentrafikken og fortæller om en hverdag, hvor folk henvender sig med dyt og tilråb.
- Der var en bilist, der filmede og tog billeder af os, fordi vi holdt og spærrede. Bilisten syntes ikke, det var i orden, siger Simon Fagter og fortsætter:
- Det er skrækkeligt, at de ikke har den tid, det tager.
En stigende vred tendens
Det er ikke kun dem, der arbejder på vejene, der oplever vrede trafikanter. Senest i onsdags påkørte en 61-årig bilist bevidst en cyklist ved Odder, efter de havde haft et skænderi i trafikken.
Samme billede tegner sig, når man ser på statistikkerne. Ifølge en undersøgelse fra 2022, lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring, er vejvreden stigende i Danmark. Syv ud af ti danskere har oplevet vejvrede defineret som vrede og aggressiv adfærd i trafikken. I 2021 var det kun fem ud af ti danskere.
De adspurgte har især oplevet ubehagelige gestikulationer fra andre trafikanter, men også det at blive talt til og råbt ad i et grimt sprog fylder i statistikken.
Noget anderledes ser det dog ud, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt de adspurgte selv hidser sig op i trafikken. Kun fire ud af ti vil indrømme, at de selv er en del af problemet.
En af dem, der erkender blankt, at han har en meget kort lunte i trafikken, er Krestian Gyldenløve Møller fra Djursland.
- Det kommer jo bare som et lyn fra en klar himmel. Det kommer pludseligt, og det er en følelse, der bare rammer. Bang. Og så kommer bandeordet også bare. Bang. For helvede! Tumpe! Der har været episoder, hvor det kunne være gået galt. Jeg har ladet mig provokere, ladet mig presse og kørt alt, alt, alt for stærkt. Simpelthen kørt sindssygt, fortæller han.
Ifølge Krestian Gyldenløve Møller har han dog altid holdt vreden bag bilens ruder.
Men det kan stadig være farligt, hvis man spørger international forskning. En canadisk befolkningsundersøgelse viser, at vejvrede, selv i mild grad, øger risikoen for trafikulykker.
Ifølge psykolog Jens Einar Jansen, som har speciale i vejvrede, skyldes det, at man er uopmærksom, når man er vred. Han lægger dog vægt på, at risikoen er større, jo mere vred du er.
- I de tilfælde hvor vreden bliver meget ukontrolleret, og man kommer til at handle i følelsernes vold, kan det helt klart sidestilles med, at man er påvirket af alkohol og alle mulige andre ting, siger han og fortsætter:
- Det fjerner jo fokus og opmærksomhed, og man har svært ved at koncentrere sig om det, man faktisk skal gøre.
Manglende fremdrift, fejl og provokation
Ifølge Jens Einar Jansen er der tre situationer, der kan skabe vejvrede.
- Det ene er, at man bliver vred, fordi der er manglende fremdrift. Man synes, de andre kører for langsomt, og man bliver forsinket af, at trafikken stopper op.
- Det andet er, at man bliver vred over, at andre laver fejl, andre kører hensynsløst, eller de glemmer at blinke af, når de skal af, og på en eller anden måde sætter en selv i fare.
- En tredje ting er, at man kan blive meget vred over andres vrede. For eksempel når man ser andre himle med øjnene eller vise fingeren, og så bliver man voldsomt provokeret af det, siger Jens Einar Jansen.
Og ifølge følgebilschaufførerne er det især den manglende fremdrift, der skaber frustrationer blandt bilisterne, når de møder dem.
Følgebilschauffør Poul Hansen opfordrer derfor bilister til at bevare tålmodigheden.
- Selvfølgelig er der nogle gange, vi kommer til at holde lidt lang tid, men andre gange er det måske 20-30 sekunder. Så er det altså ikke værre, siger han.
Han minder om, at han ikke er der for at genere nogen.
- Jeg skal ikke på sygehuset, på grund af at der kommer en idiot. Jeg er der i bund og grund for at passe på ham, siger han.
I indslaget herunder kan du komme med følgebilschaufførerne på arbejde: