Virksomhed om coronapas: - Vi bliver nødt til at kunne rejse frit
Både eksportvirksomheder og turist- og rejsebranchen i Østjylland ser store muligheder i et coronapas. Passet vil være med til at sætte gang i hjulene igen, lyder vurderingen.
Et nyt digitalt coronapas skal være vejen til en mere sikker genåbning af samfundet. Det har regeringen sammen med erhvervslivet besluttet.
Det digitale pas vil i første omgang blive rette mod erhvervsrejsende, og derfor bliver det hilst velkommen hos virksomheden AVK International i Galten. Virksomheden laver blandt andet ventiler, og den lever af at eksportere sine produkter:
- I hele den periode vi har haft corona, der har vi egentlig kunnet holde det i gang, og vi har brugt alle de digitale virkemidler, vi har haft til at holde de kunderelationer, vi allerede har etableret i gang.
- Men det er meget svært at skabe nye kunderelationer og bygge dem op, siger Morten Sæderup Nielsen, adm. direktør i AVK International, til TV2 ØSTJYLLAND.
Så tror du godt, at et coronapas vil kunne sætte gang i hjulene igen?
- Det vil det gøre. Det vil give os mulighed for at komme ud og opsøge salg i de markeder, der vil acceptere et coronapas. Vi kan ikke sende folk ud og så risikere, at de skal i karantæne i 10-14 dage, når de kommer til landet, og så måske endda bliver mødt med samme krav, når de kommer tilbage igen, siger Morten Sæderup Nielsen.
Han understreger, at virksomheden har behov for, at medarbejderne kan rejse frit frem og tilbage, når de er raske:
- For vi ved ikke, hvor længe corona kommer til at være hos os. Det kan vare flere år. Så vi bliver nødt til at gøre nogle ting, der kan skabe mulighed for, at vi kan komme ud og holde forretningen i gang rundt omkring, siger Morten Sæderup Nielsen.
Randers Regnskov: Passer er lys for enden af tunnelen
Regeringen fortalte tidligere på ugen, at det er håbet, at den første version af coronapasset vil være klar i slutningen af februar. Herfra fortsætter den digitale udvikling af passet, og håbet er, at man i løbet af tre til fire måneder har en mere færdig og fuldendt teknologisk løsning.
Også i andre brancher ser man coronapasset som en vigtig del af genåbningen af samfundet. Det gælder blandt andet hos Randers Regnskov:
- Jeg synes, at det her er lys for enden af tunnelen. Det er det, der gør, at vi kan passe på alle dem, vi holder af, og vi kan begynde en struktureret og en tryg genåbning, siger Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov, til TV2 ØSTJYLLAND.
I en anden hårdt ramt industri - luftfarten - sætter man også sin lid til planerne om det digitale pas.
- Det er noget af det, som vi som branche og lufthavn har efterlyst. Det er et af de værktøjer, der skal til, for at vi kan åbne op for flytrafikken igen, siger Peer Kristensen, direktør, Aarhus Airport, til TV2 Østjylland.