Virusprofessor om genåbning med Delta: - Vi kender endnu ikke betydningen
Ledende overlæge Lars Østergaard ved endnu ikke, hvor meget Delta-varianten betyder for genåbningen af samfundet.
Nu åbner endnu mere af samfundet.
Vi må mødes i større forsamlinger, der må være flere gæster på restauranterne, og vi behøver ikke at blive testet helt så ofte. Alt det sker samtidig med, at den nye og meget smitsomme Delta-variant viser sit grimme ansigt.
Og ifølge Lars Østergaard, som er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, kan man ikke undgå, at en cocktail af Delta-varianten og mere genåbning får smitten til at stige.
- Det er klart, at hvis man har noget, der er mere smitsomt, og man åbner mere op, så skal man ikke have den store professorkasket på for at kunne forstå, at så kommer der også flere smittede, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Disse restriktioner ophæves nu
- Indendørs forsamlingsforbud hæves til 250 personer
- Arealkrav og afstandsanbefalinger ophæves for serveringssteder m.v., hvor gæster i det væsentlige sidder ned.
- Gyldigheden af en negativ PCR-test som et gyldigt coronapas ændres, så en PCR-test vil være gyldig i 96 timer i stedet for 72 timer
Kilde: Justitsministeriet
Kender ikke betydning
Han fortæller, at han ikke kender meget til betydningen af, at der kommer flere smittede i samfundet nu.
- Der er jo mange, der er vaccinerede, og vi har også i øjeblikket meget få, der er indlagte på hospitalerne. Der er selvfølgelig stadig nogle, der er i risiko for at få et alvorligt forløb. Ældre og sårbare kan være i risiko, også selvom de er vaccinerede.
- Og så ved vi heller ikke rigtig noget om, hvad der sker med hensyn til senfølger hos de unge, som nu bliver smittede, siger Lars Østergaard.
Smittetallene i Europa er steget med ti procent den seneste uge, og risikoen for en ny corona-bølge vokser. Sådan lyder advarslen i hvert fald fra WHO. Kan sammenfaldet mellem at åbne landet og den smitsomme Delta-variant ikke være med til at skubbe til den frygt?
- Jo, og det er igen der, vi skal se på, hvad betydningen er af at få sådan en bølge. Nu er der jo mange vaccinerede, og derfor er sundhedsudfordringen ikke den samme, som den var for eksempel under første bølge med hensyn til risikoen for at kunne blive indlagt, fordi man har et alvorligt forløb, siger Lars Østergaard.
- Det sætter tanker i gang
Delta-varianten er altså stadig en svær størrelse at forholde sig til selv for en virusprofessor. Det gælder i den grad også for de østjyder, TV2 ØSTJYLLAND spurgte på gaden fredag.
- Helt grundlæggende glæder jeg mig over, at man kan åbne samfundet mere og mere. Men jeg synes, det er svært at have nogen selvstændig holdning til det, siger Kasper Bilenberg, skolelærer fra Aarhus.
- Jeg deponerer min holdning til dem, der er beslutningsmyndighed og deponerer min tillid til, at det har de mere styr på, end jeg har. Så hvis de siger, jeg kan opføre mig anderledes, end jeg kunne for en måned siden, så gør jeg det.
- Det sætter nogle tanker i gang i forhold til den sommerferie man har booket, om man skal til at gøre ting anderledes, og om der kommer endnu en nedlukning, siger Mikkel Schlosser, efterskolelærer fra Aarhus.
- Vi har jo altid sørget for ikke at opholde os de steder hvor der er absolut flest mennesker, og man sørger for lige at have mundbindet på selvfølgelig ind og ud af toget, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger Lars Raun Petersen, butikschef fra Horsens.
Læs også:
Liv og glade dage lige nu
På restaurant Bistroteket i Randers fredag aften møder TV2 ØSTJYLLAND en travl medejer.
- Lige nu er der ingen tvivl om, at der er liv og glade dage. vi har fået lov til at tage de sidste borde ned i morges, og vi har alt booket i aften, siger Peter Nøhr.
Restaurationsbranchen kender om nogen til det her med at skulle lukke ned og samtidig at skulle overleve som forretning. Kan du overhovedet forholde dig til at skulle lukke igen, hvis den her delta-variant for alvor får medvind i sejlene?
- Nej, det vil slå bunden ud af os. Vi har heldigvis ikke været ude og låne penge, men har fået forskud på arven for at være i stand til at holde vores arbejde og holde vores folk på løn. Så nej, nedlukning igen kan jeg på ingen måde overskue lige nu, siger han.