Kommuner opfordres til at slukke smøgen

Elever og kommunalt ansatte skal måske til at finde nikotinplaster og tyggegummi frem. KL vil have kommunerne til at overveje rygeforbud i skole- og arbejdstid

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
(Arkivfoto) Kommunernes Landsforening opfordrer i et større sundhedsudspil kommunerne til at tage stilling til at indføre røgfri arbejdstid for kommunens medarbejdere.

Hvis danskerne - og særligt de unge af dem - skal sige nej til cigaretterne i fremtiden, så må kommunerne gå forrest og indføre et rygeforbud for kommunalt ansatte i arbejdstiden.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL) i et større sundhedsudspil.

- KL anbefaler, at kommunen tager stilling til at indføre røgfri arbejdstid for kommunens medarbejdere, står der i udspillet.

Udspillet lægger også op til en regel om røgfri skoletid.

Forskellen fra tidligere ligger i stavelsen "tid". I dag betyder rygeforbud hovedsageligt, at man ikke må ryge på skolens eller kommunens matrikel.

Kommunernes Landsforening er dog ligeglad med, hvor skoleeleverne og de kommunalt ansatte befinder sig: i arbejds- eller skoletiden skal smøgerne væk.

Det er ét skridt for langt ind i de kommunalt ansattes privatliv for HK Kommunals smag.

Jeg frygter, at det er en glidebane.
Bodil Otto, formand HK Kommunal.

Ifølge formand Bodil Otto rejser det nogle absurde tvivlsspørgsmål for eksempelvis hjemmearbejdende. For hvorfor skal kommunen bestemme, om man må ryge i sit eget hjem, mens man arbejder?

- Jeg frygter, at det er en glidebane, siger Bodil Otto.

Hun peger på, at kost også spiller en rolle i sundhed. Skal kommunerne på et tidspunkt så også have en holdning til ansattes madpakke, spørger hun retorisk.

Formand for KL's social- og sundhedsudvalg Thomas Adelskov (S) affejer kritikken:

- Vi ved, at rygning er den enkeltfaktor, der giver størst sundhedsmæssige problemer. Op mod hver anden ryger risikerer at dø af sin rygning, siger han.

- Vi har nogle fælles målsætninger med Folketinget om, at danskerne skal ryge mindre, og at de unge generationer om få år skal være helt røgfri. Et af redskaberne i den sammenhæng er at være et godt forbillede.

Vi ved, at rygning er den enkeltfaktor, der giver størst sundhedsmæssige problemer. Op mod hver anden ryger risikerer at dø af sin rygning.
Thomas Adelskov (S), formand for KL's social- og sundhedsudvalg.

På skolerne har skolelederne nemt nok ved at håndtere et rygeforbud. Så længe det kan håndhæves med lidt "elastik", betoner Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal:

- At holde øje med eleverne i al den tid, som de er i skole, er en håbløs opgave.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed begynder i gennemsnit 40 unge under 18 år at ryge hver dag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her