Kulturkampen diskuterer friblødning
I aftens udgave af Kulturkampen diskuteres konceptet friblødning.
Bogen "Gennemblødt", skrevet af Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub, har gennem det sidste stykke tid skabt det bat om menstruation. Bogen forsøger at gøre op med den skam, der forbindes med menstruation.
-Blødningen er også et af de områder, der er penge i. Og man har udviklet hygiejnebind, der er så sugende, at de også er fyldt med kemikalier, og der er kvinder, der får eksem i underlivet, forklarer Malene Ipsen, leder på Kvindemuseet.
Bogen foreslår også kvinde at fribløde, og dermed droppe brugen af plastikbind og tamponer.
-Man kan i stedet skifte sine trusser mange gange, som en af forfatterne gør. Eller man sørge for, at man er nypåklædt hele tiden. Det er jo ikke noget med at mærke territorier af. Men det er sådan, det er forstået, forklarer Malene Ipsen.
På Kvindemuseet var man hurtige til at kaste sig ind i debatten. Her lagde man i sidste uge en strikkeopskrift på et hygiejnebind på Facebook.
Se opslaget her:
-Hygiejnebind er noget, som kvinder har skullet bruge til alle tider. Et godt strikket hygiejnebind kan vaskes igen og igen.
Udover at menstruation er et tabubelagt emne, så er det også nogle steder i verden, et spørgsmål økonomisk ulighed. Blandt andet i Afrika, hvor der ikke er råd til at købe hygiejnebind - noget, der kan forhindre skolegang for teenagepiger i at komme i skole under menstruationen.
-Menstruation er medvirkende til, at piger holder sig hjemme, siger Malene Ipsen.
Se hele interviewet med Malene Ipsen i klippet ovenfor.
I aften på TV2 ØSTYLLAND kan du se Kulturkampen, hvor debatten indgår blandt andre emner. Eller du kan tyvstarte og se programmet herunder.