Mødes med ukvemsord og fuck-fingre: - De leger med deres liv

Vi oplever dagligt tilråb og hasarderet kørsel, lyder det fra de såkaldte særtransportassistenter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En specialtransportassistent er føreren af den gule bil, men her kan spotte bag lastbilen med en vindsmøllevinge. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

- Vi må ikke sige noget grimt tilbage, men det er træls, at de ikke vil acceptere os, når vi stopper dem. Det er dem, der ikke vil respektere, at de skal stoppe, det går ud over. Det er ikke blokvognen. De leger med deres liv.

Erland Sørensen fra Kjellerup er godt og grundig træt af, at han ikke kan få lov til at udføre sit arbejde uden vrede og tilråb fra bilister.

Erland er såkaldt specialtransportassistent, STA, og det er hans ansvar, at transporten af eksempel vindmøllevinger foregår sikkert. Han kører bag lastbiler, der kan være op mod 100 meter lange og optage fem meter vejbredde.

VIDEO: Hasarderede overhalinger og skældud på vej gennem Aarhus. Livet som specialtransportassistent kan være dramatisk.

Vi skal opføre os pænt

Han er ofte ude for, at bilister - for nu at sige det mildt - ikke er begejstrede for, at særtransporterne tit blokere begge vejbaner.

- Bilisterne er utålmodige, og vi bliver mange gange mødt med vrede og ukvemsord, og det er ikke kun fra unge bilister. Det alle aldre, siger Erland Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det sker med jævne mellemrum, at bilister laver hasarderede overhalinger, fordi de ikke har tålmodighed til at køre bag en særtransport.

- Vi får de samme meldinger, som vi får fra vejarbejdere. Det er, at folk er aggressive, folk er utålmodige, folk er uforstående, siger direktør for Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller til TV 2.

Lastbiler og busser viser forståelse

Specialtransportassistenter bliver blandt andet uddannet af politiet for at kunne udføre deres arbejde.

- Vi lærer af politiet, at hvis vi opfører os pænt og ikke farer op, så er det altid os der vinder, siger Erland Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han påpeger, at det i høj grad er os almindelig bilister, der tager på vej, når de skal vente bag en særtransport.

- Lastbiler og busser er virkelig gode at hjælpe os i trafikken, og busserne har endda en køreplan, de skal overholde, siger Erland Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi lærer af politiet, at hvis vi opfører os pænt og ikke farer op, så er det altid os der vinder.
Erland Sørensen, specialtransportassistent

Ifølge ham er det normalt højst mellem tre og fem minutter, at andre bilister får påvirket deres køretur på grund af en særtransport.

FDM efterlyser ny lovgivning

Ifølge Forenede Danske Motorejere hører den aggressive kørsel ingen steder hjemme. Men de efterlyser samtidig lovgivning, der holder særtransporterne væk fra vejene, når der er tæt trafik.

- Faktum er, at en særtransport i en eller anden udstrækning sætter prop i trafikken. Det kan bedre gå midt på dagen eller om natten, men midt i myldretiden, der er det en rigtig dårlig ide, siger Dennis Lange, juridisk konsulent hos FDM, til TV 2.

Dennis Lange fra FDM efterlyser lovgivning, der fjerner særtransporter fra vejen i myldretid. 

FDM foreslår, at man fra politisk side indfører spærretider for særtransporterne i myldretid.

Det er Kristian Pihl Lorentzen (V), transportordfører for Venstre, dog ikke klar til.

- Der kan være helt særlige tilfælde, hvor man har brug for at transportere noget - også i myldretiden - så jeg synes, det er langt bedre, at branchen selv sørger for at placere de transporter, så man generer færrest muligt. Og at trafikanterne accepterer, at der er de her transporter, siger han til TV 2.

Kristian Pihl Lorentzen vil til gengæld gerne lovgive om, at straffen skal skærpes i tilfælde af chikanerende opførsel på vejene.

Branchen selv sørger for at placere de transporter, så man generer færrest muligt, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen. / Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her