Hjertestop: Her kan det være svært at få fat i en hjertestarter
4000 danskere får hvert år hjertestop andre steder end på hospitalerne. Omkring 13 procent overlever
En hjertestarter kan redde liv - men kun hvis du kan få fat i den, når ulykken sker.
Desværre er det langt fra altid, at du kan få fat i en hjertestarter uden for normal arbejdstid. Mange hjertestartere hænger nemlig på steder, hvor de ikke er tilgængelige for alle på alle tidspunkter af døgnet.
I 2013 var 26 procent af hjertestarterne i Region Midtjylland tilgængelige 24 timer i døgnet, mens det dog i år er steget til 50 procent.
Men der er store forskelle blandt de østjyske kommuner. I Aarhus Kommune er det kun 26 procent af hjertestarterne, der er tilgængelige døgnet rundt.
I Norddjurs Kommune er derimod hele 77 procent af hjertestarterne tilgængelige døgnet rundt.
Læs også:
- Jo flere vi kan få ud, så de er offentligt tilgængelige, jo bedre er det. Det er simpelthen et spørgsmål om, at folk kan få fat i dem uden at de skal til og smadre vinduer eller bryde ind eller andet, siger Per Egeskov Budde, der er førstehjælpsinstruktør til TV2 ØSTJYLLAND.
Man falder jo ikke om indenfor åbningstiden
Et af de steder, hvor der mandag var gratis førstehjælpskursus, var i Horsens. Kursus blev afholdt i forbindelse med den internationale hjertestarterdag.
Læs også:
I Horsens findes i alt 217 hjertestartere, men ud af dem er kun 101 tilgængelige døgnet rundt. Resten er låst inde efter almindelig åbningstid. Og det vækker bekymring.
- Det er ikke særlig smart. Det synes jeg ikke. Nu falder man jo ikke om med et hjertestop inden for åbningstiden. Så det burde nok være sådan at de er tilgængelige på alle tidspunkter af døgnet, siger Per Egeskov Budde.
Overlevelseschancer øges med 50 procent
Danmark har 4000 hjertestop om året uden for hospitalets fire vægge. Det vil sige ude på gader og stræder. Som det er på nuværende tidspunkt, er der cirka 13 procent, der overlever.
Hvad gør en hjertestarter?
75 procent af alle hjertestop starter ved, at hjertet, i stedet for at stå og trække sig regelmæssigt sammen, står og flimrer med hjertefibrene.
Hjertestarteren går ind og måler om der er elektrisk aktivitet i hjertet, og hvis der er det, så går den ind og retter hjerterytmen ind.
- Kan vi få øget det tal, altså er der flere der kan overleve et hjertestop, så vil det jo være en fordel for os alle sammen. Det er der ingen diskussion om overhovedet, siger Per Egeskov Budde.
En ting er, hvis man kan finde ud af at give hjertemassage og kunstigt åndedræt, men kan man også få fat i en hjertestarter øges en person, der har hjertestop, overlevelseschancer med 50 procent.