Video: Sådan fungerer en corona-hjemmetest
Aarhus Universitetshospital er i gang med at afprøve en hjemmetest for coronavirus. Man håber at have vurderet testens pålidelighed inden for fire uger, fortæller overlæge.
Det kan blive et krav, at eksempelvis gymnasieelever bliver testet en til to gange om ugen, hvis den fysiske undervisning skal genoptages rundt om på landets gymnasier.
Det er meldingen fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Hvis de mange test skal realiseres, kan en hjemmetest for coronavirus blive en stor hjælp. Den mulighed er netop nu ved at blive afprøvet på Aarhus Universitetshospital.
Testen er ikke godkendt endnu, men hospitalet undersøger, hvor pålidelig den er:
- Man skal kunne regne med resultatet
- Før man tager sådan noget i brug, skal man sikre sig, at den er god. Altså at den er sikker, og man kan regne med et positivt resultat, og man kan regne med et negativt resultat, siger Lars Østergaard, ledende overlæge for Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.
Lars Østergaard forklarer, at testen foretages ved næsepodning, men at det er en kortere vatpind, end den mange borgere ellers har været vant til på lyntest-centre rundt om i landet:
- Det er sådan set en almindelig kort antigen-test. Man bliver nødt til at bruge dem, der er korte, for det giver ikke mening at bede folk selv om at stikke en vatpind langt ind i næsen.
- Det nye er her, om man så rent faktisk kan finde ud af at gøre det derhjemme og finde ud af at aflæse resultatet, siger Lars Østergaard.
Mange anvendelsesmuligheder
Han vurderer, at hjemmetest kan blive et middel til at komme i gang med en genåbning af Danmark:
- Man kan jo forestille sig, at man som skoleelev tog sådan en prøve, inden man skulle i skole, eller inden man skal på arbejde eller til kulturelle arrangementer. Der er jo simpelthen rigtig mange anvendelsesmuligheder, hvis testen virker godt, siger Lars Østergaard.
Han forklarer, at man på Aarhus Universitetshospitalet i øjeblikket undersøger, om hjemmetesten er lige så god, som hvis det var en anden person, der havde taget prøven.
Der er dog en udfordring:
Mangler smittede til forsøg
- Lige nu er vi ved at se, om vi kan få folk, der er smittede, til at være med i forsøget. Men det kniber faktisk i Aarhus i øjeblikket, fordi der er ikke mange smittede i Aarhus. Så det varer lidt, inden vi har nok smittede med i forsøget, siger Lars Østergaard.
Han vurderer, at man vil være færdig med at undersøge testen om tre til fire uger.
Hvis disse test bliver godkendt, skal vi andre også vænne os til, måske hver dag at tage sådan en hjemmetest?
- Det kunne være noget, man havde stående på sit badeværelse eller i sit køkken og betragtede det som at børste tænder, siger Lars Østergaard.