Kometstøv på nattehimlen i nat: Masser af stjerneskud
I nat kan meteorsværmen Orioniderne ses på nattehimlen – hvis vejret bliver klart
En af de årlige meteorsværme når sit højdepunkt i nat, når Orioniderne bliver synlige på nattehimlen – hvis der altså bliver bare en anelse stjerneklart.
Og hvad er det så, tænker du? Det har Ole J. Knudsen svaret på. Han er kommunikationsmedarbejder på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.
- Det er støv – små klumper af sten og jern, der blev til overs, da solsystemet blev dannet, der kommer i vejen for jorden. Det er gammelt kometstøv, og når vi krydser deres bane, som vi gør hvert år, vil vi se dem som stjerneskud, siger han.
Der er tale om småpartikler på størrelse med en tennisbold – de største af dem, fortæller han.
På en almindelig nat vil man, hvis man er stædig nok og har heldet med sig, opleve seks-otte stjerneskud i timen. I nat vil der være mellem 20 og 30.
- Det er en ganske kraftig overhyppighed, men det fantastiske er, at det sker, og at det kan forudses, at det sker hvert år, siger Ole J. Knudsen.
Hvis ikke der bliver for overskyet anbefaler han, at man smutter ud og kigger på stjerner.
- Hvis det bliver klart vejr vil man kunne se det. Fra mørket og til den lyse morgen vil man se mange stjerneskud, hvis man er stædig nok til at stå ude og kigge. Jeg synes, at man skal komme ud, hvis man har chancen for det, og det er klart vejr. Det skal jeg selv, hvis vejret er godt, siger Ole J. Knudsen.
Det kræver dog, at man er frisk på lidt natteroderi – eller at skulle meget tidligt op.
- Jo tættere på morgenlyset, jo større er chancen for at se mange. Og det er jo ærgerligt for os, der sætter pris på vores morgensøvn, siger han.