Kendisser og dyr skal hive flere folk i cirkus

Cirkussene adskiller sig i højere grad fra hinanden i årets sæson, og det vil gavne bundlinjen, spår ekspert

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Efter nogle økonomisk hårde år kan cirkusbranchen nu se frem til flere fyldte telte. Foto: Astrid Dalum - Ritzau Scanpix

Akrobatiske krumspring, røde næser og kulørte telte dukker op over hele landet fra påske, hvor cirkussæsonen begynder.

Årets sæson byder på forestillinger fra seks cirkus. Det største, Cirkus Arena, har banket teltpælene i ved Bellahøj i København, hvor det afholder landspremiere onsdag 28. marts.

Og efter nogle økonomisk hårde år kan cirkusbranchen nu se frem til flere fyldte telte, spår formand for foreningen Danske Cirkusvenner Ole Simonsen.

- Jeg forventer, at det bliver en fornuftig sæson med stigende besøgstal, selv om det ikke bliver en sæson, hvor cirkussene skovler penge ind, siger han.

Danske cirkus offentliggør ikke deres besøgstal, men Martin Arli, som er formand for cirkusdirektørforeningen, oplyser, at cirka en halv million mennesker hvert år ser en cirkusforestilling herhjemme.

Østjysk ekspert: Cirkusser er blevet dygtigere

Ifølge cirkusekspert Jørgen Lorenzen fra Ulstrup kommer der flere tilskuere i de farverige telte, fordi cirkussene er blevet bedre til at fokusere på deres individuelle styrker.

Det virker til, at cirkussene er blevet dygtigere til at finde en niche hver især.
Jørgen Lorenzen, cirkusekspert, Ulstrup

- Det virker til, at cirkussene er blevet dygtigere til at finde en niche hver især. Altså noget de gør, som de andre ikke kan.

- Cirkus Arena tager eksempelvis en kendt person med ind i manegen. Tidligere år har det været Bubber og Motor Mille. I år er det rapperen Clemens, siger han.

Selv om både klovne og kendte kan sende billetsalget i vejret, er også firbenede artister populære i flere cirkus. På det punkt er der stor forskel, siger cirkusekspert Jørgen Lorenzen.

- Arena bruger store cirkusdyr som elefanter, Baldoni er helt uden dyr i år, mens Mascot har et væld af små dyr som hunde, katte og grise med.

Det kan blive sidste år med elefanter i arenaen. I Folketinget blev der fredag fremsat et lovforslag om at forbyde vilde dyr i omrejsende cirkus. Hvis det vedtages, kan det træde i kraft fra slutningen af 2018.

VIDEO: I august blev de første cirkusartister uddannet fra Danmarks første offentligt finansierede cirkusartist-uddannelse, Cirkusskolen Akademiet for Moderne Cirkus (AMoC) i Aarhus. Se et tv-indslag fra 9. august her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her