Færre indbrud i Østjylland: Så mange var der i din kommune
Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af indbrud i Østjylland er faldende.
Kigger man på antallet af indbrud begået i andet kvartal i år, er der positivt nyt for den østjyske region. Her er der nemlig sammenlignet med samme periode sidste år sket et fald i antallet på hele 23,7 pct.
Det glæder af gode grunde ordensmagten.
- I Østjylland har indbrudsforebyggelse været et helt centralt omdrejningspunkt i flere år. Vi har haft høje indbrudstal i vores kreds, og med mange indbrud følger også utryghed. Vi er derfor rigtig glade for, at antallet af indbrud er faldende, siger vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi, Gert Bisgaard, i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Vi oplever, at der er rigtig mange, som aktivt nabohjælper, og når vi afholder borgermøder om indbrud, er der stuvende fyldt. Vi har også et rigtig godt samarbejde med lokale ildsjæle, som hjælper med at sprede budskabet om indbrudsforebyggelse og nabohjælp, og vi kommer altid ud med en patruljebil, hvis der har været et indbrud.
Antallet af indbrud
For de østjyske kommuner Randers, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Silkeborg, Odder, Skanderborg, Samsø, Odder ser udviklingen, når man kigger på andet kvartal således ud:
Østjylland
2019: 702
2018: 886
Aarhus
2019: 295
2018: 457
Randers
2019: 104
2018: 105
Odder
2019: 15
2018: 17
Skanderborg
2019: 65
2018 83
Norddjurs
2019: 23
2018: 37
Syddjurs
2019: 68
2018: 46
Silkeborg
2019: 91
2018: 87
Favrskov
2019: 39
2018: 53
Samsø
2019: 2
2018 1
Kilde: Danmarks Statistik
Stadig flere indbrud i Danmark
Også hos indbrudssatsningen Bo trygt!, som består af TrygFonden, Realdania, Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, jubles der over udviklingen. Om end der stadig er meget at gøre.
For målt pr. indbygger sker der fortsat omkring tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i Sverige, Norge og Tyskland.
- Det, en tyv er allermest bange for, er at blive set, og vi anbefaler, at man nu hvor hækkene er ved at være afblomstrede, finder hækkesaksen frem og klipper hækken ned. For så giver man naboerne mulighed for at kigge ind og forstyrre en tyv, der er på vej på arbejde. Hvis man ovenikøbet sætter lys med sensorer op, så vil tyven have meget sværere ved at få arbejdsro, siger Britt Wendelboe fra samarbejdet.
Nabohjælp er vejen frem
Rigtig mange indbrud sker i ferierne, og derfor kan det være en rigtig god idé at sikre sit hus og tilmelde sig Nabohjælp, inden man drager afsted.
Der er 280.000 nabohjælpere i Danmark, og tallet stiger hele tiden.
- Der sker typisk mange indbrud i juli måned, men gode naboer er en af de bedste måder at beskytte sig imod tyven på. Naboer, der hilser på ukendte ansigter og spørger ind til deres ærinde på vejen, stresser en indbrudstyv, og vi ved, at aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert femte indbrud, siger Emilie Birk Jørgensen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.
Fem råd mod indbrud
Vær en god nabohjælper
Hils på dem, du møder på din vej. Og brug Nabohjælps app til at fortælle nabolaget, hvis noget vækker mistanke, eller nogen har haft indbrud. Godt naboskab og fælles opmærksomhed øger tyvens risiko for at blive opdaget. Og det gør nabolaget mere trygt for dig. Hent appen eller læs mere på nabohjælp.dk.
Tænd lys ude og trim hækken
Sørg for god belysning udenfor dit hjem. Lys med sensor øger chancen for, at tyven bliver set af naboerne og forstyrret i sit arbejde. Undgå store træer, høje hække og mørke gemmesteder omkring huset. På den måde bliver det sværere for tyven at komme uset ind.
Gør det svært at bryde ind
Lås værktøj og haveredskaber inde i dit skur eller garage, så det ikke kan bruges til indbrud. Sørg for gode, solide låse, døre og sikrede vinduer. To låse på hoveddøren gør det mere end dobbelt så besværligt for tyven.
Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
Brug altid MobilePay eller kig efter NemID hos sælger, når du køber brugt. Når en betalingsform kan spores via cpr-registret, mindsker du risikoen for at få tyvekoster med hjem.
Ring 114 ved mistanke om indbrud
Ring 114 hvis du har haft indbrud eller er vidne til mistænkelig adfærd. Politiet kan opklare flere indbrud, hvis du hjælper dem. Dine oplysninger er måske afgørende, og selv mindre detaljer kan gøre en forskel. Og deler du også din viden med nabolaget, kan endnu flere hjælpe.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd