Dagen derpå: Gør dig klar til en masse bullshit om sundhed

Morten Elsøe er sundhedsdebattør og selvudnævnt betjent i de sociale mediers underskov af misinformation om sundhed

Godmorgen og velkommen til en nytårsmorgen med tømmermænd og junkfood krydret med en ordentlig omgang sundhedsskam.

Skam over, at du spiste for meget i går, og skam over, at du endnu ikke har tilmeldt dig et spinninghold i dit fitnesscenter. For du skal kompensere for dit overdrevne indtag af brunkager, slik og rødvin i ferien. 

Men bare rolig. På nettet er der tusindvis af bud på, hvordan du smider de ekstra kilo: Spis vegansk og tab dig dobbelt så meget; spis broccoli, hvis du hungrer efter chokolade eller nøjes med vand i stedet for mad. 

Morten Elsøe er sundhedsdebattør og ejer af Livsstilshuset i Aarhus.
Morten Elsøe er sundhedsdebattør og ejer af Livsstilshuset i Aarhus. Foto: Oliver Høeg Nygaard Pedersen

- Mange sundhedsfolk er forberedt på det såkaldte januar-rush, hvor folk vil smide ekstra kilo. Det er sådan set okay. Problemet er blot, at der også er masser af misinformationer, siger sundhedsdebattør Morten Elsøe.

Selvudnævnt politibetjent i sundhedsdebatten

Han har gjort en dyd ud af at rydde op i sundhedsdebatten på sociale medier. Hvis han ser en madmyte eller en diæt, som ikke bygger på videnskab, så stempler han det som bullshit.

- Det har været for konsekvensfrit at komme med store uunderbyggede, potentielt farlige påstande på sociale medier, siger Morten Elsøe.

Morten Elsøe udgiver også podcasten Detox Din Hjerne sammen med Anne Gaardmand, som bliver beskrevet på følgende måde: "er programmet der udrenser dit sind for usunde usandheder om sundhed."
Morten Elsøe udgiver også podcasten Detox Din Hjerne sammen med Anne Gaardmand, som bliver beskrevet på følgende måde: "er programmet der udrenser dit sind for usunde usandheder om sundhed." Foto: Oliver Høeg Nygaard Pedersen

Flere gange har han punkteret fejlinformationer om sundhed, som kendisser med mange følgere på de sociale medier deler. 

- De gange, hvor jeg specifikt nævner personens navn, er det for at understrege, at det ikke er konsekvensfrit at sprede misinformation, som kan skade andre mennesker. Der har ikke rigtigt været andre, som på den måde har ageret som politi, siger Morten Elsøe.

Sidste år tog han blandt andet fat på bloggeren Fie Laursen, som på sin Youtube-kanal lagde en video op, hvor hun igennem tre dage kun drak vand. 

Den kendte blogger Fie Laursen, med 268.000 følgere på Instagram og hundredtusindvis af visninger på Youtube, viser her sin tredages vandkur.
Den kendte blogger Fie Laursen, med 268.000 følgere på Instagram og hundredtusindvis af visninger på Youtube, viser her sin tredages vandkur. Foto: Screendump Youtube

- Når opfordringen decideret kan være skadende, og når personen samtidig har mange følger, så vælger jeg at kommentere på det, siger Morten Elsøe.

I det konkrete sag valgte Fødevarestyrelsen efterfølgende også at irettesætte de informationer, som Fie Laursen videregav.

Fødevarestyrelsen overvejer, hvordan de kan få influencers til at fortælle om Fødevarestyrelsen kostråd i stedet for at sprede sundhedsinformation baseret på mavefornemmelser.
Fødevarestyrelsen overvejer, hvordan de kan få influencers til at fortælle om Fødevarestyrelsen kostråd i stedet for at sprede sundhedsinformation baseret på mavefornemmelser. Foto: Thomas Gam Nielsen

- Hun har rigtig mange følgere, og mange af dem er børn i en alder, hvor de letpåvirkelige, og vandfaste er farligt, så derfor gik vi ud og reagerede så skarpt, siger Trine Grønlund, ernæringsfaglig medarbejder hos Fødevarestyrelsen.

Hun kan ikke sætte tal på, om mængden af misinformation om sundhed er stigende.

-  Men undersøgelser viser, at danskerne bliver mere og mere forvirrede og ikke kan finde rundt i, hvad der er sundt, og hvad der ikke er sundt, siger hun. 

For meget misinformation om sundhed 

Morten Elsøe er uddannet cand. scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi. Han ejer Livstilshuset i Aarhus, laver podcast om usandheder i sundhedsbatten og holder foredrag om samme tema. 

quote Det har været for konsekvensfrit at komme med store uunderbyggede, potentielt farlige påstande på sociale medier.

Morten Elsøe, sundhedsdebattør

Han synes grundlæggende, det er godt, at sundhedsbranchen vil hjælpe folk til at tabe sig og leve sundt. Problemet er, at alt for mange råd ikke bygger på videnskab.   

For Morten Elsøe er det vigtigt at gå i clinch med en diætkultur, som fremmer en urealistisk og skadelige jagt på den perfekte krop. Han vil gerne have, at hans døtre vokser op i et samfund, hvor jagten på den perfekte krop ikke fylder lige så meget, som den gør i dag.
For Morten Elsøe er det vigtigt at gå i clinch med en diætkultur, som fremmer en urealistisk og skadelige jagt på den perfekte krop. Han vil gerne have, at hans døtre vokser op i et samfund, hvor jagten på den perfekte krop ikke fylder lige så meget, som den gør i dag. Foto: Oliver Høeg Nygaard Pedersen

- Vi skal ikke ignorere, at vi har en fedmeepidemi. Men hvis vi skal løse den, skal vi bruge meget tid på at forstå, hvorfor den er opstået og på, hvilke løsninger forskningen viser os, siger Morten Elsøe. 

Men hvorfor skal folk vælge at tro på det, som du definerer som fakta fremfor for det, som influencers og bloggere, som har lagt flere følgere end dig, lægger ud?

- Det er ikke mig, der definerer fakta. Det er som om, vi er kommet et sted hen, hvor fakta er konstrueret, men det er det ikke. Der er ting, som er sande, og så er der ting, som er usande, og selvfølgelig er der også noget, der ligger derimellem, siger Morten Elsøe. 

Morten Elsøe synes, der er for mange kendisser, som deler usandheder om sundhed på sociale medier.
Morten Elsøe synes, der er for mange kendisser, som deler usandheder om sundhed på sociale medier. Foto: Screendumb fra Morten Elsøes Instagram-profil

Duel med kendt sangerinde

Morten Elsøe kommenterede også et opslag om havredrik, som Saseline Sørensen lavede. Hun er tidligere sanger i 90'erne-gruppen S.O.A.P, fotomodel og meget aktiv influencer på Instragram. 

- Jeg synes ikke, man skal anbefale noget om kost til småbørn uden at have en faglighed inden for ernæring. Der går min grænse i hvert fald, siger Morten Elsøe. 

Saseline Sørensen gør tydeligt opmærksom på, at hendes opslag er sponsoreret af den producent af havremælk, som hun anbefaler.
Saseline Sørensen gør tydeligt opmærksom på, at hendes opslag er sponsoreret af den producent af havremælk, som hun anbefaler. Foto: Screendump fra Saseline Sørensens Instragram-profil

Morten Elsøe har intet imod, at Saseline Sørensen fortæller om havredrik, men opslaget indeholdt også en række påstande, som var forkerte.

- Anbefalingen var, at man som forældre godt kunne droppe at give mælk til småbørn. Det behøver ikke at være et problem, men det kan det være det for nogen, og derfor skal man ikke lave de anbefalinger, siger Morten Elsøe. 

Saseline Sørensen har ikke ønsket at deltage i artiklen her. 

Hvis bloggere skal anbefale et produkts sundhed, så skal den specifikke sundhedsanprisning være godkendt i EU-regi

Hvad er influencers?

Plads til mere faktatjek

Det er tidskrævende for Morten Elsøe at jagte fup i sundhedsdebatten. Derfor opfordrer han også andre fagfolk til at gøre det sammen. 

- Jeg rammer nok ikke en halv procent af den misinformation, der florerer. Men jeg oplever, at der også andre, som begynder at faktatjekke på samme måde i sundhedsbatten, som jeg har gjort, siger han. 

Morten Elsøe har også gået et opslag fra TV2 ØSTJYLLAND efter i sømmene. Her retter han ideen om, at man skal løbe halvanden marathon for at forbrænde kalorierne efter en julefrokost. 
Morten Elsøe har også gået et opslag fra TV2 ØSTJYLLAND efter i sømmene. Her retter han ideen om, at man skal løbe halvanden marathon for at forbrænde kalorierne efter en julefrokost.  Foto: Oliver Høeg Nygaard Pedersen

For Morten Elsøe er det både de enkelte misinformationer og den evige jagt på en perfekt krop, der er et problem.

- Vi skal gøre op med den evige jagt. Den utilfredshed, der ligger i jagten, kan både være skadelig lige nu og her og på sigt, siger han. 

Men hvorfor er det et problem?

- Der kan ske fejlernæring. Der kan forekomme mange flere spiseforstyrrelser. Man kan se rigtig mange mennesker, som bliver påvirket enormt negativt, siger han.

I det nye år skal Morten Elsøe lave en række videoer for Fødevarestyrelsen, hvor han skal punktere en række myter i sundhedsdebatten. 

Det er ikke lykkes TV2 ØSTJYLLAND at få en kommentar fra Fie Laursen til denne artikel.

68831D8A-B906-4C15-B772-C7684ACCB70B

Private firmaer tester for corona på 15 minutter

Lige nu
Pressemøde

Pressemøde om nyt coronavarslingssystem er i gang

efterårsvejr

Trods skyer og morgentåge får vi en hæderlig afslutning på oktober

def_thumb,50_percent

Forældre-forkælelse: Her kan mor se teater, mens barnet bliver passet

tømrer håndværker håndværk

Borgmester berørt af konkurs: Tabet er større, end tal kan vise

YouTuber som SOSU-assistent - Rasmus Brohave er SOSU-assistent for en dag

Kendt YouTuber skal få flere til at vælge SOSU-uddannelserne